Svensk hjälte när San Jose skrällde

Publicerad 2016-06-10

Melker Karlsson stor matchhjälte tillsammans med målvaktsjätten

PITTSBURGH. Festen i Pittsburgh i natt ställdes in.

Svenske Melker Karlsson och målvakten Martin Jones såg till att San Jose Sharks får spela åtminstone en Stanley Cup-final till hemma i Kalifornien.

”The Melkman” satte det matchavgörande målet i den femte duellen redan i första perioden – och Jones var ett monster i kassen.

Slutresultat: 2–4.

Det var i sanning dukat för fest i Pittsburgh i natt.

Hela staden hade laddat för att få fira lokala hockeyhjältarnas fjärde Stanley Cup-titel.

Men det blev det inget med.

San Jose vann ett fantastiskt drama – matchseriens hittills klart mest sevärda match – i Consol Energy Center med 4–2.

En chock i första perioden

Första perioden var ingenting annat än chock.

Den började med att Brent Burns, efter 64 sekunder, gav Sharks ledningen för första gången i hela finalen – genom att hugga på en fin passning från Melker Karlsson.

Och mindre än två minuter senare ökade Logan Couture på till 2–0.

Då kändes det som att hajarna effektivt förstört festen för darriga pingviner innan den ens hunnit börja.

Men i ett powerplay efter 04.44 prickade Jevgenij Malkin in en reducering – och bara 21 sekunder senare styrde Carl Hagelin in kvitteringen också.

Därmed var ett rekord slaget. Aldrig tidigare har det gjorts fyra mål så snabbt i en Stanley Cup-final.

Lugnare andra period

Hemmalaget fick en rungande kick av återhämtningen, började spela ursinnigt explosiv hockey och hade bud på åtskilliga mål.

Men Martin Jones höll, tidvis med hjälp av stolpar och ribba, tätt – och istället fick sjövilda Consol Energy Center uppleva en ny kalldusch när Melker Karlsson – sannerligen de stora ögonblickens man – gav gästerna ny ledning med dryga fem minuter kvar i perioden.

Mittakten blev betydligt lugnare och mer ”normal”, men i slutet skaffade sig Penguins åter kraftigt momentum och hade kunnat utjämna innan sista – om inte Jones rånat först Nick Bonino och sedan Patric Hörnqvist.

Slutperioden började på precis samma sätt. Jones höll San Jose kvar i matchen med den ena femstjärniga räddningen efter den andra.

Skotten vann Pittsburgh med 46–22!

– Martin Jones har varit vår bäste spelare i slutspelet. Nu blir det skönt att få åka hem och få spela en match till, sa Logan Couture.

Sjätte matchen på måndag

Till slut tog Penguins ut sin egen målvakt, klart nervöse ynglingen Matt Murray, och då kunde Joe Pavelski döda tillställningen med ett mål i tom kasse.

Därmed är det bara för avkylda och besvikna pingviner att sätta sig på planet och flyga tillbaka till norra Kalifornien för en match de verkligen inte ville spela.