Mejla

Per Bjurman

Bjurman: NHL kulminerar i en Game 7-bonanza

Publicerad:

HOCKEY

NEW YORK. I natt spelar Elias Pettersson karriärens hittills största hockeymatch. 

Men det är han inte ensam om.

Den andra Stanley Cup-omgången kulminerar det kommande dygnet i en veritabel Game 7-bonanza med förutsättningar att förverkliga livslånga drömmar och definiera hela karriärer.

Det är direkt förbluffande.
För bara några dagar sedan låg Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers och Vancouver Canucks alla under med 3-1 i sina kvartsfinalserier mot Dallas Stars, New York Islanders respektive Vegas Golden Knights – och just ingenting tydde på att de skulle kunna vrida sig ur de dödsgrepp motståndarna hade kopplat.

Men med imponerande beslutsamhet – samt lite flax, det behöver vi inte hymla om – under en räcka sällsynt vilda, underliga och tidvis ohälsosamt dramatiska matcher de senaste dygnen har samtliga lyckats kvittera och nu mynnar hela andrarundan ut i en omtumlande Game 7-trippel fredag och lördag.

Nästan så att man förlåter 2020

Det är ju nästan så man förlåter 2020 för alla förolämpningar och vänstersvingar på hakspetsen när en dylik weekend breder ut sig i almanackan.

Inom loppet av ett dygn denna hockeyhistoriens hetaste sommarhelg – det har ju aldrig tidigare spelats så stora matcher den här tiden på året; tidiga september brukar vara förbehållet hutlöst sega försäsongsövningar – får vi uppleva det ultimata avgörandet i tre tappningar.

Det finns inga andra tilldragelser i världen med samma lyster, samma emotionella laddning och samma förmåga att stoppa tiden. Game 7 i ett Stanley Cup-slutspel – och ja, eftersom det svenska ”sjunde avgörande” helt saknar stuns och schvung slår jag härmed fast att det engelskspråkiga begreppet ”Game 7” ska ses som lika vedertaget som ”offside” – är högtider med nästan religiösa övertoner. De definierar karriärer och bestämmer hur de inblandade spelarnas avtryck i tiden kommer se ut. De förvandlar medelmåttor till eviga hjältar och giganter till rädda klåpare. De förverkligar livslånga drömmar och river upp sår som aldrig läker.

Ofta, ofta artar de sig till klassiker ingen glömmer. 

Luften går knappt att andas

Några av de unga män som stormar ut i manegen ikväll och i morgon har garanterat aldrig varit med om något liknande. Elias Pettersson i Vancouver till exempel – mitt uppe i det slutgiltiga genombrott som en gång för alla avslutat debatten om huruvida han är en ny superstar eller inte. Han vann förvisso en SM-final för några år sedan och inte för att pinka på Växjö HC:s parad, det var nog så stort – men det här ännu större. Väldigt mycket större, till och med. Han kommer lära sig exakt vad han består av när allting dras till sin yttersta spets och pressen i allt-eller-inget-infernot blir så tung att luften knappt går att andas.

Oskar Lindblom är en annan ung svensk som får uppleva karriärens mest hisnande duell innan solen gått upp på söndag. Ja, Oskar har redan bärgat den mest magnifika segern, det är ett fantastiskt mirakel att han – som i vintras diagnosticerades med en sällsynt form av skelettcancer och friskförklarades så sent som i juli, efter lång och mödosam cellgiftsbehandling – överhuvudtaget kan spela. Men likafullt kommer även han vara redo att göra nästan vad som helst för att vinna den här matchen.

Det är ju en Game 7.

Inget är större.

LÄS OCKSÅ

Följ nattens drama – NHL-bloggen med Per Bjurman

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!