Experten: Vi är ett u-land

Publicerad 2020-02-28

  • 52 hjärnskakningar i SDHL enbart under de senaste två säsongerna.
  • I en stor spelarenkät av Sportbladet larmar nu flera drabbade spelare om en ohållbar situation i många klubbar.
  • Vittnesmålen handlar om bristande kunskap och hjälp i klubbarna, självdiagnostisering – och skadeperioder som är onödigt långa.

Hjärnskakningar kan få ödesdigra konsekvenser längre fram i livet och kvinnor drabbas lättare än män.

Sverige är dessutom ett U-land i frågan.

Det menar hjärnskakningsexperten Yelverton Tegnér, mångårig hockeyläkare och professor i idrottsmedicin.

1. Hur påverkas de spelare som drabbats av hjärnskakningar?

– Man kan drabbas av koncentrationssvårigheter, humörväxlingar, kronisk huvudvärk, yrsel och trötthet. I de allra flesta fall, om man inte blir bra inom tre år, har det blivit kroniskt. Det är tragiskt alltså.

Yelverton Tegnér har också varit läkare för damlandslaget i fotboll.

– Det förs också diskussioner nu om att upprepade hjärnskakningar leder till demens så småningom. Det är väldigt, väldigt svårt att visa på det. Men all data som vi har tyder på att upprepade smällar mot hjärnor leder till bestående men så småningom. Vi har ännu inte haft något fall i Sverige med en kronisk skada på hjärnan som slutar i demens, men det är bara en tidsfråga innan det kommer.

– Depression och självmord är inte heller ovanligt. När man tittat på fall med upprepade smällar mot skallen i framför allt Kanada och USA kan man se många som som blir ordentligt nedstämda och till och med de som tar livet av sig.

2. Har kvinnliga ishockeyspelare större risk att drabbas än manliga?

– Ja det vet vi tyvärr, men det finns inget riktigt svar på varför. Vi vet bara att tjejer rent generellt oftare får hjärnskakningar än killar i likartade sporter. Visst kan muskulaturen ha betydelse. Men det som händer vid en hjärnskakning är att du får en rotation i kroppen i relation till huvudet och det är tveksamt hur stor betydelse nackmuskulaturen egentligen har. De flesta hjärnskakningarna kommer i situationer där du inte är riktigt beredd och har spänt dig.

3. Hur står sig Sverige när det gäller hjärnskakningar i ett internationellt perspektiv?

– Vi är ett u-land egentligen när man ser till det här med omhändertagande och förebyggande träning, förebyggande åtgärder och statistik på skador. Om man kollar på collegenivå i USA och Kanada som närmast motsvarar svensk elit så finns det ett helt annat system.

– Vi började försöka uppmärksamma det här, och slå larm, i slutet på 80-talet men ingen har lyssnat på oss tyvärr. Det är bra att man reagerar nu men det kan man tycka är lite väl sent. Indikationen i SHL, gamla elitserien, har funnits i många, många år.

PODD Efter alla hjärnskakningarna - här är farligaste sporterna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professorn i idrottsmedicinn, Yelverton Tegner, om hur tacklingar, nickar och smällar skadar hjärnan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Vad tycker du om spelarnas situation? Hur ska ishockeyn hantera det ökande problemet med hjärnskakningar? Skiv din åsikt här.

  • 2 mars 2020

    Klart att damerna ska få kunna ha en läkare på matcherna i SDHL. Hjärnskakning ifrågasätts både inom dam hockeyn och herr hockeyn. Förstår dem inte att det är riktigt allvarligt problem. Nej skärpning.

    Åsa Johnsson
  • 2 mars 2020

    Hur vore det om man utvecklade hjälmarna, typ kolla på en motocross hjälm hur den är byggd. Har själv hållit på med motocross sen jag var 10 år (Är 52 nu) och det är inte ett stort problem med hjärnskakningar i motocrossen visst finns problemet men det är inte ett stort problem. Man kan fortsätta med sina plast bitar på huvudet och tro att problemet försvinner av sig själv

    Jonny
  • 2 mars 2020

    Jösses vad många kommentarer från människor med noll koll på damhockeyn. Ändå har ni åsikter och synpunkter men börja för fasen att ta reda på fakta! Damhockey är ingen hobby! Det är inte gratis att gå på damhockey (även om det är billigt). Inga sjukvårdskunniga på plats alls? Både Luleå och Brynäs är två av lagen som har läkare på plats men det borde vara ett krav att alla SDHL-lag har det.

    Marie
  • 2 mars 2020

    Det finns pengar i svensk hockey. Tv-avtal till höger och vänster. Om grabbhockeyn delade med sig och hockey förbundet betalade läkare på matcher på elitnivå. Med hjälp kommer framgång och ökad publik till damhockey. Solidaritet över könsgränser.

    Leif 62.
  • 2 mars 2020

    Tjejerna har ett eget val, vill de ta risken låt dom. Hur ska hockeyn utvecklas via försäkringar? Förklara det gärna?

    Ågren

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!