Tillbaka där han VM-debuterade: Börjar bli gammal

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

HOCKEY

KÖLN. Oliver Ekman Larsson är tillbaka där hockeysagan började.

Det var vid VM i Mannheim och Köln 2010 han VM-debuterade bara 18 år gammal.

– Det var jättespeciellt. Då spelade jag med Michael Nylander som gjorde sitt sista VM. Nu spelar jag med sonen William. Jag börjar bli gammal, säger 25-åringen från Tingsryd.

Han har precis landat i Köln och haft sin första träning med Tre Kronor.

Det efter hans tyngsta tid i livet, där mamma Annika gick bort i cancer för bara en dryg månad sedan och efter tio års kamp mot sjukdomen.

– Det är jätteroligt att få komma hit med tanke på den säsong jag haft och allt som hänt i ens liv. Det är ganska skönt att lägga det bakom sig för en tid och kunna tänka på något annat. Det här är inget som kommer att gå över på en eller två dagar, utan det är något man kommer att ha med sig hela livet. Men samtidigt vet jag ju innerst inne att det var det här som mamma ville, säger Oliver.

Tre Kronors främste 2015

I sin senaste VM-turnering i Prag 2015 var Oliver Tre Kronors bästa spelare.

Han vann både den interna svenska poängligan och poängligan för backar med sina tolv poäng (2+10), trots att svenskarna åkte ut mot Ryssland i kvartsfinalen och bara spelade åtta matcher. 

De enda som gjorde fler poäng i den turneringen var kanadensiska guldmedaljörerna Jason Spezza (14) och Jordan Eberle (13), som spelade två matcher fler än svensken.

Oliver Ekman Larsson kom också med i VM-turneringens All Star Team.

– Ja, det gick bra den gången. Men även om det alltid är roligt att göra poäng, så hade jag bytt bort de poängen mot ett VM-guld. Alla dagar i veckan, säger han.

Det är ett guld som fattas efter de tre VM-turneringar han spelat.

Tog brons i VM-debuten

I debuten i Tyskland 2010 blev det ett VM-brons, efter semifinalförlust mot blivande världsmästarna Tjeckien. En semifinal som blev omdiskuterad, då dåvarande förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson tog en time out i slutminuten som ledde till att tjeckerna kvitterade med bara åtta sekunder kvar och sedan vann på straffar.

– Det visar bara hur små marginalerna är i den här sporten, säger Oliver.

Hur var det att vara en 18-årig VM-debutant?

– Det var enormt stort. Jag spelade i allsvenskan för Leksand och blev överraskad när jag fick spela i LG Hockey Games som det hette på den tiden. Det var stort bara det. Jag hade inte räknat med att komma hela vägen till VM. Det var väldigt speciellt och man gick omkring med stora ögon och öron och kollade vad alla andra gjorde. Nu har man samlat på sig lite mer erfarenhet. Och det där med att jag känner mig gammal är faktiskt sant. Det känns så, trots att jag bara är 25.

Oliver Ekman Larsson var tillbaka i VM-truppen året efter, efter sin första NHL-säsong och som nittonåring. Då blev det VM-silver i Slovakien 2011. 

Nu har han bara ett guld kvar för att göra medaljsamlingen komplett.

– Ja, målsättningen inom gruppen är självklart att gå hela vägen. Vi har ett kanongäng och allt känns bra. Samtidigt gäller det att inte se alltför långt fram. Men även om vi är sexton NHL-spelare i truppen, så är det ingen garanti för framgång. Det finns andra lag som har riktigt bra spelare och stor rutin från den här typen av mästerskap. Och det gick inte särskilt bra i turneringen inför VM. Men jag hoppas vi stökat undan skitmatcherna nu.

Parats ihop med Jonas Brodin

Oliver Ekman Larsson kommer att spela i par med Minnesotas Jonas Brodin i öppningsmatchen mot ryssarna.

– Ja, som det såg ut på träningen här i Köln så blir det så. Men vi har så bra backar i det här laget att det inte spelar någon roll vem man spelar med.

Ja, alla är överens om att Sverige har den bästa backuppsättningen i hela VM.

Och det känns som Oliver Ekman Larsson är värd ett guld den här gången.

Inte minst efter allt han fått gå igenom den säsong som varit hans tyngsta i hela karriären.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!