”En V75-vinst skulle betyda mycket för oss”

Amatörtränaren Sandra Eriksson i stor intervju om: • Tiden hos Gunnel Fredriksson • Depressionen • Mammarollen • Framtiden • V75-chansen

Uppdaterad 2021-05-15 | Publicerad 2021-05-14

Efter uppvisningen på V86 – Sandra Eriksson och Swagger jagar V75-seger.

Boden-amatören Sandra Eriksson både kör, tränar och är uppfödare till V75-favoriten Swagger.

I senaste starten travade hästen en topptid och på lördag blir det precis som då barfota runt om.

– En V75-seger skulle betyda mycket för oss, berättar Sandra för Trav365.

Travsporten kryllar numera av framgångsrika kvinnor. V75-avslutningen på lördag ser två sådana i huvudrollerna: Emilia Leo bakom Jaguar Hill, och Sandra Eriksson med egenuppfödningen Swagger som spelarna ser ut att göra till favorit.

– Det är dock ingen mer press än vanligt, säger dock Sandra bestämt till Trav365.

Det är full rulle hemma hos Boden-amatören. Hon är nämligen stolt mamma till två små barn ihop med sambon, och tidigare ishockeyspelaren, Simon Cederborg. Simon lade karriären på hyllan i samband med den äldste sonen Philip kom till världen men när tid finns så går man gärna och ser Luleå lira. Fritiden är dock begränsad då Sandra Eriksson även driver ett mindre amatörstall, där stjärnan tveklöst är femårige Swagger. Senare i år är tanken att hon ska ta ut proffslicens och på sikt finns det förhoppningar om att hästantalet ska växa.

– Jag har sex hästar för dagen men det finns plats för 30 i stallet. Till hösten går båda barnen på dagis och tanken är att växa långsamt.

”Ingenting kommer gratis i livet”

Sandra beskriver sig själv som en blyg men glad norrlänning, som föredrar att hålla sig i bakgrunden. Förutom när hon vinner lopp! Hon har skördat stora framgångar genom åren och blev 2014 nominerad till "Årets komet", vilket också innebar att hon fick närvara på hästgalan det året.

– Det var jättekul att bli nominerad för att göra något jag bara tyckte var kul. En liten, blyg tjej från Boden. Jag har alltid haft svårt att ta positiv kritik men lärt mig med åren. Som kvinna måste man dessutom kriga hårdare och det är viktigt att vara en positiv förebild för de yngre tjejerna. Vi måste ta hand om dem.

Så det är ingen rivalitet mellan dig och exempelvis Emilia?

– Nej, vi tjejer stöttar varandra. Emilia är fantastiskt duktig på det hon gör!

Den blyga violen från Norrland blev hästbiten redan som nioåring då hon och vännen Hanna Olofsson, dotter till Gunnel Fredriksson, började tillbringa allt mer tid i stallet.

– Gunnel har betytt oerhört mycket för mig. Hon var sträng men rättvis och jag lärde mig mer under en dag i stallet än under en termin på ridskolan. Vi hade fria tyglar och ibland blev det en del tokiga saker, då sa hon till på skarpen. Jag lärde mig dock att man måste jobba hårt och att ingenting kommer gratis i livet. Vi var ett härligt tjejgäng. De var äldre än jag och blev lite av mina syskon.

Folkrädd och blyg men gör succé

Sandra har inte fått travet med modersmjölken då intresset hos föräldrarna, åtminstone initialt, var obefintligt. I takt med att hennes egen passion för hästarna ökade så hakade även mamma och pappa på, numera tycker båda att det är jättekul med trav. Den senare har ägt en del hästar genom åren och framgångssagan Swagger är en ren familjeaffär, med farsan som ägare och dottern i uppfödarrollen.

– Han ägde mamman Clearwater Volo en gång i tiden och det var jag som fick välja hingst åt den. Jag kände tidigt att Swagger var något extra men det har tagit tid. Han är nämligen folkrädd och det dröjde innan han kunde lita på människor. Han är blyg. Som jag!

Tidigare under maj månad dansade Swagger runt Bergsåkers oval på snabba 11,1 över kort distans, och det var en märkbart tagen segerkusk som inte kunde hålla tillbaka känslorna i den efterföljande segerintervjun på stallbacken.

– Han gjorde ett fantastiskt lopp! Jag kunde inte drömma om att han skulle trava så snabbt. Kanske en sekund långsammare men inte en 11-tid. Då kom alla känslorna på en och samma gång. Det var också ett kvitto på att jag gjort saker och ting rätt. Jag är väldigt nöjd med hur det gått under 2021 hittills, både som kusk och tränare. Förhoppningsvis får hästarna vara friska och att vi kan synas i de större sammanhangen.

”Man måste vara självkritisk”

Eriksson kan skryta med tre championtitlar, två på Skellefteåtravet och en på hemmabanan. Som mest under ett år har hon kört in 2,7 miljoner kronor och hittills under 2021 är hon uppe på 25 i segerprocent som kusk, och ännu vassare 33 i rollen som tränare. Framtiden ser ljus ut för Sandra men det var inte alltid givet att hon skulle iklä sig rollen som succékvinna inom travsporten. Under gymnasieåren pluggade hon nämligen ekonomi.

– Jag valde faktiskt media men det hade inneburit för långa bussresor, så det blev ekonomi istället. Om tanken var att bli revisor? Absolut inte, men det var viktigt att ha något som jag kunde få nytta av senare i livet och jag är glad att jag gjorde det. Ekonomin är viktig att kunna för oss egenföretagare. I gymnasiet hade jag inte en tanke på att arbeta med trav men det intresset växte efter plugget och jag är kvar där än.

Att hon är en vinnarskalle råder det inga som helst tvivel om. Sandra minns i och för sig sin första kuskseger väl, men ännu tydligare är minnet efter den första förlusten.

– Min häst galopperade i första sväng, annars vinner vi det loppet. Det där grämer mig men visar också hur jag fungerar som person. Man måste vara självkritisk och jag tänker mycket på att utvecklas.

Sparkad av häst under klippning

Att travyrket är slitsamt vet nog de flesta och för att lyckas krävs uppoffring, något Sandra mycket väl känner till.

– Det är ett jättetufft yrke. Det händer att jag kan jobba 40 timmar i veckan, men det är främst under vinterhalvåret. Resten av året blir det mycket mer. Som lärling jobbade man ofta dygnet runt och det blev mycket resor. Som längst har jag nog rest 135 mil – enkel väg. Man kan dock inte hålla på så hela livet och som tvåbarnsmor blir det ett pussel som måste läggas. Jag får dock god hjälp av både mamma och pappa, samt sambons mor, när det behövs barnvakt.

Livet leker för dagen men det fanns trots allt en period i samband med den första graviditeten som hade sina upp- och nedgångar.

– Jag minns illamåendet, och så var jag otroligt trött under perioder. Jag blev nedstämd och deprimerad på grund av hormonerna. Det är dock viktigt att hjälpa andra som går igenom liknande saker, att prata om det. De första månaderna som mamma kände jag en otrolig stolthet och jag har alltid prioriterat barnen. Om jag är en cool mamma? Jo, det är jag nog.

– Det fanns också en incident april 2019 då jag var i stallet och höll på att klippa ett sto. Hon blev rädd för maskinljudet och slog med ena frambenet mot mitt huvud. Hon hade brodd i skorna och jag märkte direkt att jag blev yr, för att sedan känna blod rinna från tinningen. Det blev ett besök på sjukhuset men tack och lov träffade sparken lyckligt. Det hade dock kunnat sluta riktigt illa.

På lördag är det så dags att visa upp sig på den stora scenen och trots att stallets reklamhäst Swagger har minst pengar på kontot, och endast 20 starter innanför västen, så får han och Sandra finna sig i favoritrollen. Från spår fyra över kort distans lär det bli åka av. Slangordet ”swag” betyder: ”person som utstrålar stort självförtroende”. Och visst stämmer det in på hästen just för dagen!

– När bilen släpper fältet är det lopp, och vi måste testa från start. Jag tycker dock att han är lika bra med lopp i ryggar som i spets, bara vi inte hamnar utvändigt ledaren – därifrån slår han inte de bästa. Efter den senaste starten har han tränat på som vanligt och jag hoppas att han gått framåt formmässigt. I årets två första starter gick han väldigt tungt balanserat men senast ryckte vi alla fyra skorna. Han blir framför allt snabbare från start med den balansen.

Hur bra kan han bli?

– Jag har aldrig haft någon elithäst men hoppas att Swagger kommer att utvecklas och klättra genom klasserna. En seger skulle betyda oerhört mycket för familjen. Pappa har ju satsat mycket som ägare och jag som uppfödare. Dessutom vore det viktigt för min karriär, avslutar Sandra.

Följ ämnen i artikeln