”Domen är horribel – jag mår inte bra”

Joakim Lövgren i stor intervju - väljer att inte köra lopp: ”Lever under ett hot…”

Uppdaterad 2021-07-25 | Publicerad 2021-07-14

Joakim Lövgren i stor intervju om straffet från länsstyrelsen: ”Det är allvarliga saker...”

Länsstyrelsen har beslutat att proffstränaren och kusken Joakim Lövgren inte får ha med sig körspö i travlopp under ett år.

Nu pausar Lövgren löpkörningen och kommer att överklaga straffet.

– Domen mot mig är horribel och naturligtvis mår jag inte bra, säger Lövgren till Trav365.

Det var i förra veckan som nyheten slog ner som en bomb i trav-Sverige. Efter ett V75-lopp i april fanns märken på hästen Piccadilly och banveterinären på Jägersro lämnade över ärendet till länsstyrelsen, samtidigt som Lövgren fick 4 000 kronor i böter och tio dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö.

Case closed, trodde nog alla.

Men månader efter incidenten beslutade länsstyrelsen sitt straff mot Lövgren.

Han förbjuds att ha med sig körspö i lopp under ett års tid, med omedelbar verkan.

Om han använder körspö, trots det, så är det förenat med ett vite på 30 000 kronor vid varje överträdelse.

– Fallet är allvarligt, sa Leif Felton, länsveterinär i Skåne, till Travronden.

”Kommer givetvis överklaga”

En dom som rivit upp mycket åsikter. Och Jägersro-proffset har chansen att överklaga. Vilket han kommer att göra.

”Jag kommer givetvis att överklaga och vid min sida har jag bästa möjliga juridiska hjälp”, skrev Joakim Lövgren i ett brev till flera medier.

Under helgen meddelade Svensk Travsports vd, Maria Croon, i TV12 att man står på Lövgrens sida i frågan och att man kommer att stå för advokatkostnaderna.

”Ett principiellt beslut...”

Joakim Lövgren har, sedan beslutet blev officiellt, valt att avstå att köra lopp. Och kommer så fortsätta under processen.

– Jag och min advokat har valt den här vägen då det just nu är svårt att veta vad motparten tänker göra. Det som hänt mig har ingen sett tidigare och därför är det väldigt oberäkneligt hur det ska gå nu. Vi har ansökt om något som heter inhibition vilket skulle innebära att beslutet hävs med omedelbar verkan. Men tills dess att något sker i frågan kör jag inga lopp. Det är ett principiellt beslut men jag är samtidigt redo att komma tillbaka snabbt vid en förändring, säger han till Trav365.

I utdraget av delgivningskvittot kan man läsa att länsstyrelsen övervägt djurförbud, men att ett sådant beslut skulle kunna vara oproportionellt, men att man ser allvarligt på det som inträffat och anser med bakgrund av det som kommit fram, att det är motiverat och angeläget från djurskyddssynpunkt att Lövgren inte ska få ha med sig körspöet i lopp.

– Jag lever samtidigt under ett hot om djurförbud, det är allvarliga saker som visar hur utsatt man är när tjänstemän drar igång på det här sättet då de tror sig ha befogenheter att göra som de vill. Jag har kommit i kläm oavsett utgång. Under den här veckan har jag hört flera vittnesmål från andra människor som haft liknande problem. Det är obehagligt och har gjort stor skada. Just nu kan jag inte styra över utgången men skadan mot mig kan inte göras ogjord.

”Fått ett massivt stöd”

Hur kunde det bli så här tror du?

– Det är en overklig situation och det var ett besked som var svårt att ta in, det saknas motstycke. Nu börjar bilden klarna en aning då det börjar spridas kunskap i ämnet, hur hudsvullnader kommer till. Travronden hade en insändare nyligen som jag tyckte var bra. Hur man kan bli dömd på grund av märken? Många har utgått från att de som skriver reglementet har den kunskapen men så verkar inte ha varit fallet. En av de saker jag tycker är olyckligt är att det blivit två läger där det skapats en polarisering mellan djurvänner och travtränare. Det finns ingen sån situation, säger Lövgren.

Han fortsätter:

– Jag har fått signaler om att man infiltrerat veterinärer. Nu kan man fråga sig om statens förlängda arm (länsstyrelsen) fått in aktivism som en grogrund. Många ställer sig nu frågan vad det är som ligger bakom den här typen av beslut från vissa tjänstemän. Varför har Skåne delat ut 30 procent av de djurförbud när det finns 21 län? Är de andra slappa eller beror överrepresentationen på något annat? Vilken kultur råder i korridorer? Har de lagstiftningen bakom sig? Varför uppfattas de inte så utan mer som en aktivism?

Hur har responsen varit den senaste veckan?

– Jag har fått enorma reaktioner från människor som visat sitt stöd, telefonen ringer hela tiden. Det är inte meningen att djurskydd ska väcka ont blod, det ska väcka sympati. Jag har fått ett massivt stöd och det är jag tacksam över. Även jurister och domare har uttryckt sin frustration och förvåning och de säger att de aldrig sett något liknande tidigare. Även ST har sänt en kraftig signal då de står för mina advokatkostnader. Det visar verkligen hur förbundet ser på det hela och är något som jag är glad över.

 Hur mår du och vad hoppas du ska hända?

– Domen mot mig är horribel och naturligtvis mår jag inte bra. Men samtidigt måste jag tänka på hästägare och mitt stall och personal. Jag arbetar på som vanligt och hoppas att jag ska få upprättelse snabbt. Men som jag nämnde tidigare är det svårt att veta hur långt det kan tänkas ta. Djurskydd är en laddad fråga vilket sannolikt är en faktor till varför det inte tas tag i direkt.

Följ ämnen i artikeln