Pettersson målskytt när mästarna knäcktes

Publicerad 2020-08-13

NEW YORK. Elias Pettersson har snabbt blivit en riktig playoff-artist.

Han prickade in ännu ett mål – sitt första ”riktiga” i Stanley Cup-slutspelet – när hungriga Vancouver i natt inledde sin åttondel mot regerande mästarna St. Louis med en liten 5–2-skräll.

– Vi har bra självförtroende nu. Särskilt i powerplay, säger han.

Ja, den unge supertalangen från Ånge gjorde ett mål redan mot Minnesota förra veckan, men det var i en för pandemi-slutspelet unik playin-serie.

Nu stångas Canucks ni en traditionell åttondel mot Blues, så nattens fullträff kändes som en ännu större milstolpe.

Den tillkom i ett powerplay i mitten av andra perioden, vid ställningen 1-1. Efter en tilltrasslad situation framför Jordan Binnington seglade pucken ut i slottet och där dök Elias upp och snärtade in ett vasst skott.

– Det fungerade bra i powerplay. Vi gjorde tre mål i sådana situationer. Det är ett väldigt bra vapen att ha, säger Elias på presskonferensen efteråt.

– Vi har bra självförtroende, allihop som är ute på isen de lägena.

Rättvist slut

Blues kvitterade bara någon minut senare, men i tredje perioden gjorde Vancouver ett ryck, skaffade sig tvåmålsledning och vann till sist med 5–2, efter ett sent powerplay-mål av JT Miller.

Pettersson gjorde 2–1-målet.

Det kändes som ett tämligen rättvist resultat. Canucks var det hungrigare och rappare laget på banan, de har verkligen snabbt lärt sig vad slutspelshockey går ut på – medan de ärrade bluesmännen långa stunder såg tröga och oinspirerade ut.

– Men det här är bara en match. Vi måste vara beredda på att de kommer ut extremt hungriga nästa gång, säger Jacob Markström, som var mycket stabil och stoppade 29 skott.

Arizona – eller snarare målvakten Darcy Kuemper – stod emot i det längsta i öppningsmatchen mot Colorado.

Trots att favoriterna från Klippiga bergen hade våldsamt övertag i skottstatistiken – 40–14 blev det till slut – stod det fortfarande 0-0 i mitten av tredje perioden.

Men till slut brast fördämningarna. Avalanche matade in tre mål inom loppet av en minut och 23 sekunder och därmed var matchen avgjord.

– Jag är mycket besviken på laget. Vi hade en usel träning dagen innan också. Det här håller inte. Vi måste sätta på oss Big Boy-byxorna till nästa match, säger coachen Rick Tocchet.

Hans kollega i Colorado, Jared Bednar, är nöjd med resultatet men vill även han se förbättringar hos sitt manskap.

– Vi måste göra det svårare för Kuemper, menar han.

Gabriel Landeskog bidrog med en assist, på ett mål signerat finländske stjärnan Mikko Rantanen.

I Philadelphias och Montreals första möte var båda målvakterna enastående. Carter Hart hos Flyers och Carey Price hos Canadiens radade bägge två upp ett veritabelt pärlband av kanonräddningar – med den som Price på något vis lyckades göra med klubbskaftet när Scott Laughton skulle damma in ett slagskott i närapå tom kasse som särskilt utropstecken.

Flyers lyckades dock få in två puckar på honom och Habs bara en på Hart, så klara favoriten från Pennsylvania skaffade sig förväntad ledning i serien.

Montreal bjöd dock riktigt bra motstånd –särskilt gäller det finländska duon Artturi Lehkonen och Joel Armia – och visade med eftertryck att duellen kommer bli tuff och hård.

– Vi var lite avvaktande i första perioden, men när vi väl började spela tycker jag enda skillnaden var att de hade studsarna med sig. Vi känner att vi är bra nog att kunna ge Flyers en match, säger coachen Claude Julien.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se