Planen: Så ska svensk hockey ha publik

Publicerad 2020-08-18

Enbart hemmapublik.

Och åskådare på varannan plats.

Det är en del av protokollet svensk ishockey lagt fram för att kunna ha publik på matcher i höst.

– Blir det ingen publik på matcherna kommer klubbar få svårt att överleva, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Följ ämnen

Svensk ishockey har presenterat ett protokoll till regeringen och Folkhälsomyndigheten för hur arenorna ska kunna ha publik i höst. Där de här sex punkterna är de viktigaste.

  • Gemensam och tydlig information/kommunikation om allas ansvar.
  • Minst en meters avstånd mellan besökare på såväl läktare som övriga publika områden, i och utanför arenan, säkerställs.
  • Biljettsystem anpassas så att enbart varannan sittplats på varje stolsrad kan säljas för att säkerställa avståndet
  • Personliga biljetter tillämpas för att kunna underlätta eventuell smittspårning.
  • Enbart hemmapublik – inga organiserade resor till bortaplan.
  • Ett överdimensionerat antal entréer, kiosker och toaletter ska finnas för att undvika köer. Vid behov kan man även nyttja ambulerande försäljning på läktarna.

Bland andra Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, SHL:s ordförande Anders Källström och Djurgården hockeys vd Jenny Silfverstrand träffade i dag idrott- och kulturminister Amanda Lind (MP) – som gett ett löfte om att återkomma så snart som möjligt med besked.

– Svensk ishockey har under hela pandemin haft en bra dialog med Amanda Lind liksom Folkhälsomyndigheten och polisen. Med det nya detaljerade publikprotokollet är vi beredda att ta in publik på ett säkert sätt där vi säkerställer social distansering. Blir det ingen publik på matcherna kommer klubbar få det svårt att överleva, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

”Stora risker”

För ett par veckor sedan, när fotbollen efterlyste en öppning, sade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell att det inte var aktuellt att tillåta publik i mindre mängd.

– Just nu tycker vi det är väldigt viktigt att vi har kvar det här att begränsa stora sammankomster, för de har visat sig genom hela förloppet kunna innebära rätt stora risker. Det är en risk vi definitivt inte är villiga att ta med den utveckling vi ser just nu, sade Anders Tegnell.

Högsta serierna i ishockey – SDHL, SHL och Hockeyallsvenskan – ska tolfte, 19 september respektive andra oktober.

Sportbladet har sökt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

LÄS VIDARE