Tre Kronor

Linus Ullmark om sorgen efter pappa: ”Hade varit stolt”

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

TAMMERFORS. Linus Ullmark är en av de största NHL-stjärnorna som anslutit till Tre Kronor i Finland.

För målvakten i Boston Bruins har det varit ett långt och omsorgsfullt sorgearbete efter att hans pappa dog förra året.

– Jag tror att han hade varit väldigt stolt över att se mig här i Tre Kronor på VM, säger 28-åringen.

Linus Ullmark har ersatt legendaren Tuukka Rask som tänkt förstemålvakt och bäst betalde målvakt i Boston Bruins.

Det var under förra säsongen i Buffalo Sabres som hans pappa gick bort vid 63 års ålder samtidigt som laget hade matchvärmning.

Tidigare har han berättat om hur han fick beskedet när han förberedde sig inför match i Philadelphia.

– Jag hade den värsta matchvärmningen i hela mitt liv. Jag såg att min mamma hade ringt när jag var ute på isen. Jag kände att något var fel. Man kan aldrig riktigt förbereda sig för sådana här besked, säger Linus Ullmark.

Fick ta farväl

Pappa hade varit sjuk och några dagar innan hade han lagts in på sjukhus.

– Han var inte tillräckligt frisk för att prata eller hålla i telefonen, men min mamma höll telefonen mot hans öra så att jag kunde ta farväl och säga allt jag ville säga. Vi förstod att det nog inte skulle sluta lyckligt. Jag är väldigt tacksam över att jag hade möjligheten att ta farväl av honom, jag vet att det finns människor som inte får chansen att göra det, säger Linus Ullmark.

Sorgen efter hans pappa har han tagit tid att bearbeta under det senaste året och han har varit öppen men processen till media under tiden.

– Om jag inte hade pratat med folk och fått dem att förstå hur jag mådde, så hade det troligtvis blivit min undergång. Vissa dagar var total misär, men om jag inte hade haft modet att berätta om det hade vi aldrig kunnat ta tag i det. För det har varit tufft, det har varit mycket känslor och tankar som jag fått jobba med. Jag har försökt att vara glad när jag har varit glad och ledsen när jag har varit ledsen, säger Linus Ullmark.

Linus Ullmark har haft en stark säsong bakom sig i Boston Bruins.

Vill vara stöd för andra

På plats på VM i Finland med Tre Kronor pratar han gärna om det han har gått igenom.

– Minnet av honom finns med mig. Det var en tuff period när det inträffade, jag fick jobba väldigt mycket med själv med mina känslor och tankar. Jag har kommit en lång bit på vägen för att lära känna mig själv på ett helt annat plan tillsammans med min familj och mina vänner. Jag försöker vara väldigt öppen mot andra som går igenom samma sak och finnas där som ett stöd. När man själv har gått igenom det så vet man vad som kan inträffa och vara svårt. För mig var det att prata så mycket som möjligt och vara öppen med hur jag mådde, lyfta på locket och inte stänga in någonting, säger Linus Ullmark.

Hans pappa var hans största supporter, han brydde sig om alla spelarna i laget och var ständigt uppdaterad.

– Jag tror att han hade varit väldigt stolt över att se mig här i Tre Kronor på VM. Jag vet också att han var väldigt stolt över att jag kom hela vägen till NHL. Jag tror att han hade varit väldigt glad över att se mig här i dag. För mig gäller det ändå att se framåt och inte tänka för mycket bakåt, säger Linus Ullmark.

På VM har de tre målvakterna delat på matcherna, Magnus Hellberg har fyra matcher, Linus Ullmark två matcher och Marcus Högberg en match.

Efter övertidsförlusten mot USA fick Linus Ullmark med sig en seger och en nolla i 1–0-segern mot Lettland i sista gruppspelsmatchen.

Nu väntar Kanada i VM-kvartsfinalen under torsdagen och mycket talar för att det är Linus Ullmark som får förtroendet i kassen.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

De var bäst i Tre Kronor när Kanada vann

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tre Kronor

Ishockey-VM

Linus Ullmark

Boston Bruins

NHL