NHL

”Är ovant efter att ha levt vanliga liv”

Sedinarna åter i fokus i Vancouver

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

VANCOUVER. Tvillinghysteri pågår.

Det är visserligen först natten till torsdag Daniel och Henrik får sina tröjor hissade i taket i Rogers Arena, men Vancouver har redan Sedin-feber.

– Efter att ha levt vanliga liv i ett par år känns det lite ovant att vara med om det här, men det är väldigt roligt. Man känner stolthet, säger ”Danne” till Sportbladet.

Man behöver inte tillbringa många minuter i den intagande metropolen på Kanadas Stillahavskust för att inse att Vancouver tar det som kallas ”Sedin Week” på allvar.

Hela stan är nerlusad med banderoller med siffrorna 22 och 33 och man får leta länge för att hitta någon som inte pratar om de svenska tvillingarna.

– Det finns inga större hjältar i den här delen av världen, säger till och med hotellreceptionisten när han inser varför Sportbladets utsände är på plats.

Ceremoni redan i natt

Firandet kulminerar natten till torsdag, då de nu 39-åriga ikonerna under en säkerligen emotionell ceremoni på isen i Roger Arena får tröjnumren pensionerade för evigt, men redan i natt – när Canucks tar emot Nashville – nås ett första klimax. Legenderna Stan Smyl, Trevor Linden och Markus Näslund ska, som del i Sedin-veckan, hyllas före första nedsläpp och bröderna från Ö-vik är givetvis på plats.

– Vi har aldrig varit jätteförtjusta att stå i centrum och efter att ha levt helt vanliga liv ett par år känns det lite ovant att hamna i fokus på det här sättet igen, säger Daniel när han och brorsan under måndagsmorgonen möter ett månghövdat mediauppbåd i Rogers.

– Men givetvis är det väldigt roligt. Man känner stolthet över vad vi åstadkom under de arton säsonger vi spelade här. När man tänker tillbaka är det kanske enskilda matcher man önskar att man hade vunnit, men som helhet är det inget man kan säga att vi ångrar. Det är en väldigt skön känsla att ha.

Foto: DARRYL DYCK / TT NYHETSBYRÅN

Foto: DARRYL DYCK / TT NYHETSBYRÅN

”Verkliga legendarer”

Roligt tycker även de nuvarande canuckerna att det ska bli att få se de gamla lagkamraterna grundligt hyllade igen.

– Ja, det kommer bli mäktigt, säger Loui Eriksson efter måndagens morgonvärmning.

– Och som de förtjänar det. De har ju alla klubbrekord som går att ha. Verkliga legendarer är det.

Coachen Travis Green instämmer.

– Daniel och Henrik var fantastiska hockeyspelare och människor, jag är väldigt glad över att vi fick coacha dem några säsonger. Vi kommer aldrig få se en likadan duo i NHL igen, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Hoppet tänt om stjärnorna i OS

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Ishockey

Daniel Sedin

Henrik Sedin

Vancouver Canucks