Supernollan Fasths mäktiga svit

”Fasth slutar aldrig att överraska”

Publicerad 2020-12-08

Viktor Fasth, 38, höll nollan i 207 minuter och 10 sekunder – längre än SHL-rekordet.

Men det blev inget officiellt rekord för Växjös målvakt.

Anledningen är att han inte har stått samtliga matcher i följd.

Han spikade igen helt mot Malmö, han var omutlig mot Frölunda och det gick inte att få hål på honom mot Linköping heller.

Fasth vilades dock i 2–4-förlusten mot Rögle men var tillbaka mellan stolparna hemma mot Oskarshamn.

Och 24 minuter och 48 sekunder in i matchen hade 38-åringen fortfarande inte släppt in ett mål.

”Lite oväntat”

Därmed hade han hållit nollan längre än Alexander Salaks rekordnotering från säsongen 2012/2013.

– Otroligt imponerande och lite oväntat måste jag säga. Efter två mindre bra säsonger, både för Växjö och Fasth, var inte det här något jag väntade mig. Men Fasth slutar aldrig att överraska, säger Sportbladets expert Hans Abrahamsson.

Kapitulerade i andra

Men för Fasth blev det inget rekord. Rekordet gäller nämligen bara målvakter som har vaktat målet under en sammanhängande tid i sitt lags matcher, enligt SHL.se.

Men särskilt irriterad på tränaren Sam Hallam, som ställde honom åt sidan i senaste matchen mot Rögle, verkade inte Fasth vara.

– Det sköter vi i laget. Jag gör som tränaren säger till mig och spelar när han säger till att jag ska spela, säger Fasth i C More.

Noterbart är att Jonas Gustavsson höll nollan i 240 minuter och 25 sekunder under SM-slutspelet 2008/09, men det rekordet räknas endast bara i slutspelssammanhang.

Fasths nolla höll sig totalt i 207 minuter och 10 sekunder. Han fick kapitulera 7.10 in i mittperioden när Pontus Näsén kvitterade till 1–1.

Pettersson ny poängtvåa

Växjö vann till slut med 4–3.

Mycket tack vare formstarke Emil Pettersson. 26-åringen gjorde två mål och en assist och är ny tvåa i poängligan med 24 poäng, en bakom Leksands Marek Hrivik.

– Vi offrar oss ordentligt och det är det som gör att vi tar tre poäng, säger Fasth.