Stall Zet betalar inte förbundets jättefaktura

Krävs på 26,3 miljoner kronor i prispengar: ”Vi har bestridit...”

Uppdaterad 2020-12-25 | Publicerad 2020-12-22

Stjärnhästen Propulsion tävlade olovligen som nervsnittad i Sverige och alla hans resultat är strukna.

Nu krävs Stall Zet på 26,3 miljoner kronor, stjärnhästens insprungna prispengar, av förbundet Svensk Travsport.

Men jättefakturan är bestriden.

– Vi har träffat en överenskommelse med Svensk Travsport att det inte kommer bli någon rättslig process kring den innan ansvarsärendet kring Daniel Redén är slutligt avgjort, säger Daniel Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, till Trav365.

I slutet av oktober i år kallade förbundet Svensk Travsport till en pressträff där man presenterade sin utredning kring stjärnhästen tillika årets Elitloppsvinnare Propulsion.

Där konstaterade man att han tävlat olovligen i Sverige sedan 2015 då han blivit nervsnittad i USA, innan han köptes till Sverige av Stall Zet.

– Det står utom tvivel att Propulsion nervsnittades den 27 april 2015. Propulsion har startat 45 gånger, vid 38 olika tävlingstillfällen, i strid mot det svenska reglementet och djurskyddslagen, sa Svensk Travsports vd Maria Croon.

”Inte så här man vill ha sina pengar”

Propulsions resultat i Sverige ströks i och med pressträffen.

– Vi måste korrigera resultatlistorna i de här loppen, och återkräva prispengarna av Stall Zet i de här loppen. ST behåller inga pengar utan dessa betalas ut till hästägare. Det kommer att ske under december månads fakturering. 26 miljoner kommer att fördelas på andra hästägare, sa Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman på pressträffen.

Under december har Svensk Travsport, precis som kommunicerats, betalat ut prispengar till ägare, vars hästar, tävlat mot- och förlorat mot Propulsion, under hästens tävlingsperiod i Sverige.

– Det är ju inte så här man vill ha sina prispengar. Som de flesta andra tycker jag att det är en trist story för alla inblandade. Det varit ett konstigt år på många sätt, säger Stefan ”Tarzan” Melander som fått flera miljoner utbetalat till sig, till Travronden.

”Avgöras i allmän domstol”

Enligt ST:s förbundsjurist Göran Wahlman har man skickat fakturan på 26,3 miljoner kronor, som gäller prispengar som Propulsion sprang in, till Stall Zet.

– Dom har fått den, säger han till Trav365.

När Trav365 ber om fler uppgifter från förbundets ekonomiavdelning kring mångmiljonfakturan ges detta svar:

”Tyvärr så kommenterar vi inte den typen av interna angelägenheter mellan Svensk Travsport och dess kunder eller leverantörer”, skriver CFO, Peter Linder.

Men Stall Zet kommer inte betala prispengarna till förbundet.

– Vi har bestridit fakturan och träffat en överenskommelse med Svensk Travsport att det inte kommer bli någon rättslig process kring den innan ansvarsärendet kring Daniel Redén är slutligt avgjort, säger Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg.

Om man inte betalar en faktura från förbundet kan det leda till startförbud för stallets hästar.

– Men om man bestrider en faktura eller ber om anstånd, då blir det inte startförbud, förklarar förbundsjuristen Göran Wahlman. 

– Om man bestrider eller ber om anstånd, så måste det, som sker ibland, avgöras i allmän domstol. 

Något som i det här fallet inte är aktuellt innan Daniel Redén fått sin dom av Svensk Travsports ansvarsnämnd, enligt Jesper Arvenberg.

Dom för Daniel Redén dröjer

När den domen kommer är inte klart än.

– Inom någon månad kommer domen mot Daniel Redén, sa förbundsjuristen Göran Wahlman den 29 oktober.

– Vi kommer inte att yrka på något uppsåtligt brott mot Daniel Redén, fortsatte han.

Tränaren Daniel Redén är en av Sveriges mest framgångsrika travtränare och har vid flera tillfällen valt till årets tränare på Hästgalan och har de senaste åren legat i topp över listan på segerrikaste tränare.

Stall Zet har de senaste åren kört in många miljoner i prispengar. Bara i år har stallets hästar sprungit in drygt 41,5 miljoner kronor.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln