Pettersson och Vancouver krossade mästarlaget

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Sensationen är fullbordad.

Unga, hungriga Vancouver Canucks gick på knock i natt och slog med en rungande 6-2-seger ut regerande mästarna St. Louis Blus ur Stanley Cup-slutspelet.

– Jag bara njuter, det är otroligt roligt att få spela såna här matcher igen efter några år när vi inte ens tagit oss till playoff, säger svenske backveteranen Alex Edler till Sportbladet efter knockout-segern som också skickade upp Elias Pettersson i toppen av poängligan.

Nej, erfarenheten och tyngden och skickligheten hos superstars som Ryan O’Reilly, Alex Pietrangelo och Jaden Schwartz räckte inte.

St. Louis Blues klarade inte av att tvinga fram en Game 7 på söndag.

Hungern, kvickheten, kreativiteten och det rent lustfyllda hos kidsen i Vancouver blev för mycket,.

Faktum är att regerande mästarna aldrig var i närheten av sin motståndare i nattens sjätte holmgång.

Canucks tog ledningen med 1-0 redan efter 3.45, ökade på till 4-0 i mittperioden och vann till slut med 6-2.

Mest anmärkningsvärt:

De verkliga spjutspetsarna i de främsta formationerna behövde bara göra ett mål, signerat Brock Boeser. Resten gjordes av ”bottom six”-krigarna Tyler Motte (två igen!), och Antoine Roussel samt backen Troy Stecher. Det vittnar om bredd och djup i truppen av just den sort lyckade slutspelsframträdanden kräver.

– Ja, det har varit ett av våra kännetecken i det här slutspelet. Alla formationerna bidrar, vi har verkligen riktigt djup i truppen, säger jämtländske backen Alex Edler när vi talar med honom efter den avslutande knocken mot Blues.

– Vi har överhuvudtaget spelat som ett lag hela tiden och gjort precis det som fungerat när vi vunnit även i grundserien.

Räddade 34 skott

Elias Pettersson svarade ändå för två nya assist. Därmed är han uppe i sammanlagt 13 poäng – och toppar slutspelets poängliga ihop med Colorados Nathan MacKinnon.

– Elias är ju så smart, fortsätter Edler.

– De andra lagen har ju försökt störa honom med hård uppvaktning och fysiskt spel, men han förstod ju att det förmodligen skulle bli så och har hanterat det också

Jacob Markström – utan tvekan en av de stora målvaktsprofilerna i årets playoff – var även han lysande ännu en gång, och stoppade sammanlagt 34 skott.

– Han har varit fantastisk för oss och gjort väldigt många avgörande räddningar i de här matcherna. Han är så otroligt tävlingsinriktad, ”Markan”. Det är en hans främsta styrkor. Han gör verkligen allt för att vinna, konstaterar Alex.

Han är själv något så sällsynt i Canucks-truppen som veteran – och den ende kvarvarande från de stora succé-åren i början av 10-talet.

– Ja, jag bara njuter just nu. Det är otroligt roligt att få spela så här stora matcher igen efter några år när vi inte ens tagit oss till playoff.

Nu väntar toppseedad Vegas Golden Knights i nästa omgång – och blågul målvaktsmatch mellan ”Markan” och Robin Lehner.

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!