Publicerad:
Uppdaterad:

Chicago vände borta mot Tampa

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Hjalmarsson: ”Det var kanske inte så snyggt”

1 av 3 | Foto: AP
Teuvo Teräväinen och Antoine Vermette (80) jublar.

TAMPA. De låg under praktiskt taget hela första matchen i Amalie Arena i natt.

Likafullt leder Chicago Blackhawks Stanley Cup-finalen mot Tampa med 1-0.

För till sist hittade de hungriga vinnarskallarna från Windy City i vanlig ordning ett sätt vinna.

– Om vi bara har fem-sex bra minuter vet vi att vi kan få med oss några mål. Det bara finns där inom gruppen, vi har väldigt bra självförtroende, säger Niklas Hjalmarsson när Sportbladet träffar honom efter 2-1-segern.

Historien om Blackhawks galna förvandling

Den inledande finalen mellan Tampa Bay Lightning och Chicago Blackhawks i sjövilda Amalie Arena blev inte riktigt den sprakande hockeyfest världen hade bespetsat sig på.

Tampa var visserligen på ursinnigt attackhumör i starten och ställde till med oavbrutna ”hela havet stormar”-scener i Blackhawks-zonen under de inledande tio-femton minuterna.

– Ja, hela första perioden kändes det som att de var sex man på isen. Det handlade i princip bara om att försöka överleva och hålla nere siffrorna , säger småländske backen Niklas Hjalmarsson när vi träffar honom i omklädningsrumsträngseln efteråt.

”Omänskligt”

Han fortsätter:

– Men man vet samtidigt att det är omänskligt att köra på det viset i en hel match, det går nästan inte. Vi anade att de nog skulle bli lite trötta och väntade helt enkelt på vår tur.

Till slut blev det Chicagos tur också.

Konststyrning

Alex Killorn lyckades visserligen göra 1-0 under den inledande forceringen – med ett riktigt konstverk till styrning, på volley – men i andra perioden kom hemmaspelarna av sig och sedan såg det rentav som att de blivit beordrade att försöka spela på resultat.

Det funkade – tills sex och en halv minut återstod. Då kvitterade finska stjärnskottet Teuvo Teräväinen och exakt två minuter senare sprätte Antoine Vermette in tvåan också, på assist från Teräväinen – kvällens verklige hjälte.

– Om vi bara har fem-sex bra minuter vet vi att vi kan få med oss några mål. Det bara finns där inom gruppen, vi har väldigt bra självförtroende, säger ”Hammer”.

– Ikväll tog det väl lång tid och det var kanske inte så snyggt, men vi nötte på och det viktiga är ju att vi vann.

Ja, för därmed har Blackhawks omedelbart skaffat sig övertag i finalen.

– Ja, fortsätter Niklas, det känns allt bra att vinna första matchen. Det gör skillnad. Samtidigt vet vi att det är väldigt, långt kvar. Finalen är ett maraton.

Historien om Blackhawks galna förvandling

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: