Stanley Cup

Robin Lehner: Blev som vanligt motiverad av skitsnacket

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Robin Lehner blev stor hjälte i Stanley Cup-slutspelet i natt.

Tack vare ett koppel utsökta räddningar i helt avgörande lägen kunde Vegas till slut pressa sig till en övertidsseger och utjämna semifinalen mot Montreal.

– Jag blev som vanligt motiverad av skitsnacket om mig, säger han till Sportbladet efter 2-1-triumfen.

Ingen hade hört ett ord om att Vegas-coachen Pete DeBoer planerade att bänka Marc-Andre Fleury – som burit laget genom hela slutspelet – efter missen i slutet av tredje mötet med Montreal, men under söndagen kom det oväntade beskedet:

Robin Lehner startar rond nummer fyra.

Det kan man kalla elddop. Robin hade innan nedsläpp i Bell Centre bara spelat en match på tre veckor – i 1-7-förlusten mot Colorado – och riddarna var absolut piskade att vinna nattens möte.

Robin Lehner låg bakom Golden Knights seger.

Robin Lehner låg bakom Golden Knights seger.

Foto: Paul Chiasson / TT NYHETSBYRÅN

Men den 29-årige göteborgaren svarade i sanning upp mot utmaningen. Han stoppade 27 skott och stod för ett antal helt avgörande ingripanden .

– Jag var inte nervös, det kändes bara kul att få hoppa in och spela. Det är få förunnat att vara med i så här stora matcher, säger han när vi talar med honom efteråt.

– Samtidigt blev jag som vanligt motiverad av skitsnacket om mig. Det har blivit så konstigt med all negativitet sedan jag kom till Vegas. Alla älskar Marc-Andre och det gör jag också, han är både en idol och en väldigt god vän men utan att vi alls ser det på det viset har vi liksom ställts mot varann. Vad folk säger på Twitter skiter jag i, men det är ju media också. Som sagt, jag använder det som motivation och det funkade ikväll igen.

”Är ju en lite annorlunda målvakt”

Sannerligen. Inte minst i en situation i tredje perioden, vid ställningen 1-0, när Montreals unga stjärnskott Cole Caufield kom fri. Om han prickat in 2-0 där hade matchen antagligen varit över och Knights nere för räkning, men Robin läste honom perfekt och stoppade skottförsöket mellan benen.

– Jag är ju en lite annorlunda målvakt, ingen 70-80-kiloskille, så jag får läsa spelet mer än de flesta andra och ägnar mycket tid åt att scouta motståndarna . Jag hade noterat att han i den sortens lägen antingen skjuter högt eller försöker lägga den mellan benen, så när jag såg vad han planerade höll jag helt enkelt ihop benen.

Du höll inte bara laget kvar i matchen där, det kändes som om hela laget fick den energi som behövdes för kvittering och slutligen övertidsmål.

– Det är ofta så. En räddning eller en tackling eller en back som täcker ett skott ger laget mer energi. Jag är målvakt så jag får försöka göra sådana räddningar ibland.

”Kommer inte bli svårt att motivera sig”

En underlighet i sammanhanget är ändå att Vegas förlorade i fredags, när de dominerade – och vann ikväll, när Montreal i åtminstone två perioder var klart bättre.

– Vi spelade inte riktigt som vi ville i början, men jag tycker ändå vi kämpade hårt och blev bättre och bättre ju längre matchen led, fortsätter målvaktshjälten.

Kvitteringen till 1-1 kom när William Karlsson i mitten av tredje perioden hittade backen Brayden McNabb med en förträfflig passning precis framför Carey Price och sedan hann förlängningen inte pågå mer än en minut innan Nicolas Roy kunde avgöra.

Därmed står det 2-2 i semifinalen – och för Vegas-riddarnas del är det milt uttryckt att föredra framför det 1-3-underläge de hamnat i om det förlorat i natt.

– Ja, konstaterar Robin, det är förstås en väldig skillnad. Nu är det en helt ny serie i bäst av tre och vi är två segrar från Stanley Cup-finalen. Det kommer inte bli svårt att motivera sig i fortsättningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Tampa nära att kvittera – Pulock räddade Varlamov

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stanley Cup

NHL

Robin Lehner

Vegas Golden Knights