Kritiken mot storstjärnan: ”Svår att tycka om”

Tre Kronor föll i VM-premiären mot Tjeckien

Uppdaterad 2019-05-11 | Publicerad 2019-05-10

BRATISLAVA/STOCKHOLM. Utan poäng i en VM-premiär – för första gången på sex år.

Tre Kronor föll med 2–5 och då riktas kritik mot den tjeckiske storstjärnan Jakub Voracek.

– Han är svår att tycka om, säger SVT-experten Jonas Andersson.

Tre Kronor jagar ett tredje raka guld.

Men årets VM-äventyr i Slovakien fick värsta tänkbara start.

Tjeckien, uppbackade av tusentals fans som rest till grannlandet, inledde med en rasande offensiv och tog ledningen efter två minuter.

Jakub Vrana prickade in 1–0, ett skott som Henrik Lundqvist borde ha tagit.

– Det skottet ska han ta. Den smiter emellan benen på honom och jag tror inte ens han (Vrana) får en riktig träff. Riktig kalldusch för Sverige, säger SVT-experten Jonas Andersson.

Tre Kronor, utspelat långa stunder i första perioden, kom dock ut som ett helt nytt lag i mellanakten.

Och blixtvände på matchen.

Utmanade domslutet

Under periodens tre första minuter lirkade Patric Hörnqvist först in kvitteringen innan Oskar Lindblom styrde in Erik Gustafssons tunga backskott.

Men innan den andra periodpausen hann Tjeckien kvittera.

Och bara 33 sekunder in i tredje perioden hade Tjeckien också vänt tillbaka matchen.

Lundqvist gjorde två kvalificerade räddningar, men på den tredje returen kunde

Michael Frolik skjuta in 3–2-pucken.

Samtidigt befann sig Dominik Simon i målgården och Rikard Grönborg valde att använda ”coach challenge”.

Domarna tvingades därmed videogranska situationen, men stod fast vid sitt beslut och godkände målet.

Hamnade i fokus

Matchen var långa stunder stökig, innehållande en rejäl portion irritation och gruff, och när Sverige jagade kvittering hamnade den tjeckiske storstjärnan, Jakub Voracek, hela tiden i fokus.

Han var ständigt framme och samtalade med domarna och anklagas också för att förstärka situationer.

– Han är svår att tycka om, men en skicklig spelare. Han lägger otroligt mycket tid på att prata med domarna, säger Jonas Andersson.

Oliver Ekman Larsson om kritiken mot tjeckerna:

– De var irriterade på oss också. Det var deras game plan, att få oss ur balans, och de lyckades.

Trots flera heta kvitteringslägen kunde i stället Jakub Vrana göra sitt andra mål i matchen när han prickade in 4–2 till Tjeckien i slutminuterna, något som blev 5–2 i öppen kasse.

När slutsignalen sedan ljöd rök lagen ihop.

– Det är ett resultat av att domarna tappat matchen, säger Jonas Andersson.

Det innebär att Tre Kronor blev helt utan poäng i en VM-premiär för första gången på sex år.