Toronto i djup svacka – förlorade mot jumbon

Uppdaterad 2021-05-21 | Publicerad 2021-03-15

Toronto Maple Leafs är på väg att tappa förstaplatsen i tabellen i den kanadensiska divisionen.

Det blev förlust med 4–3 borta mot divisionens jumbolag Ottawa Senators.

Det vara nära en mäktig vändning i den sista perioden, men ett mål blev bortdömt sedan Pierre Engvall stört målvakten.

Efter succéinledningen av säsongen går det nu tyngre för Toronto Maple Leafs och har fem förluster på de sex senaste matcherna.

5–2-förlusten hemma mot toppkonkurrenten Winnipeg Jets följdes upp med en 4–3-förlust borta mot Ottawa Senators i klassiska ”Slaget om Ontario”.

Rookiemålvakten Joey Daccord fick sin första vinst i sin sjunde NHL-match. Den 24-årige amerikanen räddade 33 skott och sattes på hårda prov i Toronto Maple Leafs anstormning i slutet.

– Vilken otrolig känsla. Uppoffringen som spelarna gjorde i natt var otrolig. Det var verkligen någon speciellt. Jag hoppas att min familj och mina vänner kollade, för de visste antagligen inte att jag spelade, säger Joey Daccord.

Han fick inte veta att han skulle spela förrän precis före matchstart. Matt Murray utgick på uppvärmningen med en överkroppsskada och Marcus Högberg är sedan tidigare på skadelistan.

Chockstart av Ottawa

I Toronto Maple Leafs så släppte Michael Hutchinson in två mål på de tre första skotten, båda målen inom sju sekunder. Han ersattes redan efter sex minuter av dansken Frederik Andersen.

– Vi fick en riktigt dålig start. Efter de där två målen fick vi jaga resten av matchen. Jag tycker inte att vi kom upp i tillräcklig nivå, säger forwarden Auston Matthews.

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Matchens snyggaste var backhandpassen från 19-årige tyske succérookien Tim Stützle till tvåmålskytten Drake Barherson som gjorde 3–1.

– Det var overkligt. Jag hängde på bortre sidan och det var liksom tre klubbor i vägen. Jag förväntade mig inte att få pucken, då landade det plötsligt precis på bladet och jag hade öppet mål. Jag ville inte alls fira, jag ville att han skulle få fira den snygga passen, säger Drake Barherson.

Nylander i poängorm

Toronto Maple Leafs var på väg tillbaka i den sista perioden, med mål i den 14:e minuten och den 17:e minuten och flera chanser till kvittering. Innan det i den tionde minuten fick Ilya Mikheyev ett mål bortdömt efter en coachutmaning, sedan Pierre Engvall stört Joey Daccord.

Toronto Maple Leafs kommer nu inte att spela igen förrän natten mot lördag svensk tid hemma mot Calgary Flames.

– VI har spelat mycket hockey den senaste tiden. Det ska bli skönt att få starta om och omgruppera som lag, säger Auston Matthews.

William Nylander hade en assist fram till Zach Hyrman som gjorde 4–2-reduceringen. Den 24-årige högerskjutande forwarden gjorde poäng för fjärde matchen i rad och totalt har han 24 poäng (tolv mål och tolv assist) på 30 matcher.

Den tidigare klara tabelledningen är krympt till fyra poäng före Winnipeg Jets och Edmonton Oilers. Då har Winnipeg Jets också tre matcher mindre spelade än de två övriga.

Toronto Maple Leafs spelade i sina grönvita St. Patrick-tröjor för att hedra klubberan 1919–1927.