Publicerad:

Så skötte sig Juniorkronorna

Sportbladet delar ut betyg för hela turneringen

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:

Målvakter: 

1. Felix Sandström

I det stora hela en riktigt bra turnering. Lite tuffare matcher mot Schweiz och Slovakien, men i övrigt har Sandström varit bra. Inte minst i semifinalen mot Kanada

30. Filip Gustavsson

Stod en match i turneringen, mot Tjeckien, och gjorde en väldigt bra insats. Agerade lugnt och tryggt. Med största sannolikhet vår förstemålvakt i nästa års turnering

Backar:

4. Jacob Larsson

Stabil utan att glänsa. Totalt sett vår bästa back under turneringen men har inte den där riktiga offensiva spetsen för att exempelvis kunna styra ett power play.

5. David Bernhardt

En överraskning att han kom med och har varken gjort bort sig eller övertygat. Lite för svag i närkampsspelet sett till hans storlek, ändå helt klart bra plus/minus-facit där han bara varit inne på tre mål bakåt

6. Kristoffer Gunnarsson

En friskus som gillar att spela fysiskt, på gott och ont. Överdriver stundtals sitt fysiska spel, vilket går ut över positionsspelet. Kom inte alls till sin rätt mot Kanada.

7. Oliver Kylington

Blandade och gav under turneringen. Har många verktyg för att vara en toppback, men har också problem med att hitta rätt nivå i sitt spel. När han släpper pucken snabbt och fyller på är han som bäst. Bra i bronsmatchen.

8. Rasmus Dahlin

16åringen har haft en svår roll med lite istid i de flesta matcher. Den match han fick spela från start (Tjeckien) var å andra sidan den match som det inte alls fungerade. Hur som helst: ett enormt framtidslöfte. 

9. Gabriel Carlsson

Klart godkänd under turneringen i stort, såg riktigt bra ut i kvartsfinalen. Däremot kände vi inte alls igen honom mot Kanada. Hade problem med en skada inför och under turneringen. Frågan är hur mycket den har stört?

23. Lucas Carlsson

Finns mycket spel och inställning i Carlsson. Bäst plus/minus i hela turneringen med +9 före bronsmatchen och var bara inne på tre mål bakåt i spel fem mot fem. Har blandat stabilt defensivt spel med att även fylla på i offensiva situationer.

Forwards

11. Filip Ahl

Var en liten överraskning när han kom med i truppen och hittade aldrig sin roll. Kunde inte utnyttja sin storlek för att spela fysiskt och var aldrig något riktigt hot offensivt. Mållös under turneringen. 

14. Elias Pettersson

Tuff turnering för Pettersson som under hösten öst in poäng för Timrå. Bara en poäng på de sex första matcherna och i de inledande matcherna såg Ångesonen helt bortkommen ut. Har plågats av tvivel på sin egen kapacitet. 

15. Lias Andersson

Gedigen spelare som alltid gör sitt. Hamnade lite i kläm när ledningen möblerade om i kedjorna. Hade sedan tidigare bra kemi med Pettersson och Grundström, men de hann knappt spela tillsammans. 

16. Carl Grundström

Viktig med sitt driv och sin kompromisslösa inställning. Går alltid in med hundra procent. Även en pålitlig poänggörare. På minuskontot finns några riktigt onödiga utvisningar. 

17. Fredrik Karlström

Hjälpgumma som spelade i de flesta kedjor och de flesta positioner. Klart godkänd sett till förutsättningarna. En till som kan vara med nästa år.

18. Rasmus Asplund

En dynamo som driver på sin kedja från centerposition. Har spelat i flera olika miljöer och gör alltid sitt jobb och gör andra bättre. Hade som många andra ingen stor match i semifinalen. 

19. Alexander Nylander

På nytt vinner han den interna poängligan och är även med i toppen för hela turneringen. Har tagit ytterligare ett kliv och kan både spela fram och avsluta själv. 

20. Joel Eriksson Ek

Lagkapten som verkligen levt upp till förväntningarna. Sex mål på de sex första matcherna och det var oftast han som visade vägen i de matcher som Sverige spelade. Härlig karaktär som verkligen utvecklat sitt skott. 

24. Jens Lööke

Tredje raka JVM-turneringen. Gjorde inte alls bort sig, och var en positiv överraskning i de inledande matcherna. Spelade på den nivå man kan förvänta sig, men borde ha fått ut mer i power play. 

25. Sebastian Ohlsson

Energi, driv och inställning präglade Ohlsson och hela kedjans spel under turneringen. En bra fjärdekedja, som ofta flyttade upp spelet och satte press på motståndarna.

27. Jonathan Dahlén

Märks inte så mycket i spelet. Har sin styrka runt motståndarmålet. Fem mål (tre mot Tjeckien) i sin första JVM-turnering är givetvis bra. Önskar att han hotat i lite fler matcher, men pigg i bronsmatchen.

28. Andreas Wingerli

Lite samma som med Ohlsson. Oerhört lojal och hårt jobbande, men utan den riktiga spetsen för att kunna bidra framåt på den här nivå. Precis som Ohlsson var Wingerli mållös under turneringen. 

29. Tim Söderlund

Liten men tuff. Tvekade inte att ta den hårda vägen in framför motståndarmålet. En positiv överraskning och den som stack ut mest i Skellefteåkedjan. Har ett år kvar som junior. 

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: