Efterlängtad seger för Växjö mot Leksand

Av: Jonathan Nilsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

När Växjös tränare Sam Hallam skärpte tonen mot sina spelare gav det resultat.
Växjö gick ut mot Leksand och presterade ett strålande försvarsspel och vann med 3–1.
– Efter senaste förlustmatchen talade jag klarspråk och killarna lyssnade, säger Sam Hallam efter lagets andra SHL-seger på åtta matcher.

När Växjö hade förlorat mot Malmö i torsdags och därmed bara tagit en seger på sju matcher fick Sam Hallam nog. Han berättar om veckorna där samtalen i Växjös omklädningsrum handlat om att stå för "Lakers-andan" som innebär bra försvarsspel vilket sedan bygger på ett kreativt anfallsspel.
– Efter den senaste förlustmatchen kände jag mig trött på att prata om det. Nu gällde det att leverera och att alla gör sitt jobb. Det var klarspråk, berättar Sam Hallam, men betonar att han inte skällde på spelarna.
– Ishockey går ut på att ha roligt där ute. Spelarna ska tycka att det är lika roligt att vara i egen zon och försvara som att anfalla. Då går det inte att skälla och trycka ner folk i skorna. Det gäller att tydligt förklara så att alla tar ansvar och gör jobbet. Annars finns det någon annan som gör det.

Trivs i Leksand

Resultat av det tydliga samtalet märktes mot Leksand. Växjö visade upp ett granithårt försvarsspel framför egna målvakten Viktor Fasth. Leksingarna kom ingenstans, trots långa anfall i offensiv zon.
När sedan Växjö var ruskigt effektivt och gjorde tre mål vid viktiga skeden av matchen var segern klar.
– Nu visade vi äntligen den rätta "Lakers-andan" som bygger på ett starkt försvarsspel. I dag var det ett steg i rätt riktning. Våra samtal gav resultat, säger

Växjöspelaren Erik Josefsson, som efter en stark spelvändning gjorde Växjös 1–0-mål, vilket kom att prägla resten av matchen.
En poäng är att Erik Josefsson tycks trivas extra bra i just Leksand. Senaste gången Växjö spelade i Leksand, den 18 februari 2017, gjorde han två mål och var nära ett hattrick.
– Det var på min 30-årsdag. Jag har filmer och bilder från den gången. De tittade jag på inför den här matchen.

Vägrar må dåligt

Växjö har nu vunnit två av de åtta inledande SHL-matcherna. Laget har fått andrum, samtidigt som tränaren Sam Hallam berättar att han blivit bättre på att klara djupa svackor med sitt lag. Han har varit med tidigare.
– Man blir bättre på att hantera svackor som detta. Det är inte värt att må så jävla dåligt. Det blir inte bättre för att jag går runt och tjurar och sover dåligt. Man blir inte bättre för att man sablar ner sig själv efter en förlust, samtidigt som man inte går runt och röker cigarr varje gång man vinner, säger Sam Hallam och avslöjar sina känslor efter denna lördag.
– Nu ska det bli skönt att åka hem i sju till åtta timmar med tre poäng i bagaget.
När det gäller Leksand har laget i de tre senaste förlustmatcherna flera gånger vikit ner sig i avgörande offensiva lägen. Det tar tid att växa in i SHL-kostymen.

Efter matchen presenterade Växjö en värvning. Laget förstärker backsidan med den fysiske backen Ilari Melart, som har spelat i Färjestad de två senaste säsongerna. Något Sportbladet skrev om redan i torsdags.

– Vi tror att Ilari kommer bli en väldigt nyttig bit i vårt försvarspussel, säger Växjös sortchef Henrik Evertsson i ett pressmeddelande.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!