HV71

Mats Wilander om brorsan i HV71: ”Frågade mig om råd”

Av: 

Mattias Karlsson

Mats Wilander.
Mats Wilander.

HOCKEY

Innan det var klart frågade han lillebrorsan Mats Wilander om råd.

Anders Wilander är klubbens nye ordförande när HV71 ska försöka ta sig tillbaka till SHL.

– Det är ännu större anledning till att jag håller på HV71 mot Skellefteå och Joakim Nyström, säger tennislegendaren.

I fem säsonger på 1970-talet var Anders Wilander högerskjutande forward i HV71.

Kanske lite symboliskt var det säsongen 1978/1979 efter han lämnade, som Jönköpingsklubben tog det efterlängtade steget upp till elitserien för första gången.

Nu har 66-årige Anders Wilander chansen att ta HV71 upp i högsta serien som nybliven ordförande i stället.

”Stor HV71-fantast”

Mats Wilander spelade själv ishockey i Alvesta SK fram till 14 års ålder och blev stor HV71-supporter när storebrorsan spelade där.

– När han var 18 år gammal och spelade för HV71, så var det veckans händelse att få åka upp till Rosenlundshallen och se brorsan spela i den näst högsta serien mot Bäcken med Ulf Sterner, Troja och Tingsryd. Till och med åka ner till Ljungby och se Troja–HV71 och för att se Tingsryd–HV71. Det var fantastiskt roligt. Jag har varit en stor HV71-fantast sedan dess, säger Mats Wilander i en intervju hos spelsajten Pinnacle.

Enligt nu 57-årige Mats Wilander har de pratat länge om den här rollen i HV71.

– Det är en djävulsk press givetvis på honom, hela ledningen och spelarna. Vi pratade rätt mycket om det innan om vad jag tyckte, jag tycker att det var ett jävla erbjudande när HV71 ligger honom så nära om hjärtat. Det är en ära, säger Mats Wilander.

Råden till HV71

Som tidigare världsetta i tennis med sju grand slam-titlar i singel gjorde sig Mats Wilander mer känd som en grovjobbare än finlirare.

– I vår familj finns inställningen att man ska spela intelligent och spela smart ishockey. Glöm det här att man ska spela snyggt, utan spela som ett lag och förbättra svagheterna och ha en bra inställning. Det går inte att vara på topp alltid, det handlar inte bara om att slita och kämpa utan man måste spela rätt. Det handlar inte om att spela bra, utan att spela rätt på ett intelligent sätt utan att göra misstag. Sedan handlar det om lagsammanhållning, vi svenska tennisspelare på 1980-talet var individuella idrottare men höll ihop. När jag vann tre grand slam-turneringar 1988 och inte vann Wimbledon, då ville jag givetvis att smålänningen Stefan Edberg skulle vinna, säger Mats Wilander.

I premiäromgången i hockeyallsvenskan fredag den 24 september spelar HV71 mot AIK i Jönköping.

Mats Wilander syns numera mest som tennisexpert i Eurosport och bor i Idaho.

Nu 58-årige Joakim Nyström från Skellefteå är numera tennistränare i Uppsala, han vann 13 ATP-turneringar i singel och var som bäst världssjua.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Djupanalys: Så bra är HV71 2021/2022

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

HV71

Mats Wilander

Hockeyallsvenskan

Ishockey

Tennis