”Det är kanske några som vaknar snart…”

Redéns kritik mot förbundet efter storsegern • Så firade han historiska dagen • Framtiden för vinnaren 

Daniel Redén dagarna efter superdagen på Solvalla.
Daniel Redén dagarna efter superdagen på Solvalla.

Stjärntränaren Daniel Redén tog tredje raka segern i Kriteriet, blev etta, tvåa och trea i storloppet, en bedrift ingen lyckats med på 40 år och körde in sju miljoner kronor på bara några minuter.

Efter superdagen riktar han kritik mot egna förbundet, berättar hur han firade och avslöjar framtiden för Xanthis Harvey.

– Han ska inte starta mer i år.

Daniel Redén blev dagens kung på Solvalla i lördags.

Han hade fyra hästar till start i Kriteriet. Han blev etta, tvåa och trea med Xanthis Harvey, Bengan och Ante la Roque - en bedrift ingen lyckas med på 40 år, då, 1982, var det Ulf Nordin som mäktade med den svettiga bedriften.

Segern var även den tredje Kriteriesegern i rad för Daniel som på bara några minuter drog in sju miljoner kronor.

– I går fick man vakna upp! Det regnade åt alla håll på Färjestad, berättar tränaren, några dagar efter den omtumlande stunden på Solvalla.

– Det var skönt att åka dit och köra en vanlig dag, dagarna ska gå…

”Kan inte springa så där, kan bli bakslag”

Hur firade du i lördags?

– Jag har samma procedur på de här stordagarna. Jag åker hem, tar en pizza och försöker gå och lägga mig. Men det är inte så lätt att sova. Jag la mig i sängen och kollade på reprisen. För att se vad de andra hästarna gjorde och för att bilda mig en uppfattning. 

Vad såg du?

– Det jag såg mig, och som slog mig, var att Xanthis Harvey låg på väldigt under vägen och blev för pigg. Det är extra fascinerande att han kunde vinna, på det där sättet, med tanke på det. Han har så hög nivå i sig själv, men han har inte mognat mentalt och vet inte riktigt när han ska springa. Nu ska han inte starta mer i år. Han ska ta det lugnt, vinterträna och mogna mentalt, så kommer vi tillbaka starkare nästar år. Man kan inte springa så där, då kan det bli bakslag, och det vill vi inte ha, för det är en otroligt fin häst. Jag vill att han ska bli flegmatisk i loppen, som pappa.

”Är inget fel på Propulsions gener”

Pappa till Xanthis Harvey är Propulsion, vilket blev extra speciellt och känslosamt för Redén i lördags. Han fick avbryta segerintervjun i tv flera gånger för att hämta andan och hitta ord. Han bekräftade att det var den mest känslosamma segern hittills på en travbana.

– Hundra procent, sa han i TV4.

– Det var extra speciellt, säger han till Trav365 med några dagars distans. 

Propulsion har ryckts bort från svensk travhistoria då alla hans resultat har raderats på grund av att han tävlade som nervsnittad från det att han importerades i Sverige 2015.

Han är inte heller tillåten i svensk avel längre av förbundet Svensk Travsport.

– Xanthis Harvey (hann födas innan skandalen kring stjärnhästen uppdagades) är från Propulsions första kull i Sverige och det här visar att det inte är något fel på Propulsions gener. Att, i den konkurrensen som finns nu, med alla fantastiska avelshingstar, på en inte alltför stor kull, ha Kriterievinnaren. Det är kanske några som vaknar snart och inser att generna är en sak, tävling är något helt annat.

Du tycker att förbudet mot Propulsion i svensk avel bör hävas?

– Han borde vara tillåten att avla på i Sverige! 

Du pratar ju i egen sak här då Stall Zet äger Propulsion som har ekonomiska intressen i hans avelsverksamhet?

– Ja, men det här handlar inte om ekonomi, det handlar om vad som är rätt mot hästen. Jag har aldrig tränat en häst med sån styrka inombords. Han, om någon, avelshingst, främjar ju den svenska modellen med starka hästar som kan tävla till dom är 15 år, det visade han ju själv. Det är ju såna hästar vi vill ha.

Just nu står Propulsion för avelsarbete i USA. Hur är intresset där?

– Det finns intresse! Men det är nog några som är rädda att ”Proppen” lämnar sena hästar, men han fick 50 ston förra året, och kom dit sent, det är ganska bra. 

”Otroliga summor”

I och med lördagens miljonsuccé passerade Stall Zet förra årets siffror vad gäller inkörda pengar till stallet. Det redan i september.

Nu har hans hästar sprungit in drygt 37 miljoner kronor hittills 2022.

– Otroliga summor, summerar chefen själv.

– På lördag ska vi fira Kriteriesegern och gå på hockey i Västerås. Modo kommer ner och vi i stallet kommer att sitta i logen.

I våras dömde Överdomstolen Daniel Redén till 100 000 kronor i böter, enligt det strikta tränaransvaret, för att ha tävlat med Propulsion, som nervsnittad, i Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN