42-årig zamboni-förare osannolik hjälte

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Ett mirakel inträffade i Toronto i natt.

42-årig zamboni-föraren (!) David Ayres kastades i nödläge in i kassen för Carolina Hurricanes – och vann matchen åt sydstatslaget!

– Jag var nervös i andra perioden men sa åt grabbarna att jag skulle ta hand om det i tredje, säger decenniets mest osannolike hjälte med ett gapskratt efter 6-3-segern.

Det som aldrig får hända råkade ändå hända Carolina i den viktiga bortamatchen mot Toronto i natt.

Båda målvakterna – först James Reimer, sedan Petr Mrazek – gick sönder och kunde omöjligen spela vidare.

Då – i mitten av andra perioden – var det bara att kalla in den ”nödlägesmålvakt” som numer alltid måste sitta redo i alla NHL-hallar.

Det visade sig alltså vara David Ayres – 42-åring som inte spelat en match sedan 2015, då i seniorligan ACH, och numer jobbar som zamboniförare åt Maples Leafs farmarlag Toronto Marlies.

Släppte in två första skotten

Som hans egen hustru, Sarah Ayres, utbrast på ett kokande Twitter när han gled ut på isen:

”FUCK ME!!!”.

– Jag kan tänka mig hur hon reagerade. Är hon fortfarande vid liv, skrockar han efteråt.

Det började också…halvdant.

Den otränade seniore släppte in de två första skotten och Maple Leafs såg ut att vara på väg att kunna hämta in ett 1-4-underläge utan större problem.

Men sedan stängde Ayres igen.

Jo, faktiskt.

Foto: Frank Gunn / TT

”David, David, David”

Ett patetiskt blekt Toronto fick bara iväg åtta skott i tredje perioden och han tog dem allihop – varmed Hurricanes vann med 6-3.

– Jag var nervös hela andra perioden men sa åt grabbarna att jag skulle ta hand om det i tredje, fortsätter han med ett gapskratt medan de tillfälliga lagkamraterna skanderar ”David, David, David” i omklädningsrummet efteråt.

Tråkigt nog lär de senaste tio årens mest osannolik hjälte inte få några fler chanser. Om både Reimer och Mrazek visar sig vara allvarligt tilltygade kommer general managern Don Wadell med all säkerhet trejda till sig en ny keeper innan måndagens deadline och det ryktades sent i natt att han redan varit i kontakt med Chicago för att försöka byta till sig Robin Lehner.

David Ayres kan trösta sig med ett minne för livet – och det faktum att North Carolinas guvernör Ray Cooper bara någon timme efter matchslutet utsåg honom till hedersmedborgare i delstaten…

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!