Profilen om Henrik Lundqvist: ”Oerhört frustrerande”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Ingen vet mer om hur hockeymålvakter tänker och känner än Erik Granqvist – och följaktligen lider han svårt med Henrik Lundqvist just nu.

– Situationen måste vara oerhört frustrerande. Men han har mycket kvar, det visar de underliggande siffror jag tittar på, så hamnade han hos ett bättre lag skulle det ändå kunna sluta i dur för Sveriges bäste målvakt genom tiderna, säger Viasat-oraklet.

New York Rangers hade spelledigt natt – och inget nytt rapporterades om hur klubben avser lösa den aparta situationen med tre målvakter i truppen.

Så världen får fortsätta undra vad som händer med Henrik Lundqvist och hur länge han ska sitta som statist i båset medan ryska ynglingarna Igor Sjestiorkin och Alexandar Georgiev alternerar i kassen.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

En som undrar särskilt mycket är Erik Granqvist – den svenske målvaktsgurun som numer framförallt syns i Viasats sändningar.

”Vet inte vad de ska göra”

–”Henke” är Sveriges störste målvakt genom tiderna och enligt min mening en av de tio bästa som överhuvudtaget funnits. Han har varit idol för alla killar och tjejer som velat bli målvakter i femton år. Så det här är väldigt tråkigt att se, säger han.

– Att Sjestiorkin kommit upp är i och för bara naturligt, jag har i flera år sagt att han är den självklare kronprinsen,”Henkes” givne arvtagare i New York. Han kommer bli stor stjärna i NHL. Problemet består i att Rangers vill ha för mycket för Georgiev och därför inte lyckats trejda honom. Så nu sitter de med tre målvakter och verkar inte riktigt veta vad de ska göra.

Redan det faktum att han hela tiden behöver samsas med två kollegor är störande nog, menar Erik.

– Det förstör garanterat hans rytm, hans puls, hans vanor. Sådant är viktigt för alla målvakter och extra viktigt för en sådan som ”Henke”. Han är extremt noggrann med sina förberedelser och har under alla de här åren utvecklat just en rytm och en rutin kring både träningar och matcher, den delen är oerhört inarbetad. Nu ruckas det helt.

Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN

– Fast värst är förstås att han tvingas sitta på bänken under matcherna och se de andra två stå i kassen när han själv är van att spela så mycket. Det måste vara fruktansvärt frustrerande.

Som många andra tror den 48-årige bodensaren – själv svensk mästare med Luleå 1996 som aktiv och senare hyllad coach åt bland andra Färjestad och i Schweiz – att det bästa vore om ”King Henrik” fick byta klubb innan NHL:s trade deadline på måndag.

– Ja, särskilt som han fortfarande är så bra. Somliga som ser det här utifrån tänker kanske att det bara är naturligt att en snart 38-årig keeper håller på att ta slut. Men det stämmer inte. När jag tittar på de underliggande siffrorna framgår det att han fortfarande håller väldigt hög klass. När det gäller exempelvis det som kallas ”high danger save percentage”, och indikerar hur många svåra räddningar han tvingats göra, har han till exempel bättre statistik idag än när han tog Rangers till Stanley Cup-final 2014, fortsätter Erik.

– Så ”Henke” har mycket kvar i sig och fick han bara spela för ett riktigt bra lag, exempelvis Colorado, tror jag jag att det här äventyret kan sluta i dur, för att knyta an till det faktum att han ju gillar musik också.

Fast då krävs att någon general manager där ute som behöver en rutinerad playoff-målis tar ton snart…

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE