Tränarna tvingas agera läkare: ”Orimligt”

Kritiken mot förbundet – svaret: ”Kostar pengar”

Publicerad 2018-12-07

Matcher i SDHL får spelas utan läkare på plats.

Nu kan i stället tränarna utbildas för att kunna göra medicinska bedömningar, skriver SVT Sport.

– Det låter helt orimligt att vi tränare ska ta den bedömningen med tanke på hur lång utbildning det krävs för att bli läkare eller sjuksköterska i det här landet, säger Göteborg HC:s tränare Oscar Annell till sajten.

Hjärnskakningar inom ishockeyn är ett hett debatterat ämne.

Flera fall har förekommit genom åren och i november fick bland annat Modo-spelaren Breanne Wilson-Bennett lämna isen med ambulans efter en smäll i matchen mot AIK i SDHL.

Det finns i dag inget krav på att ha läkare på plats under SDHL-matcher.

”Tycker de kan fixa det”

Och nu skriver SVT Sport att tränarna i ligan kan tvingas göra egna medicinska bedömningar vid huvudskador.

Det får kritik.

– Det låter helt orimligt att vi tränare ska ta den bedömningen med tanke på hur lång utbildning det krävs för att bli läkare eller sjuksköterska i det här landet. Vi kan ju inte utbilda oss till det, jag tycker de kan fixa så det finns en sjukvårdare på plats i stället, det är ju det absolut bästa, säger Göteborg HC:s tränare Oscar Annell till SVT Sport.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson öppnar för att utbilda tränare för att råda bot på hjärnskakningsproblematiken.

Majoriteten kritiska

– Vi behöver titta på hur medicinsk bemanning på högsta nivå ska se ut men också vilket stöd kan vi ge till ledare längre ner i seriepyramiden. Det är orimligt att ha läkare på alla ishockeymatcher på alla nivåer i Sverige så det handlar om att ge ledarna det stöd som behövs, säger Larsson.

Enligt SVT är majoriteten av SDHL-tränarna kritiska till att själva göra den medicinska bedömningen.

– Jag tror inte man kan vara både hjärndoktor och tränare på samma gång, då måste jag nog klona mig. Jag skulle inte känna mig något tryggare och jag tror inte att spelarna skulle känna sig mycket tryggare heller om jag får lära mig några knep, säger Linköpings tränare Madeleine Östling.

”Kostar pengar”

Samtidigt menar Anders Larsson att han kan förstå tränarnas kritik.

SVT: Så om ni då pratar med alla SDHL-tränare och ingen av dem vill göra det här, kommer ni att ändra på det då?

– Ja, vi som förbund är ju till för våra föreningar, det måste man alltid ha som utgångspunkt. Men att tillföra mer resurser är ju något som också kostar pengar, så det är något vi behöver titta på i nära samarbete med ligan och föreningarna. Vilka är de kloka stegen att ta inom rimliga ekonomiska ramar? säger Anders Larsson.

LÄS VIDARE