Lagkamratens stöd efter Salmings ALS-diagnos

Börje Salmings ALS-diagnos skickade svallvågor genom hockeyvärlden.

Den tidigare lagkamraten i Toronto, Mark Kirton, är själv drabbad av ALS och kontaktade Salming i slutet av juli – ett par veckor innan diagnosen blev känd av allmänheten.

– Sjukdomen är 80 år gammal, och med tanke på hur snabbt man kunde hitta ett vaccin mot covid undrar man om det forskats tillräckligt på ALS, säger Kirton till Toronto Sun.

Den kanadensiska tidningen skriver att Mark Kirton kontaktade Salming efter att svensken fått sin diagnos i slutet av juli.

– När någon inom hockeyn som är så känd som Börje får diagnosen, uppmärksammas det mer än vanligt, säger Kirton och fortsätter:

– Mike Gartner (även han tidigare i Toronto) och jag pratade om Börje i dag och Mike sa att han inte var säker på vad ALS ens var innan jag fick det.

”Inga tvivel om ett det finns en riskfaktor”

Kirton fick själv sin diagnos 2018 och är i dag rullstolsburen. Han är en aktiv förespråkare av fler och bättre insatser kring ALS-forskning, samt kring sambandet mellan sjukdomen och kontaktsporter.

– Det råder inget tvivel om att det finns en riskfaktor. Men samtidigt har många som fått sjukdomen aldrig idrottat på elitnivå själva eller ens fått en hjärnskakning. Det finns så mycket mer att forska om.

På det sistnämnda temat riktar Kirton kritik.

– Sjukdomen är 80 år gammal, och med tanke på hur snabbt man kunde hitta ett vaccin mot covid undrar man om det forskats tillräckligt på ALS.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!