Nilsson: Poängrekordet ryker all världens väg

SHL:s poängliga leds av en back.

Skellefteås Jonathan Pudas firade 300 SHL-matcher med att göra två nya mål mot Rögle.

Nu talar allt för att tidernas poängrekord för backar ryker all världens väg till våren.

Det är åtminstone känslan efter de inledande omgångarna av årets säsong.

Skellefteås 29-årige backstjärna Jonathan Pudas hade kunnat överträffa den tidigare HV71-ikonen David Petraseks poängrekord för backar redan i fjol. Då satte OS-spel och skadebekymmer stopp för Pudas rekordjakt som slutade med 44 poäng på 42 matcher.

Petrasek gjorde 53 poäng på 52 matcher säsongen 2009/10 och fortsätter Pudas i samma takt är rekordet ett minne blott när grundserien summeras.

Kirunasonen har störts av skadebekymmer under försäsongen och var rent ut sagt usel i premiärförlusten hemma mot Malmö. Därefter har västerbottningarna visat varför de ses som en guldkandidat av expertkåren.

Och Pudas är den som visat vägen med sin attityd och vinnarskalle.

En styrkedemonstration

I det förmodade toppmötet med Rögle under lördagskvällen kom säsongens andra mål från Pudas klubba redan efter tre minuter. Även om han får tacka bortaspelaren Anton Bengtsson i det här fallet, då han olyckligt styrde in pucken i egen bur.

Evigt unge Joakim Lindström utökade ledningen till 2–0 kort därpå efter en situation där det krävdes videogranskning för att fastställa att hela pucken korsat mållinjen.

Första perioden var en ren och skär styrkedemonstration av Skellefteå som var centimeter från att utöka till 3–0 redan där. En överraskande matchbild då Cam Abbotts mannar så sent som i torsdags spelade ut Luleå fullständigt i de två första perioderna.

Nu blev det betydligt mer spännande än så innan Skellefteå kunde räkna hem segern. De två efterföljande perioderna blev betydligt jämnare och med fem minuter kvar ledde Skellefteå med 4–2.

Då valde Abbott i båset att ta en rövare genom att plocka ut Christoffer Rifalk, vilket slutade med att Pudas prickade det tomma målet. Hans andra mål för kvällen och sjätte poäng totalt den här säsongen – i karriärens 300:e SHL-match.

Nu toppar han hela SHL:s poängliga. Jag inbillar mig givetvis inte att han kommer slåss om totalsegern, men han har alla möjligheter att försvara fjolårets utmärkelse som ligans bäste back.

Inför årets säsong hade han möjligheten att försöka slå sig in i NHL som 29-åring. Men det där eftertraktade envägskontraktet dök aldrig upp. Han prioriterade tryggheten och chansen att vinna SM-guld framför ett äventyr i Nordamerika.

Det kan Skellefteå AIK:s supportrar vara glada över.

Växjös nye huvudtränare Jörgen Jönsson inledde säsongen med två raka förluster.

Tre Kronors meste landslagsspelare genom tiderna har varit med alldeles för länge för att dra stora växlar av några få omgångar.

Men ändå.

Förlust i hemmapremiären mot Timrå hade inneburit en jumboplats för smålänningarna.

Nu blev det istället en klang- och jubelföreställning och matchen var över redan efter knappt tolv minuter.

Längre tid än så tog det inte för Växjö att rycka åt sig en tremålsledning mot ett Timrå som uppträdde slarvigt och bjöd på två av målen i första perioden.

Agerandet vid 2–0, som kom efter att danske nyförvärvet Joachim Blichfeldt fått öppen gata mot mål ända från mittzon, kan tränaren Ante Karlsson var allt annat än nöjd med.

Kunde inte drömma om en bättre hemmapremiär

4–0-segern ger nu Jönsson välbehövlig arbetsro efter en kväll där det mesta förvisso handlade om Tre Kronors nye förbundskapten.

Sam Hallam, som ledde klubben till tre SM-guld under sina tio år på bänken, hyllades med ett vackert tifo inför nedsläpp.

– För tio år sedan var både Växjö Lakers och Sam Hallam rätt små fiskar i Sveriges hockeysjö, sade sportchefen Henrik Evertsson och ingen kan hävda motsatsen.

Det var en värdig hyllning till en tränare som i allra högsta grad har bidragit till Växjös resa från kaxig uppstickare till maktfaktor i svensk hockey.

Givetvis enorma skor att fylla för Jönsson.

Men han hade inte kunnat drömma om en bättre hemmapremiär.