Skandalen på förbundet: ”Så jävla åt helvete inte okej”

Publicerad 2020-05-12

Skärmdump från sms:et finns i polisens förundersökning.

Offret stod i spelargången i Globen när gärningsmannen höll fast henne och juckade.

I polisens förundersökning berättar vittnena om detaljerna som skakar Svenska Ishockeyförbundet.

”Det är inte första gången han är på dig. Det är så jävla åt helvete inte okej. Rör han dig igen kommer jag balla ur”, skriver en person på förbundet i ett sms till den drabbade.

Kommunikationsassistenten Anders Feltenmark som också är facklig representant på Svenska Ishockeyförbundet var den som polisanmälde den uppmärksammade händelsen om sexuellt ofredande.

Under måndagen beslutade åklagaren Johnny Järlefelt att väcka åtal mot mannen på ishockeyförbundet.

Flera högt uppsatta personer på förbundet har kallats som vittnen i polisens brottsutredning.

Den aktuella händelsen inträffade i tjänsten under den tredje perioden när Tre Kronor mötte Tjeckien i Beijer Hockey Games i Globen torsdag den 6 februari i vintras.

Höll fast hårt

Offret och vittnen på förbundet berättar att den misstänkte gick fram mot henne i spelargången och höll fast henne hårt med båda händerna, låste hennes ben med sina och gjorde flera juckande rörelser mot underlivet.

Båda hennes händer var upptagna med att prata i telefon, eftersom hon var tvungen att hålla för örat på grund av ljudvolymen i arenan.

Juckandet pågick under några sekunder innan hon knuffade undan honom.

När hon kom loss ska mannen ha skrattat åt henne, hon säger att hon kände sig djupt förnedrad av händelsen.

Hon uppger också i förhöret att hon har upplevt problem i den arbetsmässiga relationen med sin kollega, hon har känt obehag på grund av att han ska haft en översittarattityd och att han har kränkt henne verbalt vid ett antal tillfällen.

Händelsen ska ha inträffat i samband med mötet mellan Tjeckien och Sverige i Beijer hockey games i februari.

Enligt vad hon erfar har mannen varit inblandad i liknande situationer på förbundet tidigare, men att de drabbade inte vågar träda fram.

Ett vittne uppger tidigare ha reagerat på att den åtalade varit väl fysisk mot offret och att mannen ska ha betett sig illa mot en annan kvinnlig anställd under 2016 som ledde till sjukskrivning.

I ett sms till den utsatta under samma kväll skrev ett vittne: ”Jag har tänkt hela kvällen på det X (den åtalade) gjorde i tunnelgången. Jag ber om ursäkt för att jag inte fick ett utbrott där och då, jag blev så paff. Så jävla surrealistiskt. Jag kommer prata med X (person på förbundet). Det är inte första gången han är på dig. Det är så jävla åt helvete inte okej. Rör han dig igen kommer jag balla ur.”

Fått psykologhjälp

Själv vågade inte offret polisanmäla händelsen på grund av de konsekvenser det skulle kunna medföra när det gäller anställningen.

En högt uppsatt person på förbundet ska ifrågasatt kontakten med facket och frågat henne flera gånger; ”vad vill du ha ut av situationen?”.

Hon har en stark känsla av att förbundet vill tysta ner det inträffade.

På grund av händelsen har hon sökt och fått psykologhjälp.

Förnekar bestämt brott

Samma person på förbundet som ska ha ifrågasatt kontakten med facket anger att situationen också har tagits upp med gärningsmannen och meddelat att det nu är nolltolerans när det gäller liknande beteenden framöver.

Enligt förbundspersonen har det funnits två skilda versioner att ta ställning till och vederbörande övervägde aldrig att polisanmälda det inträffade.

Den åtalade förnekar bestämt brott, han uppger i polisförhöret att det handlade om en vänskaplig kram.

– Det är normalt att vi kramas, det var en kram i rörelsen i spelargången. Vi stod inte och pratade med varandra. Vi brukar hälsa så på varandra, exempelvis på kansliet – kom så får jag en kram har X ropat. Det här var en vanlig hälsningskram, säger han.

Vidare så uppger han att kvinnan för några år sedan ska ha ifrågasatt varför han inte gett henne en tjänst på förbundet som hon varit intresserad av och varit upprörd över det.

Fick lämna förbundet

Anders Feltenmark säger i sitt vittnesmål att det har funnits missförhållanden på förbundet under en tid men att det inte är någon annan som vågat stå bakom uppgifterna.

Den 6 april tvingades Anders Feltenmark efter 24 år lämna sin anställning hos Svenska Ishockeyförbundet.

Enligt förbundet skulle det handla om arbetsbrist och Anders Feltenmark har fått tystnadsplikt.

Förbundsledningen har enligt uppgifter till Sportbladet ansett att Anders Feltenmark har skadat förbundet och att det därför finns orsak till uppsägning.

”Tar kraftigt avstånd”

Under måndagen kommenterade Svenska Ishockeyförbundet åtalet på sin webbsida.

”Svenska Ishockeyförbundet står bakom att en polisanmälan görs i de fall det finns misstankar om att brott har begåtts. Förbundet har en strikt nolltolerans och tar kraftigt avstånd från den här typen av händelser.”

”I rollen och ansvaret som arbetsgivare vidtogs i anslutning till händelsen en intern utredning. Förbundet har också intagit en stödjande roll i förhållande till den person som kan ha utsatts för brott och har agerat för att skapa en fungerande arbetssituation för denne. Vi behöver såklart ställa oss frågan om vi hade kunnat agera mer kraftfullt i situationen, detta utifrån var frågan har hamnat i dag.”

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!