Tv-profilerna som försvann från travet

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

Listan med kändisarna vi minns från åren med trav-tv – och det gör de nu

1 av 9 | Foto: Kanal 75
Benny Haag och Sven Melander.

Många profiler har fått testa sin lycka i trav-tv.

Några är kvar – men flera av dem har lämnat travvärlden för nya uppdrag.

Trav365 tog ett snack med några av de första i trav-tv; Sven Melander och Lydia Capolicchio.

– Vi hade så jävla roligt, säger Sven Melander om tiden.

Den senaste tiden har trav-tv tappat flera välkända och populära profiler. I år och ifjol har både Jessica Almenäs och Ralf ”Raffe” Vadsmo valt att avsluta sina uppdrag.

Genom åren har en rad välkända profiler synts i travets tv-produktioner, eller vad sägs om Benny Haag, Petra Nordlund, Sven Melander, Gry Forssell och Lydia Capolicchio.

Trav365 ringde upp några av dem som var först ut i trav-tv och banade vägen för dagens sändningar.

Det allra första programledarparet när travet började sändas i TV4 i början av 1990-talet var Lasse Brandeby och Lydia Capolicchio.

Lydia berättar att hon jobbade mycket ute på fältet och tog pulsen på de aktiva.

– Jag var sällan i studion utan bland hästar och hästfolket. Den finns en mängd ideella krafter kring travet som aldrig får någon kredit för sitt arbete. Stallfolk, alla kaffekokande och trivselhöjande insatser som gör travet till den folkfest det är. Jag tror till och med att jag gick så långt att jag intervjuade en häst där jag tolkade svaren själv, säger hon och skrattar.

– Det har nog aldrig gjorts i tv förut, fortsätter hon

Hur var det att jobba med trav-tv?

– Det var ju rena pionjärandan och många röster var till en början negativa. "Trav funkar inte i tv..." och allt det där. Men vi lyckades berätta alla historier runt själva loppen som sakta men säkert ökade både förståelsen och intresset för travet även bland människor som från början knappt visste vad trav var, säger hon.

Vilket är ditt bästa minne från den här tiden?

– Minnen jag bäst kommer ihåg är när jag gör saker för allra första gången, så det måste bli när jag själv testade att köra. Vill minnas att hovarna är farligt nära ens kön när man sitter så där grensle. Stackars de manliga kuskarna som har mycket att förlora om något går snett, säger hon.

– Andra minnen är ju så klart de tillfällen när vi fick in vinnarna i studion - nästan mållösa efter vinnarruset.

Men Lydia fick chansen med andra spännande tv-uppdrag och valde till slut att lämna travet. I dag är hon egenföretagare.

– Jag hjälper folk att berätta historier på olika sätt genom manusarbete för olika plattformar, coachar, leder och skapar möten i stort och smått.

Saknar du travet?

– Jag har bekanta som håller på med travhästar och en och annan kusk har jag lärt känna men jag följer inte trav-tv. Jag får dock alltid en speciell känsla i kroppen när jag hör kommentatorerna av en slump från någon tv som står på någonstans, säger hon.

Åkte runt i en buss

I samma period började även skådespelaren Sven Melander med trav-tv och han minns den perioden under sin karriär som väldigt positiv.

– Det var väldigt trevligt. Det började med att jag jobbade med V75 på lördagarna, när det introducerades. Vi åkte runt till varje bana i någon slags buss som byggdes om till studio när vi kom fram. Det var jättekul och vi träffade en massa spännande och intressanta människor. Det var väldigt roligt.

– Det var Lasse Brandeby som jobbade allra först. Jag spelade teater och kunde inte jobba just då. Jag hoppade in nyårsdagen 1995 om jag minns rätt. Jag körde ett tag och hade väldigt kul. Det övergick till att bli onsdagar på Solvalla. Då började jag arbeta med bland annat Challe Berglund, Niclas Andersson och Hans G Lindskog. Sedan kom Benny Haag in och det är nog det jag har mest minne av, åren med honom. Vi hade så jävla roligt.

"De hatade oss”

Sven Melander och Benny Haag gjorde något helt nytt då de hade en skämtsam ton och sände programmet med badmössor på huvudet.

– Just perioden med Benny minns jag allra bäst. Vi hade order om att göra något annorlunda och blanda in mycket humor. Jag tyckte att vi lyckades med det och fick bra tittarsiffror.

– Men det inbitna travgänget, inte minst tidningen Travronden blev upprörda. Där satt några surpuppor och de fullständigt hatade oss. Sanningen är ju den att jag hade gjort mer tv på en förmiddag än vad de tillsammans hade gjort i hela sitt liv. Men de var en jävla experter på tv. De var helt vansinniga, men det var var väldigt roligt.

Men du tog det här med ro?

– En del i produktionen var lite ledsna men jag sa att det var ju bara ett travprogram. Då ska ni se om man åker på ett mittuppslag i Expressen där de talar om att man är en idiot. Då har man bekymmer.

Varför slutade du?

– Det kom nya människor och ett tag skulle man dra ner på bevakningen av travet.

Idag tittar Melander på trav på tv ibland och han har noterat att trav-tv har utvecklats enormt. 

– Och många dem som började med trav-tv är stjärnor i tv nu. Det är en bra skola. Det händer mer i ett travlopp än vad det kan hända i en hel fotbollsmatch.

Saknar du travet?

– Nej det gör jag inte. Jag har gjort det där och gör andra saker nu. Jag har just spelat Sällskapsresan, musikalen, i Malmö. Och nu ska Sällskapsresan sättas upp i höst på China-teatern. I sommar ska jag spela operett med Rickard Söderberg i Ystad. Jag har fullt upp och dessutom är jag pensionär.

Hur mycket följer du med i travsporten idag?

– I år var det första gången sedan 1993 som jag inte blev bjuden på Elitloppet. ATG brukar bjuda gamla trotjänare. Antingen tycker de att jag var en lallare, precis om Travronden tyckte, eller så skiter de i mig. Jag brukar åka och titta på Hambletonian och Prix d'Amérique, men vardagstravet följer jag inte, säger han.

Se listan här under - profilerna som försvann från trav-tv.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN