HD fastställer Lilja-domen

Av: Linus Norberg, Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter en utdragen rättsprocess har Högsta domstolen i dag, drygt tre år efter händelsen, fastslagit domen i Jakob Lilja-målet.

Hockeystjärnan undviker dagsböter men den villkorliga domen för misshandel kvarstår.

Då ifrågasätter hans advokat, Mats Tornéus, hockeyns disciplinnämnds existens.

– Man kan ju ifrågasätta deras funktion, säger han.

Det var för drygt tre år sedan, den 5 mars 2015, som Jakob Lilja, då i Rögle, crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken i Skånederbyt.

Händelsen blev ett rättsfall.

Både tingsrätt och hovrätt har dömt Lilja för misshandel av normalgraden till villkorligt straff och dagsböter.

Fälls för misshandel

Men hockeyspelaren överklagade det ovanliga ärendet till Högsta domstolen som beviljade prövningstillstånd och förhandlingar i målet hölls i slutet av maj, där ny bevisning plockats fram i form av ett tio minuter långt videoklipp där andra liknande händelser i SHL visades.

Nu har HD fastslagit domen.

HD ändrar hovrättens domslut endast på det sättet att påföljden bestäms till villkorlig dom och inga dagsböter, och HD gör därmed som tingsrätten och hovrätten och fäller Lilja för misshandel.

Skickar kritik

Efter HD:s dom väljer Liljas försvarsadvokat, Mats Tornéus, att ifrågasätta hockeysn disciplinnämnds plats i rättssamhället till anledning av det faktum att en person, rent rättsligt, inte ska kunna straffas två gånger för samma brott.

– Man kan ju ifrågasätta Disciplinnämndens funktion och diskutera deras vara eller icke vara, säger Tornéus och berättar samtidigt att de inte ska överklaga fallet till Europadomstolen.

Tornéus tror att fler hockeyspelare från och med nu kommer att hamna i domstolar.

– Högsta domstolen har öppnat en slussport. Nu borde alla liknande, eller värre, situationer bli rättsliga fall. Alla ska ju stå lika inför lagen?

Tror du att det blir så?

– Det ska bli intressant att följa rättsutvecklingen, men jag utgår från det. Då kommer landets domstolar få betydligt mer att göra.

Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: