Kritiken: ”Som en plåtburk”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT/Bildbyrån

HOCKEY

Damkronorna har chans på final i Euro Hockey Tour-slutspelet på hemmaplan.

Men turneringen får skarp kritik.

Finskorna tycker inte att ishallen – som bland annat saknar omklädningsrum – håller måttet.

”Som en plåtburk. Hallen har inga omklädningsrum, så det första jobbet är att ta på sig skridskoskydden, gå från hallen ut på gården, promenera cirka 50 meter, upp för trapporna till multisporthallen. Och alla spelare får inte ens plats i omklädningsrummet”, skriver den välmeriterade målvakten Noora Räty, med bland annat två OS-brons (senast 2018), på Twitter.

Medan rivalerna USA och Kanada tävlar mot varandra i NHL-arenor på andra sidan Atlanten den här veckan pågår Euro Hockey Tour-slutspelet just nu på svensk mark.

Sverige, Ryssland och Tjeckien spelar i Tranås och Stiga Arena, medan Finland, Tyskland och Schweiz spelar sina matcher i Storegårdshallen i Eksjö.

Den finska landslagschefen Tiina Karinen ställer sig frågande till valet av plats för slutspelet – en liten kommun utan en ordentlig ishall – och menar att förutsättningarna är undermåliga för en landslagsturnering.

”Kontrasten är stor”

– Kontrasten är stor. Den här Eksjö-hallen lever inte upp till en normal standard, men som deltagande nation är vi här på arrangörens villkor. När vi kom hit visste vi inte vilken slags hall som fanns här. Omklädningsrummen är i en annan byggnad, säger Karinen till Iltalehti.

Tommy Boustedt, generalsekreterare i Svenska ishockeyförbundet, är förvånad över kritiken.

– Vi har ett samarbete med finska förbundet och detta har de inte framfört till oss. Mer kan jag inte säga just nu. Vi träffar dem imorgon och då får vi höra vad de har att säga, säger han till Sportbladet.

Finland vann sin inledande match i går, 3–1 mot Tyskland, i slutspelet. Även Damkronorna inledde med vinst, 3–1 mot Ryssland.

Sverige förlorade sedan torsdagens match mot Tjeckien med 1–2 efter straffar. Men det kan bli final ändå.

Tjeckien och Ryssland möts under fredagen och resultatet där avgör.

Placeringsmatcherna i turneringen spelas på lördag, då i Tranås.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN