Mejla

Hans Abrahamsson

Abrahamsson: Ingen kan vara förvånad

Publicerad:
Uppdaterad:

Så var det dags igen.

Brynäs sparkar ytterligare en tränare och övriga Hockeysverige tittar förundrat på.

Men ingen som sett hur Brynäs har krishanterat de senaste åren kan vara förvånad. 

För drygt ett år sedan skrev jag en text efter att Brynäs först sparkat sportchefen Stefan Bengtzén och sedan tränarduon Tommy Sjödin och Jan Larsson. 

De två sistnämndad hade ett år tidigare tagit över efter att deras kollega Roger Melin fått sparken efter bara några matcher. 

Mitt budskap var att Brynäs var ”Ett skepp helt utan styrning”. En text som väckte lite ont blod i Brynäskretsar.

Det var ju nu man verkligen hade tagit kontroll över skeppet och tryggt skulle styra in det i en lugn hamn.

Ett år senare stormar det igen – nu har Magnus Sundquist fått sparken och Brynäs sladdar i tabellen. Samme Sundquist som tog över då hans kollegor Sjödin och Larsson fick sparken. Att Sundquist skulle sparkas förnekades för bara några dagar sedan med motiveringen att Brynäs uppdrag var att ”utveckla, inte avveckla” människor.

Lagt över tio miljoner på sparkade ledare

Listan över avvecklade tränare, och en sportchef, de fem senaste åren börjar bli lång.

Tommy Jonsson

Ove Molin

Andreas Dackell

Roger Melin

Stefan Bengtzén

Tommy Sjödin

Jan Larsson

Magnus Sundquist 

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Om vi räknar på att Sundquist har månadslön på 90 000 kronor i ytterligare sexton månader så blir det nästan två miljoner kronor, sociala avgifter inkluderat. Gör jag en grov uppskattning har Brynäs på fem år lagt ut över tio miljoner i lönekostnader till sparkade ledare. Pengar som kunde ha använts till så mycket annat.

Nu är kapitalförstöringen egentligen Brynäs minsta problem. Värdet som gått förlorat i sportslig utveckling, kontinuitet och så kallade mjuka värden är så mycket större.

Jag var lika tveksam till Magnus Sundquist som huvudtränare som jag var till Roger Melin och Tommy Sjödin. 

Men den nytillträdde sportdirektören Andreas Dackell fattade snabbt tycke för Sundquist, på samma sätt som nya klubbdirektören Michael Campese tidigare fattat tycke för Dackell. Sundquist fick inte bara uppdraget säsongen ut, Dackell skrev ytterligare 2+1 år som huvudtränare. 

Efter bara ett halvår får han sparken.

Ligger där de flesta tippat

Att Sundquist nu tvingas lämna är givetvis ett gigantiskt misslyckande för Dackell, som nu lämnar sitt uppdrag som sportdirektör. En roll han tillträdde för drygt ett år sedan. Dackell blir nu i stället ”strategisk rådgivare för hela sportverksamheten”.

Om det stormade runt klubben för ett år sedan är det ingenting jämfört med vad det gör nu. Med den nygamla ledningen tillbaka skulle ju allt bli som förr. Talangfabriken skulle börja producera igen. Ledare och spelare som varit i klubben tidigare hade lockats hem och redan den här säsongen skulle Brynäs ta ett steg mot att bli det där topplaget som fanns med i klubbens nybakade vision. Fyra SM-guld på tio år ingick där. Vägen mot toppen skulle gå genom en positiv, offensiv och attraktiv hockey. 

När bara 22 omgångar återstår av SHL ligger Brynäs elva i tabellen och har närmare till kvalspel än till slutspel. Spelet på isen motsvarar tabellplacering och antalet poäng Brynäs har lyckat skrapa ihop. 

För de allra flesta som tippat SHL-tabellen inför säsongen är det ingen större överraskning. Jag tippade Brynäs tia och var långt ifrån ensam. 

För många med Brynäshjärtan har grovt överskattat det här laget. Endast tittat på vad som värvats in, inte vad som lämnade. De flesta utifrån såg att lagets slagstyrka borde ligga någonstans som säsongen före då man slutade elva. Framför allt då det på senare år inte har funnits någon kontinuitet och utveckling i det kollektiva spelet.

Kunde ha spelat i Hockeyallsvenskan

Men många supportrar känner sig lurade och har under en längre tid krävt förändringar. Huvuden måste rulla. Så här får det inte se ut.

Alla som följt Brynäs krishantering de senaste åren vet hur den går till. Redan i början av oktober skrev jag att Sundquist var på väg att tappa omklädningsrummet och att alla som följt Brynäs på senare år vet att han sitter löst. Det enklaste för dem som styr är givetvis att sparka tränaren. Det har ju fungerat tidigare och vet man inget annat får man dra samma kort igen.

Brynäs har gjort det till sin ”framgångsformel” att sparka tränare. Kör ner allt i botten, sparka tränaren och få ett litet uppsving.

Ni såg Ove Molins namn i listan över tränare som Brynäs har sparkat. Nu är det just Molin som tillfälligt tar över som huvudtränare, sedan hans kollega Sundquist fått sparken. Vem som sedan ska ta över jobbas det på.

Det är möjligt att man träffar rätt igen.

Det har hänt förut. 

För hade inte Thomas Berglund kommit till Brynäs och Gävle, och på ett par år förvandlat klubben från ett bottenlag till ett finallag, tror jag att Brynäs hade spelat i Hockeyallsvenskan. 

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad: