Titta noga – här är detaljen bakom succén

Publicerad 2020-12-05

Skidskytten Johanna Skottheim är besatt av små detaljer.

Ändå kan 26-åringen med nöd och näppe skilja på höger och vänster.

– Det är femtio procents chans att jag svänger åt rätt håll, säger hon.

Följ ämnen
Skidskytte

Det finns siffror som alla kan förstå.

Förra säsongen träffade Johanna Skottheim 83 procent av sina skott i världscupen. På höstens träningslopp har hon emellanåt halkat neråt 50.

Men när vintern kom verkade det som om prickarna blivit stora som serveringsfat. Skottheim sköt fullt i den nationella premiärens sprint och följde upp med att sätta sina 36 första skott i världscupen. I Kontiolax tog hon karriärens första VC-pallplats.

Så långt är det begripligt. Men det besvarar inte hur i all sin dar det har gått till.

Ingen har en likadan stock

25-åringen tackar den schweiziske skyttetränaren Jean-Marc Chabloz för alla goda råd och beskriver en förändring i förhållningssättet till skjutvallen.

– Jag brukar blanda och ge, men har haft ett distansspöke. Förra säsongen sköt jag överlägset sämst på distans, så vi har pratat mycket om att sluta göra en särskild grej av distanstävlingar. Det är inte så himla noga. Det är bara att göra samma sak där, säger hon.

För den som tar fram förstoringsglaset finns en annan förklaring till precisionen. Titta på vapnet, jämför med fjolårets.

– Det är nog ingen som har en likadan stock som jag. Jag byggde om den i våras. Jag ändrade vikten och lutningarna och flyttade magasinet så att det sitter på ett helt annat sätt än tidigare. På det gamla satt de framåt och riktade uppåt, men på nya sitter de väldigt nära där man stoppar in dem. Två neråt och två rätt ut.

Varför gjorde du det?

– För att det hjälper. Magasinen flyttade jag för att effektivisera förloppet. Det kapar en tiondel här, en tiondel där. I slutändan kan det avgöra.

Samma ort som en spelman

Och det andra du gjort?

– En stor del är att vapnet måste väga minst 3,5 kilo. Du vill ligga så nära den gränsen som möjligt.

Hur går ombyggnationen av ett gevär till rent praktiskt?

– Jag gör inte alla snickeridelar själv, men har väldigt mycket idéer som jag får hjälp med att ordna. Jag får putsa lite men har inte kunskapen att ta bort för mycket.

Hur besatt är du av detaljer?

– Jag är detaljorienterad. Jag vill fixa småsaker, för det är småsaker som gör en helhet. Jag försöker optimera allt.

Den som söker detaljer om Johanna Skottheim går med fördel in på hennes hemsida. Där står att hon är från Transtrand i Dalarna, precis som spelmannen Omas Ludvig. Hon vill bli advokat, dricker ogärna vatten utan kolsyra och älskar formel 1 samt hundar.

”Jag försöker kontrollera det”

Resten är mer intressant.

Påverkas ditt skidskytte av att du är färgblind?

– Nej, egentligen inte. Tur att det är svart och vitt på tavlorna. Jag har jättesvårt för rött, brunt och grönt.

Hur märks ditt heta temperament?

– Det märks ibland när det inte går så bra. Jag blir arg fort. Jag försöker kontrollera det men det är inte alltid så lätt.

Och så konstigast av allt. Du kan inte skilja på höger och vänster, står det.

– Nej, det har jag haft ganska svårt för. Ska jag svänga och någon säger höger är det femtio procents chans att jag svänger åt rätt håll.

Johanna Skottheim.
Aftonbladet live:
Vintersport

Skrällar och drag på Stryktipset – ta rygg på expertens system
här

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln