Var nära döden – fick sitt sagoslut: ”Magiskt”

Olle Alsén i stor intervju om sista dansen med M.T.Insider – och den svåra tiden: ”Det var blod överallt”

Publicerad 2022-06-05

Lång intervju med Olle Alsén om M.T.Insider.

Få sagor värmer lika mycket som den om M.T.Insider och hans ständige följeslagare Olle Alsén.

Tillsammans vann de Solvallas Speedrace förra söndagen – på hästens födelsedag dessutom.

– Det blev ett lyckligt slut. Magiskt, säger Olle till Trav365.

Litteraturen har sina berömda sagor som satt spår i folksjälen. Askungen, Hans och Greta och Törnrosa för att nämna några. Men vi undrar om inte berättelsen om travhästen M.T.Insider ändå slår allt. Den tolvårige krigaren med Gävletravet som hemmaplan gjorde under Elitloppshelgen sin allra sista start i livet. Han kom, han såg, han segrade. Och han gjorde det bara ett år efter att nästan ha förlorat livet.

Jublet visste inga gränser när hästen med den enorma startsnabbheten vann finalen av Solvallas Speedrace, ett lopp som han härmed segrade i för fjärde gången. I sulkyn satt som alltid hans ständige följeslagare Olle Alsén, som mer än gärna tar oss tillbaka till den där magiska söndagen.

– Min häst har en så fin kurvteknik så jag körde max där, men när jag skulle rycka tussarna 140-150 meter från mål så gick snöret av! Det blev nog onödigt spännande och jag hann tänka tanken att vi skulle förlora loppet på grund av snöret. Senast det gick av för mig i lopp var nog sju år sedan, det ska inte hända. Det blev dock ett lyckligt slut på den här sagan, berättar Olle för Trav365.

”Reaktionerna har varit enorma”

Alsén berättar vidare om den surrealistiska känslan att få segerdefilera framför en så pass månghövdad och påläst travpublik. I början av 90-talet fick Olle uppleva folkfesten från sidan, men på senare år har han även vid upprepade tillfällen fått känna på hur det är att befinna sig på andra sidan staketet.

– Det är en fantastisk känsla. Magiskt. Hästen har varit med så många år nu och gått och blivit folkkär. Det är många som höll på honom och det värmer. Reaktionerna efteråt har varit enorma. Jag har försökt svara på alla meddelanden, oavsett om det varit via sms eller sociala medier. Bland annat så fick jag ett från Erik Adielssons pappa Hans. När jag växte upp och tittade på V75 så var det en av idolerna för mig. Att få ett meddelande från honom var stort. Jag blev faktiskt lite starstrucked.

Direkt efter loppet nåddes vinnarkusken, som i ung ålder drömde om att bli fotbollsproffs och en gång i tiden lirade i division fem, av nyheten att Solvalla valt att döpa om loppet från och med nu – till M.T.Insiders Speedrace. Ett stolt ögonblick i Alséns långa karriär i travets tjänst som en gång i tiden fick sin början hos topptränaren Åke Svanstedt.

– Anders Malmrot berättade det för mig i vinnarcirkeln. Jag har visserligen vunnit lopp med mer pengar i förstapris men rent prestige- och stolthetsmässigt är detta nog det största som hänt mig. Se bara på vilka andra som har lopp namngivna efter sig. Tommy Hanné, Jim Frick, Verner... och så hamnar M.T.Insider där. Jag är jättetacksam över att Solvalla kör speedlopp och han har tjänat runt en halv miljon i dessa.

– I modern tid är det nog bara han och Järvsöfaks som vunnit fyra år under denna helg. Det är lite sinnessjukt och någon skrev att han var ett lika säkert kort som ”Grevinnan och betjänten” på nyårsafton. Det var ett roligt citat.

Kärlek vid första ögonkastet

Vi gissar att det bjöds på ett ordentligt firande efteråt?

– Vi hade varit i Stockholm hela helgen, bott på hotell och besökt auktionen. Jag kan säga att segern kommer att firas men där och då, när man ska åka hem med hästen, så är man ganska tom. Exakt hur vi ska fira får jag kolla upp med de övriga ägarna först.

Explosiviteten ur groparna har resulterat i många snabba öppningar under årens lopp och just Solvallas speedrace, som endast är 640 meter långt, har därför passat honom extra bra. Men vad är det egentligen som gör tolvåringen så flyfotad?

– Dels så har han en väldigt fin exteriör och bakre motor, men så är han också helt avslappnad i varenda muskel. Jag brukar jämföra honom med Usain Bolt.

Har du någonsin skrattat för sig själv när du läst en spetsanalys i media där det skrivits att någon annan häst än din egen var spetsfavorit i det aktuella loppet?

– Extremt många gånger, ha ha!

Hur började då sagan om denna så folkkära häst som lockar till tårar både hos luttrade travkuskar, publik och en och annan sportchef? Jo, allt började en dag för tolv år sedan...

– Han är född på Gundbo Stable och där stod mina fölmärrar på den tiden. Jag visste om att Jörgen Westholm köpt honom på en Elitauktion för runt 90 000 kronor. Första gången jag körde hästen var den 2 december när han var två år. Det var hyfsad kärlek vid första ögonkastet.

”Han var snabb redan från start”

På den tiden hade Olle en häst vid namn Charles Boko, som också var Rikshäst, och det är därifrån ägarpseudonymen kommer från. Stall Charles Boko, som äger M.T.Insider, består av runt 50-60 delägare och med på ett litet hörn finns även tränaren själv.

– Jörgen skickade ett sms till mig med en lista på fem hästar, väldigt fina sådana som alla blev riktigt bra. I och med att jag hade koll på Insider så köpte jag honom efter träningsjobbet. Priset? Jag kan säga att både jag och Jörgen, med facit i hand, gjorde en bra affär. Några av delägarna har hoppat av under resans gång, andra har lämnat jordelivet. I början var vi nog dubbelt så många som just nu. Vinnarcirkeln i söndags var dock smockfull.

Vet du något om dagen då han föddes?

– Min dotter hade hittat något på uppfödaren Misty Trottings hemsida där det stod: ”Via en snabb förlossning kom ett hingstföl till världen.” Jag var då snabb på sociala medier och svarade: ”Han var snabb redan från start.” Dessutom fyllde han faktiskt år samma dag som segern på Solvalla, 29 maj.

Just startsnabbheten har under alla år kanske varit det främsta vapnet för hästen som av flera ägare fått smeknamnet ”Cider”, något som tränaren, som själv beskriver sin tuffing som väldigt maskulin, inte varit stormförtjust i. Olle och hans familj nöjer sig med ”Insider” när hästen kommer på tal.

– Vi bor på en gård och har tio meter till stallet. Min fru hjälper mig med fodringen och barnen har funnits där större delen av hans liv. Det är dock framför allt Erika Åsblom, som skött om honom under tio års tid, som betytt mycket.

Råkade ut för tarmvred – var nära döden

M.T.Insider tog sin första seger våren 2013, i ett enklare lopp med 15 000 kronor till vinnaren. Det var dock först i den efterföljande starten i Bollnäs som tränaren insåg att han kanske, kanske hade något alldeles extra. Det blev visserligen ”bara” en andraplats då men man åkte hem med en mycket bra känsla.

– Han fick stryk knappt av en Stefan Hultman-häst och på den tiden var Stefan lika dominerande som Daniel Redén är nu. Då insåg jag att det här var ”wow”.

Tyvärr skulle dock den efterföljande tiden bli starten på en sjukdomsproblematik som följt med hästen vid upprepade tillfällen under karriären. Drömmen om en vinst i storloppet E3 gick i kras för den då treårige talangen.

– Han fick jätteont i magen och det blev ett akutbesök på veterinärhögskolan i Uppsala. Han slapp dock operation och blev bra med hjälp av medicinering.

Två år senare kom dock nästa motgång då han råkade ut för tarmvred. M.T.Insider hade nu hunnit bli fem år och en kamp på liv och död vände upp och ner på vardagen för Alsén.

– De flesta hästar överlever inte det. Jag minns att han låg i boxen och rullade runt av smärta. Det var sent på kvällen och han var inte kontaktbar. Han rev inredningen på transporten och jag var tvungen att lasta ur honom. Då rasade han ur och slog i huvudet i en sten så att det var blod överallt. Jag lämnade honom på kliniken runt tre på natten och då visste jag inte om han skulle få följa med mig hem igen.

”Då hade jag varit nere på botten”

Personalen på Mälarkliniken tvingades till en avancerad buköppning och även om utsikterna för hästen var mörka så lyckades man rädda honom. Han ville helt enkelt inte dö.

– Sedan hände dock nästan exakt samma sak i fjol under påsken. Tarmen hade hamnat i fel läge och det var tur att det gick att medicinera bort. 2015 hade jag med mig hovslagaren men denna gång var jag helt ensam. Insider knäckte allt på bussen och jag tvingades skära loss honom med kniv. Då låg han på rygg i över en timme, som en hund, och var helt livlös.

– Jag har haft många hästar genom åren men man har kommit den här extra nära när man upplevt sånt här. Nu blir jag faktiskt lite emotionell... Det har varit höga toppar men också djupa dalar. Att stå vid sidan och vara hjälplös är surrealistiskt. Han vill dock leva och det är en krigare, även om han har mycket i bagaget.

Olle kämpar bitvis med att få fram orden när han blickar tillbaka till dessa tunga perioder i hans och hästens liv, men som i alla sagor finns det även ljusglimtar. När vi ber honom plocka fram några positiva minnen från en karriär som varade i hela tio säsonger blir det:

– Jag minns en gång när vi var nere i Italien för att tävla. Under resans gång stannade vi och lastade av honom vid Autobahn. Bayern München spelade Champions League-fotboll och då kom det 30 fulla tyskar, luktandes av bayerskt öl, som ville klappa honom. Men det bekom honom inte. Han var så lugn.

– När det gäller segrar så är det lätt att välja den senaste men året innan, 2021, när han var så nära döden är nog den emotionellt starkaste för mig. Då hade jag varit nere på botten.

Efter tio säsonger är sagan över

Vi misstänker att det har blivit en hel del tårar i tv-sändningarna under årens lopp?

– Ja... det har hänt, även om jag tycker att man kan få gråta. Under den senaste söndagen var det bara glädje men året innan kunde jag inte hålla tillbaka tårarna.

M.T.Insider har varit nere för räkning vid upprepade tillfällen under årens lopp på grund av tarmproblem och kolik, men också rest sig lika ofta på nio. Det blev sammanlagt 115 starter, 21 segrar och nästan exakt två miljoner in på kontot.

Nu är dock sagan så över, för gott. Efter finalsegern har M.T.Insider avnjutit det goda pensionärslivet hemma på gården och tränarens förhoppning är att hans adept kommer att trivas med den nya vardagen.

– Han är en så pass cool individ att jag tror att det kommer att gå bra. Just nu går han i en hage stor som en mindre fotbollsplan, med gräs upp till knäna. Vad som sker sedan är inte helt bestämt. Först ska vi få landa och han vara hos mig året ut. Jag har en önskedröm om att det kanske finns något stuteri som vill använda honom som avelshingst, även om konkurrensen i den branschen är läskigt hård. Jag kommer dock aldrig att släppa honom helt.

Olle har några egna fölmärrar och på sikt kanske vi får se en och annan dotter eller son till detta fartvidunder. Drömmen om en ny M.T.Insider kanske stannar vid just bara en dröm, men Alsén ser ändå ljust på framtiden med sammanlagt 15 två- och treåringar i stallet.

– Det blir dock svårt att få fram någon som är så känd ute i stugorna. Ska jag nämna en häst i stallet så får det bli fyraårige Doldis. Han är dock en helt annan typ av travare och raka motsatsen till Insider.

”Saknaden kommer att vara stor”

Vad har M.T.Insider betytt för dig personligen och hur stor kommer saknaden bli över att inte få tävla honom något mer?

– Betydelsen är svår att sätta ord på. Han är så otroligt trevlig som individ. Det har varit en riktig kompis och man blir så glad bara av att sätta på honom vagnen och åka ut i skogen. Saknaden kommer att vara stor men det blir lättare av att jag tog det här beslutet redan i höstas.

Har du några väl valda ord till folket ute i stugorna?

– Jag vill rikta ett jättestort tack till hela trav-Sverige och kan inte med ord beskriva hur tacksam jag är över att ha fått varit med på den här resan, avslutar en känslosam Alsén.

M.T.Insider har tjusat många under sin karriär och varit en reklamhäst för Gävletravet. Trav365 fick sig ett samtal med banans sportchef Mathias Gustafsson som bekräftade betydelsen som startkatapulten haft både för banan, staden och till och med för honom själv.

– Han slog igenom lokalt tidigt och senare har det tagit helt andra vägar. All sådan publicitet och framgång är bra för vår travbana. Skulle vi inte ha de här hästarna som vinner de stora loppen, då syns man liksom inte. Man märker nu, tack vare M.T.Insider med flera, att det blir ett annat intresse. Det pratas mer om Gävletravet.

Har du något minne av hästen som sticker ut?

– Det som ligger mig varmast om hjärtat är förra året då han vann på Solvalla. Dels fick vi inte vara på plats på grund av pandemin, och dessutom satt jag själv i karantän här hemma. När Olle passerade mållinjen och släppte tömmarna... då blev det väldigt känslomässigt, vilket jag inte var beredd på. Då hade hästen ju varit så pass sjuk innan och nära lämna oss ännu en gång. Segern kändes rätt in i hjärtegropen, avslutar Mathias.

Följ ämnen i artikeln