Mathias Bromé: ”Tråkigt att vi ens ska behöva lyfta det”

Uppdaterad 2019-08-02 | Publicerad 2019-08-01

Mathias Bromé ställer glatt upp som ambassadör för SHL:s Pridevecka.

Men helst hade han sluppit.

– Jag tycker det är tråkigt att vi ens ska behöva lyfta frågan. Det ska inte finnas några frågetecken kring om det är okej att vara homosexuell, säger han.

Han säger att han inte med säkerhet kan säga så, att unga homosexuella killar slutar med ishockeyn för att de inte känner sig hemma där, för att jargongen är för tuff och homofobin för stark.

Men blotta tanken…

– Det är klart att det förstör mycket för sporten. Vi behöver alla ungdomar, och vill att så många som möjligt ska spela ishockey. Hockey ska vara roligt, man ska gå dit och skratta och vara med sina kompisar. Det ska vara en rolig tid när du spelar och tränar. Så det är klart att det förstör väldigt mycket om det är en machokultur där killar känner att de inte kan vara sig själva. Att ska kunna vara sig själv det är det viktigaste i livet, man ska inte gå runt och låtsas vara någon annan. Du ska leva det liv du själv vill leva. 

Mathias Bromé tystnar. Låter orden sjunka in. Vi funderar båda två på det faktum att ingen homosexuell hockeyspelare har kommit ut. Att ingen har känt att det är ett steg de vill ta.

Är du förvånad?

– Både och skulle jag säga. Men samtidigt kanske det inte är någon som är homosexuell i hockeyn? Men om det skulle finnas så vore det ju inget konstigt, vare sig för oss andra eller den spelaren heller. 

Har hockeyn kommit så långt att den killen skulle klara sig från glåpord på isen?

– Det hoppas jag verkligen att vi har, annars är det ett jätteproblem som vi skulle ha inom hockeyn. Men min känsla är att han inte skulle få några problem. 

Han bytte klubb från Mora till Örebro i somras. 25-åringen har tidigare spelat för Asplöven och Västerås. Född i den lilla byn Örby, men hockeyfostrad i Huddinge. Han säger att stämningen har blivit bättre de senaste åren. Både på elitnivå, men också på juniorsidan. 

– Det är klart att det har förändrats en del mot hur det var förut. Det är inte lika hårt längre, mot vad jag har hört hur det kunde vara förr. Det var väldigt annorlunda då. Jag vet ju själv hur det var i omklädningsrummet när jag var yngre, hur folk använde språket och såna grejer. Det är sånt vi vill få bort från sporten i dag. 

Vad sa man?

– Mycket könsord, man sa fula ord till varandra. Man var inte sjysta mot varandra helt enkelt. Men det har försvunnit tycker jag, det är mycket bättre nu. 

Mathias Bromé

Vad är det som har gjort att det blivit bättre?

– Vi pratar mycket om att ha en bättre ton i omklädningsrummet och på isen. Det har varit kampanjer om en bra miljö i omklädningsrummet, att man ska vara en sjyst kompis. Jag tror att folk har fått sig en tankeställare om hur det ska vara.

Hur hade du reagerat om en medspelare kommit ut som homosexuell?

– Inte alls. Det är inget konstigt, det är 2019. Det är inget konstigt om någon är homosexuell. 

Det måste vara skönt att känna så?

– Ja, absolut. Jag kan inte svara på hur det var tidigare, mer än att det är jättekonstigt att det är som det är, att vi ens ska sitta här och behöva ta upp det. Det ska inte vara något konstigt. Jag tycker det är tråkigt att vi ens ska behöva lyfta frågan. Om du vill vara med en kille eller tjej spelar ingen roll, du är lika mycket värd oavsett. 

Ni pratar mycket om att hålla jargongen i omklädningsrummet på rätt nivå. Men vad händer om någon ändå går över gränsen?

– Det är lite heads up på hur vi beter oss. Vi är förebilder för många människor så det gäller att du beter dig på rätt sätt. Märker de som är ungdomar i dag att vi beter oss på ett sätt som är illa så kommer de att ta efter. Och det är inget vi vill. Så därför är det otroligt viktigt hur vi äldre beter oss, så att de yngre kan lära sig av oss. 


PODD: Från Stonewall Inn till Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.

Stockholm Pride 2018.

   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!