Publicerad:
Uppdaterad:

Kritiken mot Sverige: "Man vinner och förlorar som ett lag"

Juniorkronorna föll i bronsmatchen

Av: Hans Abrahamsson, Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

MONTREAL/STOCKHOLM. 16-årige Rasmus Dahlin tappade pucken fram till det avgörande ryska målet i bronsmatchen.

Utan att tröstas av några lagkamrater.

– Han var helt förkrossad och ingen har klappat om honom, säger expertkommentatorn Sanny Lindström kritiskt i TV12.

Det var ett gäng trögstartade juniorkronor som till en början inte riktigt gav intrycket av att ha skakat av sig den sura semifinalförlusten mot Kanada.

Efter en mållös första period i bronsmatchen kunde Ryssland ta ledningen omgående efter första nedsläpp i den andra perioden.

Kirill Kaprizov tog sig runt på högerflanken och satte 1–0 efter bara 16 sekunder med god hjälp av det svenska försvaret.

Dahlén kvitterade

Men Sverige vaknade – och kom tillbaka.

Med halva matchen spelad satte Jonathan Dahlén kvitteringen påpassligt efter att Yegor Rykov drällt med pucken precis framför eget mål.

– Vi börjar ganska svagt. De får göra 1–0 tidigt men sen så steppar vi upp, säger Timråspelaren till TV12 i den andra pausvilan.

Försvarsmisstag avgjorde

Sverige tryckte på för ett avgörande i den tredje perioden. Närmast mål var Carl Grundström efter en fenomenal framspelning av Alexander Nylander – men pucken smet förbi Frölundaspelarens klubba.

Resultatet 1–1 stod sig efter tre perioder – men i sudden tog det inte lång tid innan vi fick ett avgörande. Och det kom efter en rejäl svensk försvarsbjudning.

Frölundas hyllade 16-åring Rasmus Dahlin fick inte fram en passning efter ett missförstånd med Alexander Nylander – och emellan hann ryske Denis Guryanov som satte pucken fram till 2–1 mellan benen på Felix Sandström.

”Gillar inte det jag ser”

Stort svenskt antiklimax följde tillsammans med ryskt bronsjubel.

Något som TV12:s expertkommentator Sanny Lindström reagerade starkt på var att ingen i Juniorkronorna tröstade Rasmus Dahlin efter missen som bäddade för det ryska målet.

– Jag gillar inte det jag ser här. Han var helt förkrossad och ingen har klappat om honom. Man vinner och förlorar som ett lag. Särskilt när det handlar om en 16-årig kille, sa han.

”Ska snacka med Dahlin”

Forwarden Rasmus Asplund försvarar dock lagets beteende när Sportbladet frågar spelaren om detta en stund efter matchen.

– Vi stöttade honom när vi kom av isen, men det var många som blev tomma direkt. Vi tar hand om varandra i laget och det har vi gjort på ett fantastiskt bra sätt hela turneringen, så det är ingen som ska ha några åsikter om det tycker jag, säger Asplund.

Alexander Nylander om det avgörande målet:

– Det blev en misskommunikation mellan mig och Dahlin. Han hamnade bakom mig och tappade lite på skäret, och sen var ryssen där och sköt in den. Riktigt tungt.

Hur uppfattade du det när ingen klappade om Dahlin efteråt?

– Jag var bara riktigt lack att pucken gick in, såklart. Jag såg inte vart Dahlin var men jag ska snacka med honom efter det här.

För Nylander är det andra raka året som han tvingas lämna JVM som fyra.

– Skittråkigt att komma hem utan medalj två år i rad. Jag hoppas det inte händer igen.

”Vi är mycket bättre”

En som inte såg mycket av det avgörande målet var förbundskaptenen Thomas Montén som bara uppfattade när Guryanov satte pucken i nät.

– Jag tycker vi gör en jättebra match. Vi är bättre än Ryssland från i stort sett första minuten till den sista men vi får inte dit pucken. Det är tufft, säger han till TV12.

Varför räcker vi inte till?

– I dag tycker jag vi räcker till. Vi är bra mycket bättre än Ryssland men man behöver studsarna åt rätt håll och det fick vi inte i dag.

– Nu får vi plocka ihop varandra, sen får vi packa ihop och sen åka hem tyvärr.

Sverige har kommit fyra i tre raka junior-VM.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: