GUBBEN & GRABBEN

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Jaromir Jagr hade vunnit två Stanley Cup innan Aleksander Barkov var född - nu bildar de ett av NHL:s hetaste radarpar

Barkov och Jagr.
Foto: TT
Barkov och Jagr.

Jaromir Jagr NHL-debuterade 5 oktober 1990.

Aleksander Barkov föddes fem år senare.

Nu bildar gubben & grabben en udda och fruktad anfallsduo i Florida Panthers jakt på Stanley Cup.

Den 2 september 1995 föddes Aleksander Barkov i Tammerfors. En liten knubbig kille – son till det ryska paret Aleksandr och Olga som flyttat till Finland för att pappan skrivit kontrakt med SM-liigalaget Tappara.

Samtidigt, 680 mil västerut, förberedde sig den 23-årige Jaromir Jagr för sin sjätte säsong i Pittsburgh Penguins i världens bästa ishockeyliga. Under tidigt 90-tal hade den tjeckiske superstjärnan redan hunnit med att vinna två Stanley Cup och kommande säsong skulle visa sig bli hans bästa poängmässigt med 149 (62+87).

Om någon då sagt att Penguins-stjärnan och den nyfödda bebisen 20 år senare skulle bilda ett av NHL:s vassaste par... ja, någon slags medicinsk behandling hade nog ordinerats.

Men så blev det. Och kanske är det inte så ologiskt ändå.

För både Barkov, 20, och Jagr, 44, är unikum – i varsin ände av en karriärlinje.

Spelade tre år i KHL

Det är bara att titta på tillägget här intill.

Siffrorna skulle varit ännu högre för Jagr – förmodligen hade han legat tvåa efter Gretzky i det mesta – om han inte bestämt sig för att spela i KHL-klubben Avangard Omsk i tre år (2008–11).

I NHL har det fysiska fenomenet Jagr representerat åtta olika klubbar och huserar nu i det soliga Florida dit han tredjades våren 2015 under slutdelen av Aleksander Barkovs andra år där.

Och de två fann, trots eller tack vare åldersskillnaden, varandra direkt.

Tillsammans med kedjans tredjelänk Jonathan Huberdeau, 22, har Florida Panthers fått ett sylvasst anfallsvapen.

”Utvecklas snabbare”

Grabben Barkov hyllar gubben Jagr – och vice versa.

– Han pratar mycket och berättar för oss vad vi ska göra på isen efter varje träning. Vi försöker träna på något nytt – skjuta, passa eller åka skridskor så vi lär känna varandra bättre. Vi ger 100 procent varje kväll för att inte göra honom besviken, sa Barkov tidigare under säsongen.

– Om jag inte förklarar saker får de ändå reda på det, men kanske fem eller sex år senare. Jag kan bidra till att de utvecklas lite snabbare. Du berättar för dem, du visar dem och de ser att det fungerar. Du kan göra dem till fantastiska spelare lite snabbare än om de själva måste komma på hur det går till, förklarar Jagr.

Men veteranen erkänner att även han har stor hjälp av ynglingarna.

– Vårt förhållande är mångfacetterat. De hjälper mig och jag hjälper dem. Jag njuter av det väldigt mycket och är överraskad hur talangfulla de är. Fast de är så unga spelar de som om de varit i ligan i tio år redan. Det har varit en fullständig överraskning för mig. Jag är lycklig att jag får vara en del av det här laget, säger Jaromir Jagr.

I Sotji-OS 2014 fick den då 18-årige Aleksander Barkov vinna brons tillsammans med en annan ärrad NHL-legendar när han, Mikael Granlund och 43-årige Teemu Selänne bildade förstakedja.

– Teemu är säkert alla finländares idol. Han spelade i NHL innan jag föddes och nu får jag spela tillsammans med honom. Jag försöker bara njuta av varje ögonblick, sa Barkov i Sotji.

Kunde blivit Ryssland

I stället för ”Lejonen” kunde det blivit Ryssland för supertalangen. Men tack vare att pappa Aleksandr spelade för Tappara i tio år blev familjen kvar i Finland.

– Jag föddes i Finland och har bott där hela mitt liv. Det har varit stort för mig att få representera Finland i junior- och seniormästerskap. Men jag har alltid sagt att hemma i Ryssland är jag ryss och utanför Ryssland är jag finländare, säger ”Sasha” som hans smeknamn är.

Nyckelroll i World Cup

Barkov kommer att få en ny nyckelroll för Finland i höstens World Cup, men nu finns endast klubblaget i tankarna.

Florida-fansen har tack vare den udda förstakedjan börjat drömma om en historisk Stanley Cup-titel. Endast en gång i klubbens korta historia (grundades 1993) har det lyckats överleva den första slutspelsrundan – finalförlust mot Peter Forsbergs Colorado 1996.

Nu kan det vara dags igen.

Laget vann överraskande Atlantic Division före statsrivalen Tampa Bay Lightning. Åttondelsfinalen pågår just nu och ställningen är 3–2 till New York Islanders i bäst av sju matcher. I den femte matchen hemma i BB&T Center i Sunrise natten mot lördag svensk tid stod Barkov för 1–1-kvitteringen och Jagr en andraassist på målet. Islanders avgjorde dock i slutet av andra övertidsperioden.

För Jaromir Jagr handlar det om jakten på en tredje Stanley Cup-titel – 24 år efter den andra.

– Jag kommer inte riktigt ihåg det, det var länge sedan. Självklart är det här spännande. Efter en lång grundserie har vi har en chans att göra något i playoff, säger Panthers bäste poänggörare denna säsong.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!