Småkronorna förlorade med 12–1 mot Kanada i U18-VM.

Regerande mästarna blev utspelade i den andra matchen.

Bland annat gjorde supertalangen Shane Wright hattrick.

Småkronorna blev för första gången världsmästare i Örnsköldsvik 2019.

Det svenska landslaget ska nu försöka försvara titeln i mästerskapet i Frisco i Texas.

Efter 6–1 mot Belarus i premiären blev det stort bakslag med 1–12 mot Kanada.

Carl Lindblom från Djurgården fick åter förtroendet i kassen, men med 0–4 efter 13.29 fick Viggo Andrén från Frölunda hoppa in.

”Män mot pojkar”

De var överkörda med 8–0 efter två perioder och till slut förkrossande 12–1 med talande skottstatistiken 47–29, det var Småkronornas största förlust någonsin.

– Det var män mot pojkar. Nu måste vi lära oss av matchen, vi hoppas att vi kommer tillbaka starkare efter det här, säger förbundskapten Anders Eriksén.

Backen Simon Forsmark från Örebro gjorde tröstmålet 1–10 i den tredje perioden.

15-årigt underbarn

I det kanadensiska superlaget finns bland annat 15-årige underbarnet Connor Bedard som var i HV71:s juniorverksamhet den här säsongen.

Kanada har ändå precis som Sverige haft nedstängda juniorligor den här säsongen.

I laget finns SHL-spelare som Isak Rosén, Leksand, Simon Robertsson, Skellefteå, Ludwig Persson, Frölunda, Simon Edvinsson, Frölunda och Victor Sjöholm, HV71.

På torsdagskvällen klockan 23.00 ska Småkronorna möta Schweiz i turneringen.

Finland vände mot Ryssland

Finland stod för en mäktig vändning mot Ryssland. Med drygt två minuter kvar av den tredje perioden låg smålejonen under med 1–3, men två snabba mål tog matchen till förlängning.

Förlängningen blev mållös, men i straffläggningen var Finland starkast och tog hem bonuspoängen. Rättvist kan tyckas då skotten i matchen slutade 55–28 i finländsk favör.

Lagets störste stjärna Brad Lambert assisterade till två av målen.