”Det här kunde jag aldrig drömma om”

Björn Goop i stor intervju efter tredje segern i världens tuffaste travlopp: ”Osannolikt att göra det”

Uppdaterad 2021-02-06 | Publicerad 2021-02-02

Svenske stjärnkusken, Björn Goop fortsätter skriva travhistoria.

I söndags vann han Prix d’Amérique för andra året i rad och för tredje gången totalt – hittills.

För Trav365 berättar 44-åringen om samtalet som gjorde att han fick köra superhästen Face Time Bourbon första gången, pressen att köra storfavoriten och känslorna efter segern.

– Det här kunde jag aldrig drömma om.

1 - 3 - 1 - 1.

Ovan har ni Björn Goops resultat i världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique, de senaste fyra åren.

I söndags vann han loppet för andra året i rad med den franske hemmafavoriten, Face Time Bourbon.

– Det var ett jävla krig, sa en adrenalinstinn och lycklig Goop när mikrofonen kom fram efter supersegern i söndags.

”Förbaskat kul att tävla”

Ingen svensk har tidigare lyckats att vinna storloppet i Paris mer än en gång.

Nu har 44-årige Björn Goop vunnit tre gånger och tagit hem loppet tre av de fyra senaste åren.

– Man är bara så jäkla stolt över att få delta i loppet. Att få vinna det tre gånger…Det här kunde jag aldrig drömma om, det är osannolikt, som svensk, säger han till Trav365.

Hur mår man efter en sån här seger?

– Det är en väldigt skön känsla. Glad känsla.

Hur var det att vinna det här loppet utan runt 40 000 högljudda människor på publikplats?

– Det är klart att det är mycket roligare med publik. Man uppskattar publikens närvaro och det blir ju påtagligt nu, i frånvaron. Så är det ju inom alla idrotter, men även inom vår. Men, vi är lyckligt lottade att vi får köra vidare. Och jag är ju där för att jag tycker det är så förbaskat kul att tävla, få köra världens finaste hästar, det är därför man är där. Det är en stor upplevelse oavsett.

”Jag fick ett samtal...”

Vi backar bandet. Till september 2018. Det var då svenske Björn Goop fick chansen att köra den, redan då, omtalade jättetalangen åt stjärntränaren Sebatien Guarato, för första gången. Den då treåriga Face Time Bourbon, efter fantomhingsten Ready Cash, var vid det laget obesegrad felfri, ståtade med fyra segrar - och en galopp.

– Jag vet inte exakt anledningen till varför jag fick köra. Men jag tror att Eric Raffin, som hade kört honom i loppet innan fick välja mellan Face Time Bourbon och Feliciano, som från början var den tidigare och bättre hästen. Han fick göra ett val. Och valde Feliciano. Då fick jag förfrågan på Face Time Bourbon.

– Jag fick ett samtal från Pierre Pilarski (delägare i Face Time Bourbon och känd som ägare till Bold Eagle) som sa att det här var en häst långt utöver det vanliga. Och med tanke hur hästen beskrevs och hur Pilarski förklarade så valde jag att åka och köra.

Första loppet som svensken fick bekanta sig med superhästen var Prix de Montelimar på Vincennes.

Hur det slutade? Med seger, så klart.

Där bakom försökte Eric Raffin och Feliciano hänga med över upploppet, men orkade inte och kunde inte heller freda sig i kampen om andrapriset.

Sedan dess har Goop kört hästen i alla starter utom en till dags datum och varit med på resan upp genom klasserna - till världseliten - med hästen som aldrig varit sämre än tvåa i lopp och som nu sprungit in drygt 2,6 miljoner euro, eller drygt 26 miljoner kronor.

– Den här hästen har alltid haft höga krav och förväntningar på sig. Sedan första loppet jag körde honom, egentligen. Då var han en ung och orutinerad herre. Det har varit häftigt att vara med på resan från början till nu. Från lägsta klassen, genom årgångsloppet i Frankrike och vidare till de stora Grupp-loppen och nu två raka segrar i Prix d’Amérique.

Något som få svenskar får chansen att göra.

– Det är väldigt liten chans som inhyrd utlänning. Jag är ju svensk och svenskstationerad.

Förklara för läsarna hur stort är det att en svensk åker ner till Frankrike, slår sig in i eliten där, och sedan får köra deras bästa häst i alla lopp, även Prix d’Amérique? 

– Det är svårt att säga på en skala, men det är väldigt, väldigt svårt. Man använder ju ofta de kuskar som kör på en viss bana oftast. Som Erik Adielsson och Örjan Kihlström på Solvalla, till exempel och Jean-Michel Bazire, Eric Raffin, Franck Nivard och Mathieu Abrivard, för att nämna några på Vincennes. Det är svårt att slå sig in.

– Nu har jag fått möjlighet att köra på toppnivå - i båda länderna.

”I år var det väldigt höga krav”

En av anledningarna till Goops succé i Frankrike är hans språkbegåvning. Han kan flera språk flytande, bland andra franska.

En annan, förutom extrem körtalang:

– Jag har jobbat mycket för det.

Face Time Bourbon var ”allas” vinnare av Prix d’Amérique i år. Han var storfavorit på oddsen och alla förväntade sig nästan att han skulle försvara sin titel. Hur stor press hade du på dig där bakom?

– Det finns aldrig något säkert i det här. Är kretsen kring hästen inte nöjda är jag som kusk den första som får gå. Man känner sig delaktig i teamet, som typ Formel 1, som förare. Sen kan allting hända…

– Men jag har inte känt så mycket tryck, jag känner det inte på det sättet. Men däremot var förväntningarna högt ställda. Förra året var han grön, då var förväntningarna höga, men inte kraven. I år var det väldigt höga krav. Det var en annorlunda situation, alla förväntade sig att det skulle gå bra. Förra året kunde vi glida med bakifrån i loppet, även om dom körde emot oss då också. I år blev det vi mot alla andra.

Hur kände du som kusk inför loppet, att han skulle gå ut och vinna?

– Jag måste vara realist, annars så funkar det inte. Annars gör jag fel. Det är lätt bredvid att säga ”att man ska gå ut och vinna”, men jag som kusk kan inte gå in i loppet med sån attityd, då torskar man. Jag samlar alla fakta och är objektiv i min bedömning, när jag ska köra ett lopp. Då har man chansen. 

”Väntade medvetet till det rätta läget”

Björn Goop ”tacklade” sig ut från en instängd position i början av loppet, fick nobben när han försökte ta över ledningen och hade Jean-Michel Bazire och den värsta motståndaren, Davidson du Pont, i rygg under hela den mytomspunna uppförsbacken på Paris-banan.

Ta oss med i sulkyn där.

– Jag trodde jag skulle få överta ledningen av Junior Guelpa och Bahia Quesnot, men det blev en bra rygg. Och vi sparade en del krafter där, samtidigt som Bazire satt bakom. Bahia Questnot blev lite trött väl uppe ur uppförsbacken, så jag fick gå ut, jag hade gärna velat sitta mycket längre.

Väl ute så körde inte Goop för fullt. Allt enligt plan.

– Jag väntade till Bahia Questnot blev lite tröttare, så jag kunde ta mig förbi henne snabbare och samtidigt göra det svårare för Davidson du Pont. Jag väntade medvetet till det rätta läget. Och när jag stack fick jag otroligt bra svar från hästen och vi fick någon längd ner till Davidson du Pont.

Face Time Bourbon stegade undan till en säker seger på nya löpningsrekordet, 1.10,8 över 2 700 meter.

– Han avslutade under 1.09 sista 1 000 metrarna. Han får ett längre steg ju fortare det går.

Hästen har som sämst varit tvåa i lopp. Vad är det här för en häst?

– Otroligt bra och komplett häst. Han får högsta betyg vad gäller alla bitar. Han har en fantastisk teknik, fantastiska lungor och hjärta och han är fantastiskt bra förberedd - varje gång.

Ja, och du som tränare vet ju hur svårt det är att få en häst att prestera på topp hela tiden?

– Ja, det är tränarens (Sebastien Guarato) förtjänst. Jag vet inte hur han gör, men han gör ett fantastiskt bra jobb.

Är det den bästa hästen du har kört?

– Frågan är bra, men orättvis. Avel gör att hästar går framåt och utrustningen utvecklas. Det är lika i alla sporten. Allt blir annorlunda, så det är svårt att säga så. Men jag kan säga att det är den mest kompletta hästen jag har kört. Så är det.

Segern i Prix d’Amérique var även din seger 200 som kusk i Frankrike. Hur värdesätter du det?

– Det har varit fantastiska sju-åtta år för min del härnere. Det började egentligen med att jag blev inkallad att köra Timoko. Den resan.

Får köra storloppet – trots avstängningen

När Goop tryckte sig ut på den första långsidan av loppet generades Jean-Michel Bazires häst Davidson du Pont.

Efter loppet bestraffades Goop med avstängning i åtta dagar, mellan 11 och 18 februari.

– Att jag fick bestraffning var befogat, jag skulle ha något för det. Men jag skulle ha fått fyra dagar, inte åtta. men det är så, man får acceptera det. Åtta dagar är mycket i min bransch. Det är åtta dagar utan arbete, under högsäsong, det är ett tufft straff.

Hur tänkte du när du klev rakt ut där med din häst?

– Det är ett schackspel på Vincennes. Jag insåg, där jag satt, att jag hade fått ett alldeles för sent drag. Om jag inte hade gått ut hade det blivit svårt. Davidson gick också 09-fart sista 1 000 metrarna, då skulle jag kommit bakifrån och kört ännu fortare…

Face Time Bourbons nästa start är planerad till Prix de France om knappa två veckor. Då är det 2 100 meter som gäller - och bilstart, kontra 2 700 meter och voltstart i Prix d’Amérique.

Får du köra då trots att du är avstängd?

– Ja, man får dispens i Grupp-lopp om avstängningen är åtta dagar eller lindrigare.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!