Tv-profilen: ”Skakade i flera timmar efteråt”

Lämnade Bingolotto – här är Rickard Olssons nya uppdrag

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Rickard Olsson under Fotbollsgalan 2018.

Rickard Olsson, 53, lämnade Bingolotto i april.

Nya oväntade uppdraget: ”Travsommar med Rickard Olsson” – där han i första avsnittet tar reda på hur avel går till.

– Jag skakade i flera timmar efteråt, det var så fint, säger han.

”Söndagsöppet”, ”Vem vet mest” och Bingolotto är tre program som har förknippats med Rickard Olsson, 53, bland annat.

I april meddelade dock tv-profilen att han lämnar Bingolotto för gott.

– Mitt avtal går ut efter den här säsongen och jag hade redan bestämt mig för att inte förlänga, utan gå vidare i mitt liv och i min karriär, sa han då.

”Jag älskar hästar”

Nya uppdraget: lära sig allting om trav i programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” som sänds på ATG Play och ATG Live i nio avsnitt, där ett nytt kommer ut varje fredag.

I programmet ska han lära sig allting om bland annat avel, träning, tävling, kuskliv, hästskötarliv, kallblod, kommentera travlopp, tipsexpertlivet, inskolning av unghästar och hur en travskola fungerar.

– Jag älskar hästar och har varit med i ”Stjärnhoppningen” i SVT två gånger och vann båda, ha ha. Däremot har jag aldrig varit nära travet, utan det har varit ridsporten. Jag har inte riktigt förstått travet men har alltid varit fascinerad av hästar, säger Rickard Olsson till Trav365. Han fortsätter:

– Jag har spelat lite på trav, varit på Elitloppet och jobbat som konferencier på Olympiatravet. Men jag tycker spelet är invecklat och har ofta känt mig dum eftersom jag inte förstår. Det är ingenting man lär sig själv utan man måste ha en pappa, farbror eller kompis som slussar in en i det. Jag är fascinerad av spelet som är en sak, men själva sporten är ju en annan sak. Det är otroligt häftigt att se hästhanteringen från tränare, kuskar och skötare. Hästarna är ju på sitt sätt elitidrottare. Relationen mellan sporten och spelet är fascinerande. Sedan förstår jag folkfesterna och de stora evenemangen som Elitloppet, det är lite som Göteborgsvarvet eller Vasaloppet. Det är väldigt mäktigt.

”Något att berätta för barnbarnen”

Hur har det varit att spela in programmen?

– Otroligt häftigt. Jag älskar att leva med min nyfinkenhet och att få träda in i olika universum. Att få kliva in i travvärlden har varit otroligt lärorikt och allmänbildande.

I premiäravsnittet får han besöka Menhammar Stuteri när stjärnhästen och Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express ska tappas på spermier. Just det ögonblicket har etsat sig fast hos Rickard Olsson.

– När Readly Express klev upp på bocken... jag var förberedd innan, men det blev en reaktion hos mig jag inte hade räknat med. Jag skakade i flera timmar efteråt, det var så fint. Det är verkligen något man kan berätta för sina barnbarn.

”En otrolig upplevelse”

I kommande avsnitt träffar han även Stig H Johansson och får lära sig att köra kallblodshästar hos tränaren Jörgen Westholm.

– Att få träffa Stig H Johansson och Victory Tilly, det var mycket intressant. Stig H, den blyge killen från Hälsingland, som får ett horn i pannan när det blir tävling. Att se de två tillsammans var fint.

– Mest adrenalinpåslag fick jag när jag var hos Jörgen Westholm och fick trava med kallblod. Det är mycke roligare än varmblod. Kallbloden fick man verkligen jobba med, det var ett mycket större adrenalinpåslag än vad jag hade trott. Det var en otrolig upplevelse.

Till sist, vad hoppas ni kunna ge tittarna?

– Jag skulle främst vilja säga att vi ska ge en förståelse att det är en sport och inte bara ett spel, att man ska förstå hela bilden av det här universumet. Hur får man egentligen en rörelse med 90 hästar att gå ihop, exempelvis. Jag tror det är många därute som inte ser helheten och bara ser hästarna som maskiner som ska springa in pengar.

Här kan du se premiäravsnittet av ”Travsommar med Rickard Olsson. [OBS: Extern länk]

Publicerad:

LÄS VIDARE