Supertalangen slog till igen för Finland

Uppdaterad 2019-05-12 | Publicerad 2019-05-11

Ett nederlagstippat Finland har två av två möjliga segrar i ishockey-VM.

Det kan de tacka en 18-årig Åbo-grabb för – ännu en gång.

Kaapo Kakko gjorde två mål mot Kanada. Nu gjorde han tre när Finland slog Slovakien med 4–2.

– Det var skönt att spela i dag, säger genombrottsmannen till SVT.

Kaapo Kakko, 18, gör sitt första senior-VM i karriären.

Man kan åtminstone inte klandra honom för att ha några debutnerver.

Efter att ha varit högst bidragande med två av målen i skrällsegern mot Kanada i premiären så återupprepade den finska forwarden bedriften mot värdnationen Slovakien.

Svarade igen

Det första kom när han fullbordade en vändning från 0–1 till 2–1 i slutet av den första perioden.

Slovakien, som besegrat USA i sin premiärmatch, hittade emellan med en kvittering i slutsekunderna av period två.

Men Finland, och Kaapo Kakko, skulle svara igen. Och som han skulle svara.

Efter halva tredjeperioden så tunnlade Åbo-anfallaren en slovak, avancerade fram från snett bakifrån målburen och backhandplacerade kyligt in 3–2 vid första stolpen.

Och som grädden på moset så skulle han även sätta ett tredje, när han vackert åkte till sig fram till en tom, slovakisk målbur i slutsekunderna.

Fem mål på två matcher

Hattricket innebär att Kaapo Kakko, som var poängbäst av alla rookies i finska ligan den gångna säsongen, nu har fem mål på sina första två VM-matcher.

– Det var skönt att spela. En så skön känsla, säger den fåordige tonåringen till SVT efter succéstarten.

Det räckte till segern för Finland, som trots att de kallats ”Det sämsta finska VM-laget någonsin” nu har två raka segrar mot meriterat motstånd.

– Vi spelade tillsammans, det var det viktigaste, säger Kakko.

För den slovakiske backen Marek Daloga var nog inte förlusten i sig det som var mest smärtsamt. Åtminstone fysiskt.

I den andra perioden fick Morabacken ett finskt slagskott rätt i ansiktet. Med handduk för ansiktet tvingades 30-åringen bryta matchen.