Crosbys milstolpe – gjorde 400:e NHL-målet

Publicerad 2018-02-11

Han har väntat på det under en längre tid.

Efter tio mållösa matcher nådde äntligen Pittsburghs storstjärna Sidney Crosby milstolpen 400 NHL-mål.

Och det inför sin pappa på läktarplats.

– Att göra det när pappa är här, som varit med så många tidiga morgnar och offrat så mycket för att jag ska få spela hockey, det är speciellt, säger Crosby till klubbens Twitter.

Efter en sämre start på säsongen har Pittsburgh Penguins steppat upp på sistone. Laget ligger i skrivande stund på en andraplats i Metropolitan Division, fem poäng efter ledande Washington Capitals.

För Sidney Crosby har säsongen också pendlat upp och ner. I slutet av förra året gick centern mållös i elva matcher i följd, där han i stället på samma antal matcher producerade tre assist.

Tio raka utan mål – väntade på att spräcka milstolpen

Nu var samma tråkiga svit på väg att upprepa sig igen. 30-åringen hade inför söndagens match mot St. Louis Blues gått mållös i tio raka matcher, där han under hela tiden stått på 399 NHL-mål – och bara väntat på att få spräcka den där milstolpen.

Det fick Crosby göra i kväll.

Kollade sig för en extra gång

På bortaplan i Scottrade Center i St. Louis, vid ställningen 0-1, fick Crosby pucken vid den förlängda mållinjen av lagkamraten Conor Sheary i inledningen av den andra perioden. Från en väldigt svår vinkel försökte kanadensaren sedan vinkla in pucken bakom målvakten Jake Allen, och han lyckades.

Efter att själv kollat sig för en extra gång kunde Crosby konstatera att pucken var över mållinjen, och milstolpen 400 NHL-mål i karriären var nådd.

– Jag vet fortfarande inte hur pucken gick in. Det kändes som det tog en evighet. Det har varit tio långa matcher utan mål, så det var skönt att se den gå in, säger Crosby till klubbens twitterkonto.

Historisk inför sin pappa

Det historiska målet gjordes när Sidneys pappa satt på läktarplats.

– Att göra det när pappa är här, som varit med så många tidiga morgnar och offrat så mycket för att jag ska få spela hockey, det är speciellt.

Pittsburgh drog därefter ifrån i sista perioden och gick upp till en 4-1-ledning, efter mål av Bryan Rust, Riley Sheahan och återigen – Sidney Crosby.

Matchen slutade till slut 4-1 för Penguins, en seger Crosby kan fira lite extra denna afton.

Blir sjätte aktiva att nå 400

I och med målet blir Sidney Crosby den 95:e spelaren i NHL-historien att nå 400 mål, samt den sjätte spelare som fortfarande är aktiv att nå milstolpen. Sen tidigare har Aleksandr Ovetjkin (Washington), Patrick Marleau (Toronto), Marian Hossa (Chicago), Rick Nash (New York Rangers) och Marian Gaborik (Los Angeles) gjort samma bedrift.

I Washington tog Capitals emot Detroit Red Wings i en svängig match. Capitals tog ledningen i powerplay genom Alex Ovetjkin, men därefter vände bortalaget matchen fullständigt. Detroit gjorde fyra raka mål från 0-1 till 4-1 genom Justin Abdelkader, Luke Glendening, Anthony Mantha och Tomas Tatar, där Henrik Zetterberg stod för en assist.

De tre sista målen kom inom loppet av tre minuter i slutet av andra perioden.

I början av tredje kom dock en reducering från Washington genom Brett Connolly. Med sex minuter kvar fick även Dmitry Orlov in 4-3, och därefter fick hemmalaget ordentligt med luft under vingarna. Capitals malde ner Detroit rejält i slutet, och med 16.7 sekunder kvar tryckte Nicklas Bäckström resolut upp pucken i första krysset.

En ny fullbordad vändning, som tog drabbningen till förlängning. Där avgjorde Tomas Tatar med sitt andra mål för kvällen när han fintade bort Braden Holtby och la in pucken i tom kasse på backhand.

Samtidigt i Winnipeg, där Jets mötte New York Rangers, sprack målnollan redan efter 1.06 när Henrik Lundqvist tvingades kapitulera på dansken Nikolaj Ehlers avslut. Kvitteringen skulle dock komma genom Mats Zuccarello strax före första periodpausen. Det resultatet stod sig fram tills fyra minuter återstod av tredje perioden, då Rangers fick in ytterligare två puckar fram till 3-1 genom Jimmy Vesey och Michael Grabner - vilket blev slutresultatet.

Henrik Lundqvist storspelade mellan stolparna och räddade 37 av 38 skott.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se.