Hästar

Red hästarna i drive in: ”De tittade konstigt...”

V75-vinnarna Art On Line och Ready Trophy tog vägarna förbi en drive in-restaurang

Av: 

Micke Korhonen

TRAV

Art On Line har tagit dubbla V75-segrar och sprungit in miljoner.

I helgen gjorde han och en stallkompis debut i en snabbmatskedjas drive in.

– Det var många nyfikna människor som filmade, berättar Iina Aho för Trav365.

Vad gör man som ryttare om man under en ridtur helt plötsligt känner ett sug efter en milkshake? Jo, man letar upp en snabbmatsrestaurang och besöker deras drive in! I söndags tog bästa vännerna Henriette Larsen och Iina Aho en motionstur med V75-bekantingarna Art On Line och Ready Trophy. Efter en timmes ritt gjorde sig törsten påmind och på vägen hem svängde man förbi Kentucky Fried Chicken, eller KFC.

– Det var Iinas idé men jag var givetvis på! Nu kan man checka av det från sin "bucket list". Jag har sett liknande grejer på sociala medier, då främst från utlandet, säger Henriette till Trav365.

Iina fyller i:

– Det var faktiskt första gången vi gjorde något liknande och jag har personligen aldrig sett någon annan besöka en drive in med sin häst. Det var bra mental träning för dem och en kul grej. Vi red barbacka och det var många nyfikna människor som plockade fram sina mobiler för att fota.

Behövde inte parkera hästarna

Med bilar både framför och bakom hästarna lyckades de dock behålla lugnet och höll ihop aktionen under hela processen. De var heller inte maxade i varken balans eller utrustning för detta äventyr.

Hur reagerade personalen i kassan?

Iina:

– Det vet jag faktiskt inte. Min uppgift var att filma händelsen. Det blev både foton och video.

Henriette:

– De tittade konstigt på oss men tog åtminstone emot beställningen.

Var parkerade ni hästarna?

IIna:

– Nämen, det behövdes ju inte eftersom vi bara beställde dricka.

Man känner till att det finns hundvänliga restauranger. Men hästvänliga?

Iina:

– Ha ha, det skulle nog bli svårt att få in hästarna genom dörren.

Frågorna är oändliga. Hade besöket på snabbmatsrestaurangen fungerat lika bra om hästarna gått med sulky? Fanns det morötter och äpplen på menyn? Går det minst lika bra hos de övriga snabbmatskedjorna?

Iina:

– Bra frågor. Jag vet faktiskt inte om KFC serverar sådant, eller hur det skulle gå med sulky.

Henriette:

– Du, det där om att fråga om morötter eller äpplen slog mig faktiskt inte! Det får bli nästa gång i så fall. Då kanske vi besöker McDonalds istället.

”Från och med september måste vi alla flytta”

När Iina Aho inte tjusar nyfikna restaurangbesökare så arbetar hon ihop med pappa Mikko på gården Balltorp. Det blir mycket jobb, sju dagar i veckan. Hon berättar dock att träningsverksamheten på gården upphör till sensommaren och kommunen ska bygga ett industriområde där.

– Det är fyra tränare som har häst på gården och från och med september måste vi alla flytta. Så nu är vi tvungna att leta efter ett nytt ställe för våra hästar.

KFC-gästerna Art On Line och Ready Trophy har båda vunnit på V75, den senare så sent som under nyårsafton. Om man besöker stallets hemsida går det bland annat utläsa: "Varje häst är unik och träningen ska anpassas med hänsyn till den enskilda individens kapacitet och utvecklingsnivå. Hästar lever länge och har både psykiska och fysiska behov som behöver tillgodoses för att de ska må bra. Träningen ska gynna alla dessa aspekter, så att de behåller vitalitet under hela sin långa karriär."

Nu är givetvis inte skräpmaten hemligheten bakom framgångarna men något tycks man ändå göra rätt i stallet för att lyckas så bra med hästarna.

Iina har trots sin unga ålder redan hunnit med att ta både körkort, jobba i Frankrike för både Conrad Lugauer och Fabrice Souloy, vinna fem lopp i samma land, samt rida in som sjua i ett ramlopp under självaste Prix d'Amerique-dagen 2018. Något hon till dags datum ser som sitt främsta minne.

– Det var stort att få pengar och få rida framför den stora publiken. Om jag vore intresserad av att flytta tillbaka till Frankrike? Nja, just nu är det inte aktuellt. Det var även stort att se Art On Line och Ready Trophy vinna V75-lopp. Den senare är jag faktiskt delägare i, även om vi är hela 20 till antalet. Han var ute så sent som i lördags och gjorde det bra.

”Han trivs med att vara min hobbyhäst”

Den gamle kämpen, och forne skrällvinnaren i gulddivisionen, Art On Line har hunnit fylla 14 år och är numera en glad pensionär som tillbringar sina dagar på gården, de dagar han så att säga inte besöker drive in-restauranger.

– Han går mest i hagen numera. Det är han värd efter en lång karriär där han vann sammanlagt 35 lopp. Han trivs med att vara min hobbyhäst.

Henriette och Iina lärde känna varandra på Plönningegymnasiet där den tidigare gick två årskurser före. Båda har skördat stora framgångar i travloppen de senaste åren och den äldre av de två drog in drygt fyra miljoner under 2019. Hon har visserligen haft det tyngre just i år men en V75-vinst har det trots allt blivit, med skrällen Bara Du Chene. Bland övriga meriter måste man lyfta fram dubbla titlar i Ungdoms-SM, ett Stig H-stipendiat, samt utmärkelsen "Årets komet".

– Vi är jättegoda vänner. Tyvärr är det svårt att hitta dagar då vi båda är lediga. Så värst många gemensamma ridturer som den i söndags hinner vi inte med, berättar Larsen.

Slutligen, Iina, hur är skräpmaten i Frankrike?

– Man besökte det som var öppet, minns jag. Där nere säger man dock inte McDonalds, utan "McDå"!

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hästar

Snabbmat

V75

Trav