Florida Panthers fortsätter chocka i Stanley Cup-slutspelet

Publicerad 2023-05-05

NEW YORK. Katterna från Florida fortsätter chocka i Stanley Cup-slutspelet.

I natt skaffade de sig 2-0-ledning i kvartsfinalen mot Toronto – efter ett matchavgörande mål av svenske backen Gustav Forsling.

– Fast ikväll var det framför målvakten Sergej Bobrovsky som var grym. Han räddade oss några gånger i tredje perioden, säger östgöten till Sportbladet efter 3-2-segern.

Nästan varje år är det något lag som helt oväntat får allt att stämma i Stanley Cup-slutspelet, skaffar sig ruggigt momentum och plötsligt inte går att stoppa.

I år tycks det vara Florida Panthers. De slog tämligen chockartat ut överlägsna seriesegrarna Boston Bruins i förstarundan och nu har de alltså snaran runt halsen även på stjärnorna i Toronto Maple Leafs.

De hamnade i 2-0-underläge i nattens andra möte i Scotiabank Arena, men lyckades utjämna och vända – framförallt genom att utnyttja ett par grova defensiva misstag från hemmalagets sida – och vann till slut med 3-2.

Därmed har katterna hastigt och lustigt 2-0-övertag inför de två matcherna hemma i Sunrise.

– Vi har verkligen fått en bra start och det är såklart riktigt skönt, säger Gustav Forsling när vi når honom efter slutsignalen.

Han spelade som vanligt mest av alla Florida-pantrar och pangade också in det matchavgörande målet. Under en spelvändning en dryg mint in i andra perioden smög han upp genom Leafs-zonen, fick en femstjärnig macka av Matthew Tkachuk och kunde skicka in pucken i praktiskt taget tom bur.

– Ja, det är inte varje dag jag gör matchavgörande mål, så det var ju kul. Men jag fick också en fantastisk passning av Tkachuk, fortsätter ”Gus”.
– Samtidigt är det viktiga förstås att vi vinner. Det är allt det handlar om nu.

Det verkar inte minst målvakten Sergej Bobrovsky ha förstått. Leafs skapade ett helvetiskt tryck i tredje perioden och framförallt William Nylander skapade chans på chans. Men det gick inte att få hål på veteranen på mållinjen.

– Ja, han var helt grym och räddade oss vid flera tillfällen i tredje, tillstår även Forsling.

Nu får de båda lagen vila ett par dygn och sedan väntar en tredje match i FLA Live natten till måndag.

Till skillnad från Toronto lyckades Dallas Stars slå tillbaka mot sin utmanare under natten.

Trots fyra mål av veteranen Joe Pavelski förlorade de ju första mötet med Seattle Kraken hemma i American Airlines, men i match nummer två stod de för en stabilare insats och vann med 4-2.

Pavelski gjorde förstås mål igen och är uppe  sammanlagt fem på tre slutspelsmatcher.

Serien, som nu alltså står 1-1, fortsätter i Seattle natten till måndag.