NHL

Skulle byta yrke – nu NHL-stjärna i Globen

Av: 

Jonathan Ekeliw

HOCKEY

Det kryllar av NHL-stjärnor i Stockholm den här veckan.

Steven Stamkos, Nikita Kutjerov, Victor Hedman, Rasmus Dahlin, Jack Eichel…

Och Yanni Gourde, 27, som för några år sedan var på väg att ge upp hockeykarriären och byta yrke.

– Då trodde jag verkligen inte det här, att jag skulle nå NHL och spela hockey i Globen en vacker dag, säger Tampa Bay Lightning-forwarden.

Vi tar det direkt, vilket yrke kanadensaren övervägde att sadla om till:

Civilingenjör.

Yanni Gourde läste kurser på distans, samtidigt som han, 22 år gammal, spelade i ECHL. Farmarligan till NHL:s farmarliga AHL. 

Spelade i ”Kopalatset”

Under en kort period tillhörde han klubben San Francisco Bulls, som spelade inför i princip tomma läktare i arenan Cow Palace, ”Kopalatset”.

– Haha! Ja, Cow Palace… det var inget fint ställe, säger Gourde och kan inte låta bli att skratta när Sportbladet påminner honom om hans situation 2013.

– Mellan omklädningsrummet och isen var det en jättebrant trappa, 25 steg, som man tvingades gå upp och ner för, match efter match, träning efter träning. Jag kommer ihåg att de brukade sätta en stol till mig vid botten av trappan, för man kunde ju vara väldigt trött efter en period och då behövde man sätta sig ner och vila en stund. Annars orkade man inte ”klättra” upp för trappan igen.

Tiden i ECHL var nära att ta knäcken på Yanni Gourde, som alltså parallellt funderade på att skifta yrkesbana.

Men innerst inne ville han verkligen inte ge upp hockeydrömmen – och tur var det.

”Jag har aldrig gett upp”

Forwarden har sedan dess, trappsteg för trappsteg, kämpat sig uppåt i hierarkin och hela vägen till NHL, där han numera är bofast. Så viktig för Tampa Bay Lightning att klubben skrev ett sexårskontrakt med honom förra året.

Efter 336 matcher i fyra olika farmarlag, både i ECHL och AHL, tog Gourde en ordinarie NHL-plats i Tampa säsongen 2017–2018 och svarade för hela 64 poäng (på 82 matcher) som rookie.

– Jag blev aldrig draftad, ratades av flera juniorlag, har haft många misslyckade tryout-kontrakt… men jag har aldrig gett upp. Det är min största talang. Drivet. Viljan att alltid bli bättre, säger Gourde.

– Jag är väldigt privilegierad som i dag spelar i NHL, det är ett drömliv, men min inställning är fortfarande densamma. Jag jobbar stenhårt hela tiden för att bli en bättre hockeyspelare.

Kontrakt värt 298 miljoner kr

Nu, på svensk mark, ser han fram emot dubbelmötet med Buffalo Sabres.

– Det har varit en jättehärlig vecka här i Stockholm. Det är fantastiskt vackert att bara promenera omkring, inte minst i Gamla stan. Vasamuseet, jag läste varenda skylt därinne! Och Globen är en superarena, det ska bli spännande att spela inför fullsatta läktare här, säger Gourde, som fyller 28 år i december.

Hans sexårskontrakt är för övrigt värt hisnande 298 miljoner kronor totalt. När Tampa Bay Lightning offentliggjorde avtalet sa klubbens general manager Julien Brisebois:

– Yanni personifierar vår identitet med sin fart och tuffhet på isen, och är en stark personlighet även utanför den. Han är beviset på hur långt hårt jobb och hängivenhet kan ta dig.

Tampa Bay Lightning och Buffalo Sabres möts i ett dubbelmöte i Globen, fredag (20.00) och lördag (19.00). Viasat sänder matcherna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Skadad Steen borta i en månad

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Ishockey

Tampa Bay Lightning

Buffalo Sabres