Stefan Hultman

”Ett justitiemord – jag betalar Raffins böter”

Legendaren rasar mot att stjärnkusken bötfälldes: ”Helt obegripligt”

Av: 

Erik Pettersson

Stefan Hultman sågar domarnas beslut, stöttar Eric Raffin och kan tänka sig att betala stjärnans böter.

Foto: TR Bild

TRAV

Kretsen kring Delia du Pommereux rasar mot att stjärnkusken Eric Raffin fick böter vid segern i Paralympatravet, nobbar Elitloppet och kommer aldrig mer att återvända till Sverige.

Före detta stortränaren och numera tv-experten Stefan Hultman stöttar fransmännen, sågar domarna och erbjuder sig att betala Raffins böter.

– Jag kallar det här för ett justitiemord, säger Hultman till Trav365.

Franske superstoet Delia du Pommereux flög till säker seger i Paralympiatravet under lördagen.

Efter segern fick kretsen kring hästen en inbjudan till Elitloppet och segerkusken Eric Raffin sa så här: 

– Det är svårt att tacka nej till en inbjudan till Elitloppet.

Även tränaren Sylvain Roger hade, innan loppet, öppnat för en start i Solvallas storlopp.

”Jag är mycket upprörd”

Men när resultatlistan kom ändrades tongångarna omgående. Eric Raffin hade fått 15 000 kronor i böter och avstängning för felaktigt bruk av körspö.

Ett beslut som blev vilt diskuterat och utdömt i sociala medier under lördagskvällen.

Såväl aktiva som hästens ägare rasar mot beslutet från domarna.

– Vi kommer aldrig återvända till Sverige. Jag är mycket upprörd över den orättvisa bestraffning som Eric Raffin fick. Mitt beslut är taget, säger Delia du Pommereuxs ägare Noël Lolic till franska Equidia.

Magnus Sjölund är ordförande i måldomarnämnden på Åbytravet och förklarar domslutet.

– Vi ser att handen åker upp i början av upploppet och ytterligare någon gång efter det. Jag kan hålla med om att det är oturligt och att det säkerligen inte fanns någon avsikt med det, men det hände och då måste vi döma efter regelverket.

”Jäkla skitsnack”

Den före detta stortränaren och numera tv-experten Stefan Hultman låg hemma sjuk under lördagen, men följde loppen. Och när Trav365 når honom är han uppriven, trots hög feber.

– Jag är så besviken, säger han och fortsätter:

– Jag vill börja med att säga att hästvälfärden är nummer ett och a och o i svenska travsporten, det är det som gör att vi kan bedriva den här fina sporten. Med det sagt vill jag gå till loppet (Paralympiatravet) i går. Jag kallar det här ett justitiemord. Jag har kollat på loppet 20 gånger och Raffin kör som en gud, han rör knappt hästen. Det är helt, helt obegripligt att han får böter. Han behandlar hästen på ett fantastiskt sätt hela vägen och gör en riktigt fin styrning, säger Hultman.

Domarna menar att han höjer handen över upploppet?

– Det är ett jäkla skitsnack! Det gäller ju så klart att ha bollkänsla. Det här beslutet är taget helt utan bollkänsla. Och man måste ju förstå konskevenserna när man tar ett sånt korkat beslut. Det räcker ju inte med att se en vecka framåt i tiden, man får se flera år. Nu kanske Delia du Pommereux inte kommer till Elitloppet, även om jag hoppas att ägaren ändrar sig. Nu kommer ju det här gänget att få samma uppfattning som Jean-Michel Bazire som inte återvänder till Sverige igen. Ingen fransman kommer ju att åka hit och domarna ska sitta och leta efter petitesser.

– Får han det här straffet bara för att han är fransman? Är det bestämt att vi ska leta petitesser på fransmännen? Det känns otroligt osportsligt! Jag hade naturligtvis inte försvarat Raffin om han hade gjort en ful drivning, men det här…

– Jag har aldrig varit med om maken.

”Betalar ur egen ficka”

Nu hoppas profilen att Delia du Pommereux kommer till Solvalla sista helgen i maj, trots allt.

– Jag hoppas verkligen att Eric Raffin läser det här. För om kretsen kring Delia du Pommereux ändrar sig och kommer till Elitloppet med den här fantastiska hästen, hon måste ju komma, så betalar jag Raffins böter ur egen ficka. Kretsen kring Delia du Pommereux och Eric Raffin ska veta att jag stöttar dom i det här och vad jag har sett är vi många i den svenska travsporten som tycker precis som jag, säger Stefan Hultman.

Överklagat

Eric Raffin har överklagat.

– På förmiddagen fick jag in en sedvanlig överklagan där domare och Eric Raffin kommer att höras senare, sa domarbasen Jonny Staaf i V75 Direkt.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vi kommer aldrig återvända till Sverige”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Hultman

Elitloppet

Trav

V75

Solvalla