”Kommer bli ett sjujäkla lopp – svårt att förklara”

Ägaren Håkan Arvidsson inför Jubileumspokalen • Udda världsrekordet • Inbjuden till VM-loppet

Inofficiellt världsrekord för ett slutvarv – det satte San Moteur vid segern senast på Solvalla.

Nu väntar miljonloppet Jubileumspokalen.

Och kanske också VM-loppet i USA om två månader.

– Det låter nästan fel att säga det, men han kommer vara ännu bättre nu, säger uppfödaren och ägaren, Håkan Arvidsson, till Trav365.

Björn Goops femårige superstjärna San Moteur har utvecklats det senaste året och framför allt fått vara frisk.

Träningen och förberedelserna har kunnat genomföras utan bakslag vilket är långt ifrån hur det tidigare varit inför bland annat de stora årgångsloppen Svenskt Travkriterium, som treåring, och Svenskt Travderby som fyraåring – där han tog pallplatser trots att han inte var fullt frisk.

Världsrekordet: ”Inte slutsålt”

Senast startade San Moteur på Solvalla och det blev en rafflande uppladdning inför Jubileumspokalen som avgörs onsdagen den 17 augusti på nationalbanan.

Timo Nurmos Chiru gjorde ett strålande lopp i ledningen och det såg ut att bli långt fram för San Moteur, men då visade Björn Goops stjärna sitt register på ett sätt som aldrig tidigare skett.

– Det var helt fantastiskt. Han gick 1.07,7 sista varvet eller egentligen de sista 1 200 meterna av loppet. Jag har fått sagt till mig att det är världsrekord för ett slutvarv över medeldistans. Det som är än mer imponerande är att det inte var utsålt, det fanns krafter kvar, säger ägaren Håkan Arvidsson till Trav365.

”Kan springa väldigt fort”

Inför slutvarvet senast på Solvalla stod Håkan Arvidsson vid sidan och var långt ifrån säker på att hans häst skulle vinna loppet.

– San Moteur hade inte startat på sju veckor och så fick kusken Claes Sjöström köra i 13-tempo där framme första varvet, Chiru är en jävla bra häst. Björn fick lite besvär 700 meter kvar och fick börja om. Men väl på upploppet behövde Björn knappt peta på honom. Hästen är otroligt stark, men har också den där speeden, kan springa väldigt fort i 300–400 meter. Det här loppet borde föra fram honom ytterligare, säger Arvidsson.

Nästa uppgift blir Jubileumspokalen på Solvalla. Vilka förväntningar har du inför superloppet?

– Det kommer bli ett sjujäkla lopp och det ska bli väldigt kul. Vi har under lång tid siktat mot det här loppet och att ha hästen i så bra ordning nu och under hösten. Han känns jättefin hemma och vi har absolut ingenting att klaga på.

Håkan Arvidsson, Björn Goop och kretsen runt San Moteur.
Håkan Arvidsson, Björn Goop och kretsen runt San Moteur.

”Aldrig tidigare maxat honom”

Förra året valde Arvidsson och Goop att tacka nej till den inbjudan de fått till Elitloppet.

Nu startar de i femåringsloppet Jubileumspokalen.

På förhand hade många förväntat sig en superduell mellan obesegrade Calgary Games och San Moteur, där till sist kretsen runt Calgary Games valde att inte medverka då aveln fortsatt är en stor faktor.

– På ett sätt vill man att det ska bli enklast möjliga motstånd i ett sådant här lopp, men en del av mig vill ändå att vi skulle ha mött Calgary Games. I så fall hade jag hoppats att båda hästarna skött sig. Jag har väldig respekt för honom men man ska komma ihåg att San Moteur var sjuk inför Derbyt, dessutom galopperade han i Europaderbyt (Grand Prix l'UET) när de möttes förra året, säger Arvidsson och fortsätter:

– San Moteur har aldrig varit trött i mål någon gång och alltid haft krafter kvar, nästan svårt att förklara. Det låter nästan fel att säga det, men han kommer vara ännu bättre nu i Jubileumspokalen och dessutom ska vi låta honom gå barfota runt om nu, det kommer också ge en växel till. Vi har aldrig tidigare maxat honom med balans, men det gör vi nu. Vi har längtat efter det här loppet länge och det känns faktiskt långt till onsdag.

VM-loppet: ”Inget bestämt”

Ni har fått en inbjudan att delta i VM-loppet i USA på International Trot på Yonkers senare i höst. Blir det av?

– Vi tar det här loppet först och sedan ska vi fundera över hur vi ska göra. Målet för honom är också Paris där vi tror han med sin styrka över distansen kommer passa väldigt bra. Om vi ska åka till USA får man tänka på att det är en lång resa, just nu är inget bestämt men vi har fått en inbjudan.

I det senaste avsnittet av ”Björnkollen” berättar Björn Goop att man troligen, precis som tidigare, behåller framskorna på.

Jubileumspokalen avgörs den 17 augusti under Solvallas extra V75-omgång. Grupp 1-loppet har 1,5 miljoner i förstapris och körs över distansen 2 140 meter med bilstart.

Håkan Arvidsson.
Håkan Arvidsson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN