”River Hovet – och renoverar Globen”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

HOCKEY

Globen fräschas upp och Hovet jämnas med marken.

Sportbladet kan avslöja Stockholms stads huvudinriktning när arenakrisen för hockey ska lösas.

– Min dröm vore att inviga den nya och moderna arenaupplevelsen 2019 när Globen fyller 30 år, säger Marie Lindqvist, vd för Stockholm Globe Arenas.

RANKNING: Så starka är trupperna i Hockeyallsvenskan just nu

2013 startade ett arbete där situationen för hockeyn i Stockholm analyserades och utreddes. Nu har SGA (Stockholm Globe Arenas) och Stockholm stads styrande politiker kommit fram till ett huvudspår som de vill utreda.

En "ny" Globen, en uppfräschad variant med bland annat skjutbart innertak.

Hovet rivs.

En ny träningsanläggning byggs på behagligt avstånd från Globen.

– Ett antal utredningar har gjorts och med ambitionen att ha en ny arena klar. Men det har inte varit ekonomiskt ansvarsfullt. Nu är tanken att vi går vidare med en utredning där vi ska se över hur kan vi göra Globen till en modern arena. Globen är en landikon, som är känd i hela Sverige, och nu vill vi att arenan erbjuder en bra upplevelse för ishockey, säger Emilia Bjuggren (s).

Största renoveringen någonsin

Stockholms stads tanke är att jämna Hovet ned marken, bygga bostäder där och ta del av vinsten av det till att göra om Globen till Sveriges häftigaste ishockeyarena.

Det blir också den största renoveringen som gjorts av en idrottsarena i Sverige.

– Det är några steg kvar, nu ska vi ha en utredning med en marknadsvisningstävling och bland annat ta reda på hur många bostäder vi kan bygga där Söderstadion har stått och där Hovet nu står. Hur många kontor kan vi få in? Den utredningen är klar i höst, säger Bjuggren (S).

Marie Lindqvist, vd för Stockholm Globe Arenas, SGA, har åkt runt i världen och kollat på hockeyarenor. Hon har sin bild klar av hur hon skulle vilja att Sveriges häftigaste hockeyarena ser ut och hur man som supporter ska uppleva den.

– Vi har varit i Paris och sett arenan där VM ska vara nästa år och även i Boston, på TD Garden. Vi vill göra om Ericsson Globe till en modern arena, lite som man gjort i Boston. Vi vill bland annat ha en lösning för att anpassa arenan till olika typer av evenemang från 5 000 till 15 000 åskådare som är aktuellt för Stockholmshockeyn. Jag skulle vilja ha läktare hela vägen fram till plexit och givetvis nya läktare. De röda stolarna börjar bli utslitna, säger Lindqvist.

Siktar på invigning 2019

Blir det ståplats?

– Det vet vi inte – ännu.

När kan det bli invigning?

– Drömmen är när arenan fyller 30 år, 2019.

Nya Globen blir en matcharena – var ska lagen träna?

– Utredningen ska även titta på lösningar för ishockeyklubbarna och deras behov av träningshallar antingen i närheten av Ericsson Globe, eller i närområdet.

Vilken blir reservarena om Globen är upptagen med exempelvis schlager?

– Det kan bli Tele 2 Arena. Vi kan göra is där. Det finns rör i marken för det.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!