Publicerad:
Uppdaterad:

”Vissa dagar blir man förbannad, andra bryter man ihop helt”

Av: Mattias Friberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Erik Forssell och Jesper Mattsson.
Foto: Bildbyrån
Erik Forssell och Jesper Mattsson.

MALMÖ. Två barn till medlemmar i truppen drabbades av svåra sjukdomar och Malmö Redhawks fick en säsong där man fick kämpa mot något mycket värre än sina motståndare i SHL.

Här berättar backen Nils Andersson om lagets svåra resa.

– Historien som handlar om liv och död, den ser vi ut att vara segrande i. Nu går vi bara in med en känsla av att vi har allt att vinna, säger Andersson.

Malmö slog sensationellt ut seriesegraren Växjö i kvartsfinalen förra året och skulle den här säsongen ta nästa steg. Siktet var inställt på en topp 6-placering och det började på allra bästa sätt med en 5–0-överkörning i premiärderbyt hemma mot Rögle.

Men det här skulle bli säsongen då det fanns så mycket annat än hockey att oroa sig för och tänka på för Malmö Redhawks.

Första smällen för laget

Den 28 september drabbades assisterande tränaren Jesper Mattssons son Oliver av en hjärnblödning under sin behandling för blodbristsjukdomen aplastisk anemi. Mattsson tog en timeout från jobbet för att vara med Oliver som låg i respirator i elva dagar efter hjärnblödningen.

Och eländet var inte slut med det för Malmö. Den 28 november tog spelaren Erik Forssell timeout för att hans nioåriga dotter Moa hade drabbats av cancer.

Spelarna saknade två viktiga medlemmar i truppen och de var tvungna att klara av en extremt jobbig situation.

– Framför allt har vi kommit tillsammans som grupp och vi har slutit oss bakom varandra och stöttat varandra. Det är ofta i såna situationer som grupper kommer ihop. Den här motgången är väl större än nån nånsin kunde ana och inget man skulle önska sin värsta fiende, säger Nils Andersson.

Barndomskompis som drabbades

Beskedet att Erik Forssells dotter var sjuk var extra nära för 26-årige Andersson. Han har känt Forssell sedan han själv var tio. Forssell och Anderssons bror Erik, som också spelar i Redhawks, är båda nio år äldre än Andersson.

– Erik kom som junior till Björklöven och han och min bror är väldigt lika. De har alltid varit nördarna med miniräknarna som varit oerhört smarta och lite tillbakadragna. Så de hittade varann väldigt tidigt. Då umgicks han mycket med min familj. Sen är det så att min syster var den som fixade ihop Erik och hans fru. De spelade i samma fotbollslag. Så vi har haft mycket att göra med varann. 

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYR N
Nils Andersson.

Andersson fortsätter:

– Han är nog min brorsas bästa vän och jag har som lillebror varit en del av det. Vi har lärt känna varann mer på ett kompisplan sedan han kom hit till Malmö. Men innan dess har han varit mer en nära vän till familjen. Och vi känner hans familj. Vi känner hans frus familj. Han har varit väldigt nära. Den närmaste jag har i hockeysfären tror jag.

Gav mycket stöd

Han var väldigt involverad när Forssell tvingades ta sin timeout. Andersson gick själv skadad och gjorde vad han kunde för att bidra.

– Jag skjutsade Erik och Eriks fru till sjukhuset och hämtade grejer från deras hus. Det var en självklarhet att hjälpa till och alla har vi slutit upp bakom de drabbade. Vi har även samlat ihop julklappar och andra grejer där folk har bidragit. Det har varit en historia som har löpt som en röd tråd genom hela säsongen och det enda man vill är att man ska komma ut på andra sidan och känna att vi lyckades besegra det här vidriga. Och framför allt att de två kämparna som det drabbade ska lyckas vinna. 

Varken Forssell eller Jesper Mattsson hade mycket kontakt med spelartruppen under månaderna de var borta, men laget fick ändå veta hur deras barn mådde.

– Jag och brorsan har tillsammans med nån till fått mest information från Erik från start och den har vi fört vidare. Jeppe är ju alla oerhört tajta med för han är en så varm och öppen människa, så alla känner ett band med honom. Han har gått mycket genom ledarstaben när det gäller infon. Sen har vi försökt dela den informationen med varandra när läget har varit lämpligt för att få möjligheten att hantera reaktionerna på det.

På lagets morgonmöten kom det varje vecka någon uppdatering om hur läget var. Det varierade mellan nattsvarta och hoppfulla besked.

– Där har det varit bakslag ibland så man har blivit väldigt försiktig. Man vill inte dra för stora växlar på nånting.

Talade ut om händelserna

Efter samlingarna behövde spelarna prata om vad som hänt innan de gick ut för att träna.

– När vi har tagit det här statusuppdateringarna så har det varit väldigt många spelare som har tröstat varandra. Vissa dagar blir man förbannad för man tycker att världen är orättvis och andra dagar bryter man ihop känslomässigt för att det är så pass nära. Och det är så stora grejer som är i rörelse. Att då ha lagkamrater runt omkring sig som stöttar en, tröstar en, tröstar varandra och pratar om det som har hänt. Det är ju värt allting egentligen. Tillsammans har vi lyckats vända den här kråksången till nåt väldigt fint.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N

Mitt i allt detta lyckades Malmö genomföra en väldigt bra säsong. Sjätteplaceringen är klubbens bästa i SHL sedan 2001/02.

– Det känns som man har separerat spelet och tabellen från de här sjukdomarna. Ska man på nåt sätt koppla ihop dem har det krävts tid och perspektiv. Att vi har lyckats åstadkomma en bra prestation i nåt så trivialt som ishockey är ju i sin värld ganska fantastiskt. För det är man oerhört stolt över grabbarna. 

– Att Nichlas Hardt har gett en bamsekram till spelare x och sen går de in och vinner en match efteråt. Det är klart att de är tajtare i vinsten än vad de var innan på något sätt. Det blir mer en familjekänsla av det hela tack vare det som har hänt. Vi har inte behövt nån teambuildingaktivitet det här året, utan det har vi ju tyvärr blivit tvingade att hamna i. Ser man bara på det är det nåt oerhört fint, säger Andersson och fortsätter:

– Speciellt killar är ju ganska dåliga på att prata om såna här grejer och kanske inte har så många kompisar som man luftar sånt här med. Där är det mer att man gör grejer ihop. Man pratar liksom inte om känslor och såna händelser med varann. Men i ett lag blir det väldigt naturligt att man gör det, för det blir så oerhört tydligt när man träffas och det är hockeyrelaterat. Många killar har visat sig vara oerhört fina killar.

Jesper Mattssons son Oliver gjorde en benmärgstransplantation och Erik Forssells dotter Moa svarade bra på sin behandling. Det gjorde att Mattsson och Forssell kom tillbaka till truppen och båda gjorde comeback den 24 februari borta mot HV 71.

För några dagar sedan meddelade sportchefen Patrik Sylvegård att Mattsson troligtvis inte kommer att vara med i båset mer den här säsongen, men att han kommer att hjälpa till så mycket han kan.

Tror att laget kan få en boost

Nils Andersson tror att Forssells och Mattssons återkomster kommer att ge laget ett lyft i kvartsfinalerna mot Frölunda.

– Bara deras egenskaper kommer att ge oss en boost. Det är en kick att vi på nåt sätt har övervunnit den största utmaningen och det som återstår är något positivt. Något som kan göra den här säsongen oförglömlig. Men den historien som handlar om liv och död, den ser vi ut att vara segrande i. Nu går vi bara in med en känsla av att vi har allt att vinna.

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet herrar SDHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

Här läser du alla artiklar om varje SHL-lag:

Brynäs Djurgården Frölunda Färjestad HV71 Karlskrona Linköping Luleå Malmö Mora Rögle Skellefteå Växjö Örebro

Här läser du alla artiklar om varje lag i Hockeyallsvenskan:

AIK Almtuna Björklöven Karlskoga Leksand Modo Oskarshamn Pantern Södertälje Tingsryd Timrå Troja-Ljungby Vita Hästen Västervik

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: