Amerikanske NHL-stjärnan: ”Stort för svenskarna”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Victor Hedman mot Rasmus Dahlin.

Svenskarna är i fokus när NHL har intagit Stockholm.

– De här matcherna är en hyllning till dem, säger Buffalo Sabres stora stjärna Jack Eichel.

Tampa Bay Lightning och Buffalo Sabres har laddat hela veckan i Stockholm för dubbelmötet i Globen fredag och lördag.

Svenska stjärnor som Victor Hedman, Rasmus Dahlin och Victor Olofsson har varit i centrum hela veckan.

– Det här är stort för dem att få spela i sitt hemland, det här är deras dagar och det är de som ska få mest uppmärksamhet. För oss andra är det en chans att lära känna dem bättre och förstå den miljö de kommer ifrån, resten av säsongen åker vi runt i Nordamerika och får ta del av många andra spelares hemtrakter, säger amerikanske centern Jack Eichel som är kapten och den bäst betalde spelaren i Buffalo Sabres.

”Går inte att ersätta”

Flera av svenskarna hör också till de ledande spelarna i de båda lagen.

Tampa Bay Lightning-backen Victor Hedman har kämpat för att komma tillbaka efter en underkroppsskada, men enligt de senaste ispassen har han sett ut att kunna göra comeback.

– Det går inte att ersätta honom, han är en sådan dominerande kraft. Jag har genom åren sagt att när han är som bäst då är vi som bäst som lag – när han inte är med kan det vara tufft, ibland är det först när en spelare saknas som man inser hur värdefull han är, säger huvudcoachen Jon Cooper.

Möter sin idol

De två backjättarna Victor Hedman, 28, och Rasmus Dahlin, 19, har också hyllat varandra.

– Rasmus Dahlin är en spelare som vill framåt hela tiden, han vill vara bäst på plan i varje match. Det kommer inte att dröja länge innan han vinner priset Norris Trophy som ligans bästa back, säger Victor Hedman som fick priset säsongen 2017/2018.

– Victor Hedman har varit en av mina idoler sedan jag var liten, jag hade poster på väggen hemma när jag var tolv år ungefär. När jag var på Modos hockeyskola tog jag en bild med honom, säger Rasmus Dahlin som gör sin andra NHL-säsong.

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Victor Hedman.

Mycket svensk mat

Både Tampa Bay Lightning och Buffalo Sabres har bott på Grand Hotel vid Strömkajen under veckan.

De svenska spelarna har visat lagkamraterna bland annat Kungsträdgården med uterinken och platsen för Tre Kronors guldfirande samt Vasamuseet ute på Djurgården.

De har fått prova köttbullar, toast Skagen, fika, julmust och smågodis.

Victor Olofsson har tagit med lagkamrater till hamburgerkedjan Max – Victor Hedman har tagit med medspelare till sportbaren O’Learys där de sett NFL och Modo i hockeyallsvenskan.

Tampa Bay News har skrivit om svensk ishockey, Djurgården och supporterkulturen här.

Faktiskt har de i Sabres och journalister från Buffalo genomgående hyllat det svenska vädret under veckan, men några sådana uttalanden har inte kommit från de runt Tampa.

”Kommer bli känslosamt”

– Jag börjar bli lite nervös, det brukar inte bli före matcher. Det här är ”once-in-a-lifetime”-möjlighet att komma hem och spela för laget som jag har spelat för över tio år. Det kommer att bli känslosamt att spela inför vänner och familj och svenskarna ... folket och barnen, pojkarna och tjejerna, som har varit på den öppna träningen och kommer på matcherna – det kommer att bli riktigt roligt, säger Victor Hedman.

I Buffalo Sabres finns också inte redan nämna svenskarna Linus Ullmark, Marcus Johansson, Johan Larsson och Lawrence Pilut.

På lagens ”morning skate” på fredagsförmiddagen bekräftades bland annat att Victor Hedman i Tampa Bay Lightning kommer att spela och att Linus Ullmark vaktar målet i Buffalo Sabres.

Fredag 20.00, TV6: Buffalo Sabres–Tampa Bay Lightning. Lördag, 19.00, TV6: Tampa Bay Lightning–Buffalo Sabres. 

Foto: Adrian Kraus / TT NYHETSBYRÅN

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!