NHL-svenskarna: Zibanejad har varit bäst

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fyra av Sveriges stora NHL-profiler samtalade i en videokonferens.

Då var man överens: Mika Zibanejad är NHL:s bästa svensk.

– Han har tagit New York Rangers på sina axlar och det är imponerande, säger Nicklas Bäckström.

Bäckström, Zibanejad, Victor Hedman och Oliver Ekman Larsson deltog alla i en videokonferens anordnad av NHL under torsdagen.

Då fick de svara på vem som har varit NHL:s bästa svensk under säsongen. Och alla – förutom huvudpersonen själv – kom med samma svar.

– Det är Mika, han har haft en fantastisk säsong i New York Rangers och leder det laget. Det har varit imponerande att följa, framför allt femmålsmatchen mot ”Bäckis” och grabbarna (i Washington). Det var helt sjukt, säger Victor Hedman.

”Vad fan håller du på med?”

Matchen Hedman pratar om inträffade i början av mars när Zibanejad slog till med fem mål mot Nicklas Bäckströms Washington.

– Just den matchen var helt otrolig. Vad fan håller du på med, haha? Han har varit bäst. Han har tagit Rangers på sina axlar och det är imponerande. Sådant betyder mycket när man värdesätter en spelare, säger Bäckström.

Mika Zibanejad om matchen:

– Det är självklart en kväll man aldrig kommer att glömma. Det känns lite overkligt att prata om det, det känns inte som att det har hänt egentligen, säger han.

Mika Zibanejad.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Mika Zibanejad.

Zibanejad missade 13 matcher på grund av en skada i höstas, men hann med att 75 poäng (41+34) på 57 matcher innan säsongen pausades med anledning av coronapandemin. Då var han på god väg att nå 50 mål, som förste svensk sedan Håkan Loob 1987/1988.

Huruvida säsongen återupptas eller inte är ännu inte fastställt men att Zibanejad blir nästa svensk att nå 50 mål är Hedman, Bäckström och Ekman Larsson överens om.

– Absolut. Han har visat mycket i år, tagit väldigt stora kliv och är en världsspelare i NHL. Det är jag nästan helt säker på. Så länge han inte gör mål mot oss är det lugnt men jag är helt hundra på att han knäcker den gränsen, säger Ekman Larsson.

Lyfter Elias Pettersson

Alla andra är överens om att Zibanejad är den bästa svensken i NHL just nu. Men vad tycker han själv?

– Jag är imponerad av hur Elias Pettersson har fortsatt efter förra året. Nu spelar vi inte mot dem (Vancouver) så ofta så det kanske är en bättre fråga till Oliver om hur han är under flera matcher. Men han ser bara ut att bli bättre och bättre för varje match. Det är en intressant spelare att följa, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!